hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Metal şişe kapakları göz yaralanmalarına neden oluyor

    Metal şişe kapakları göz yaralanmalarına neden oluyor
    expand

    Ülkemizde cam maden suyu şişelerinin kapaklarına bağlı göz yaralanmalarıyla çok sık karşılaşıldığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Volkan Hürmeriç, doğru müdahale yönteminin nasıl olması gerektiğini anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Volkan Hürmeriç'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle:

    Soda şişelerinin metal kapaklarının elle ya da farklı bir şeyle açılmaya çalışılması şişe kapağının göze doğru fırlamasına ve gözde ciddi yaralanmaların oluşmasına neden olmaktadır. Kaza genellikle kişinin açmaya çalıştığı şişenin elinden kayması ya da metal kapağın fırlayarak göze çarpması nedeni ile meydana geliyor. Hızla fırlayan metal kapak göz duvarında yırtılmaya ya da göz içerisinde kanamaya yol açabilmektedir.

    Cam soda şişlerinin içindeki basınç yüksek olduğundan dolayı şişe yere düşerse patlamaktadır. Bunun neticesinde göze 1-2 mm’lik keskin cam kırıklarının gelmesi de göz duvarında delinmelere yol açabiliyor. Özellikle küçük yaştaki çocuklar buzdolabından aldıkları cam soda şişelerini ellerinden düşürdüğünde şişe patlayarak çok ciddi yaralanmalara neden olabilmektedir. Bu hastaların çoğunluğu ameliyat olmak durumunda kalmakta ve görme kaybı ile karşılaşabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow
    Metal şişe kapakları göz yaralanmalarına neden oluyor
    Doç. Dr. Volkan Hürmeriç

    Göz yaralanmalarında ne yapılmalı?

    Göz yaralanmalarında hemen müdahale edilmesi çok önemlidir. Bu gibi durumlarda gözün steril bir bez ya da peçete ile kapatılıp asla dokunulmaması gerekir. Yanlış müdahale gözde geri dönüşümü mümkün olmayan sonuçlara yol açabilir. Doğru müdahale ile göz en az hasar ile kurtarılabilir. Göze bir şey battıysa kesinlikle çıkartılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü bu gibi durumlarda gözdeki yırtık ve delinmelerin daha da derinleşmesine neden olunur. Göz kapatılıp hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

    Göz yaralanmalarını önlemek için karbonatlı içeceklerin metal kapaklarının uygun bir açacak dışında kesinlikle başka bir şekilde açılmaması gerekir. Çocuklarında bu tarz şişelerle oynamasına ya da ellerine almalarına izin vermemek gerekir. Göz yaralanması şikâyeti ile gelen hastaların tamamında hastaların şişe kapaklarını uygun olmayan bir alet ile açma öyküsü bulunur. Ayrıca çocukları bu gibi kazalardan korumak için çevir-aç kapaklı pet şişelerdeki maden suları da tercih edilebilir. Konuyla ilgili çalışmamız 2013 yılında Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery dergisinde yayınlanmıştır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow