hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir? Mide Ekşimesi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir Mide Ekşimesi Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Asitlik hissi, yanma, mide ağrısı, bu rahatsız edici sindirim belirtileri, uygun bir diyet ve anti-reflü ilaçlar sayesinde ortadan kalkabilir. Tetikleyicileri belirlemek de önemlidir. Sindirim sırasında midenin asidik içeriği yemek borusunda yukarı hareket ederek geçide hoş olmayan bir yanma hissi verir. Bunlar bazen midede lokalize kalır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mide Ekşimesine Ne İyi Gelir?

    Hiçbir ciddi çalışma, belirli yiyeceklerin tüketimi ile mide ekşimesi arasında net bir bağlantı bulamamış olsa da, bu rahatsızlıkları olan birçok kişi, bu yiyecekleri aldıktan sonra semptomların kötüleştiğini gözlemledi.

    Sfinkterin gevşemesini sağladıkları için kafein veya tein içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Bu nedenle kahve, çikolata, çay, kola bazlı içecekler tüketmekten kaçınmalıyız. Şişkinlik riskini artırdıkları ve sfinktere zarar verdikleri için diğer meşrubat türlerinden de kaçınılmalıdır. Yağdan zengin ürünlerin tüketimi de sınırlandırılmalıdır çünkü yağ, sindirim sürecini yavaşlatır. Böylelikle midede uzun süre kalan bir gıda, mide sularının salgılanmasını artırıcı etkiye sahip olacaktır. Bu yüzden yağlı etlerden, bütün peynirlerden, hamur işlerinden, soğuk etlerden uzak durun.

    Mide Ekşimesi Nasıl Geçer?

    Asidik veya baharatlı yiyecekler de az yenmelidir. Mide tarafından zaten üretilen asitliği artırma ve yemek borusunun duvarlarını daha da alevlendirme eğilimindedirler. Turunçgiller (limon, greyfurt, portakal, misket limonu) ile nane, nane ve domates asitli besinler arasındadır ve kaçınılmalıdır.
    Bu birçok kısıtlamaya rağmen, bazı yiyecekler ve ürünler aslında mide ekşimesini azaltmaya yardımcı olabilir. Su bunlardan biridir.

    Mideyi sindirime hazırlayan tükürük salgısını harekete geçirir. Menüye ağırlıklı olarak tam tahıllı tahıllarda (buğday, yulaf kepeği vb.) Ve meyve ve sebzelerde (armut, balkabağı, patates vb.) bulunan lifler eklenmelidir. Bağırsağı korur ve sindirimi iyileştirir. Antioksidan bakımından zengin besinler ayrıca mide ekşimesi ile savaşmanıza yardımcı olacaktır.

    Sigara içmek de dahil olmak üzere belirli yaşam tarzı alışkanlıkları mide ekşimesi riskini artırır. Günlük sigara tüketimi mide ekşimesi riskini büyük ölçüde artırır. Sigara içen bir hastada yemek borusundaki lezyonların iyileşmesi tütün ile yavaşlatılır. Sfinkterin işleyişi de etkilenir.

    Mide Ekşimesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Midede asitlik üretimini artırıcı etkisi olan alkol tüketiminin de sınırlandırılması gerekmektedir. Alkollü bir içecek tüketmek istiyorsanız, mide suyunun salgılanmasını sınırlamak için bunu tercihen yemek sırasında yapın.

    Fazla kilo ve obezite de gastroözofageal reflü hastalığı için risk faktörleridir. Çeşitli çalışmalar, iyi nokta veya obezite durumunda kilo kaybının kalıcı olarak mide ekşimesi semptomlarını azalttığını göstermiştir.

    Mide ekşimesi durumunda, ağrıyı daha da kötüleştiren stresi ve gerginliği hafifletmek tavsiye edilir. Özellikle stresli bir durumdaysanız, bir rahatlama seansı sırasında veya dışarıda yürüyüşe çıkarak hafif bir müzikle rahatlamayı deneyin.

    Mide Ekşimesinin Semptomları Nelerdir?

    Küçük günlük eylemler, gastroözofageal reflü ile ilişkili ağrıyı en aza indirmenize yardımcı olabilir. Yemek sırasında büyük tabaklardan ve yağlı yiyeceklerden kaçının ve hafif yiyecekleri tercih edin. Bazı araştırmalara göre yağ oranı çok yüksek olan besinler mide ekşimesini artırmaktadır. Daha küçük öğünleri daha sık yemek daha iyidir. Mideyi aşırı yüklememek ve sindirimi teşvik etmemek için yiyecekleri iyi çiğnemek için de zaman ayırmalısınız.

    Son öğününüzü yatmadan 3-4 saat önce yemeyi planlayın. Yatma pozisyonu mide ekşimesine teşvik eder. Midenize sindirim sürecini başlatması için yeterli zaman vererek bu rahatsızlıklardan kurtulursunuz. Bu önlemlere rağmen gece ağrınız devam ediyorsa uyku süresince başınızı yaklaşık 15 cm yukarı kaldırın. Size en çok neyin konfor sağladığına bağlı olarak birden fazla yastık kullanabilir veya bir köpük blok kullanabilirsiniz.

    Farklı bitkiler ve otlar, meyan kökü, zerdeçal veya hatmi gibi gastroözofageal reflü ile ilişkili ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow