hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prostat biyopsisi nedir?

    Prostat biyopsisi nedir
    expand

    Günümüzde erkeklerde en çok rastlanan kanser türünün prostat kanseri olduğunu ve bu hastalığın teşhisinde zamanın çok önemli olduğunu vurgulayan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Doğukan Sökmen, MR-Füzyon biyopsi hakkında bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prostat kanserinin tanısı koymak için yapılan işleme prostat biyopsisi denir. Prostat biyopsisi özel bir iğne yardımıyla prostattan parça alma işlemidir. Biyopsi ile alınan dokular özel işlemler sonrası mikroskop altında patolojik incelemenin ardından kanser olup olmadığı belirlenir.

    Prostat biyopsisi ne zaman yapılır?

    Prostat kanseri açısından riskli görülen ve biyopsi yapılması gereken kişiler;

    PSA değeri yüksek olan kişiler.
    Parmakla makattan yapılan muayenede şüpheli (sertlik, şişlik, düzensizlik vs.) bulgulara rastlandığında.
    Ailesel yatkınlığı nedeniyle genetik testlerde prostat kanseri riski yüksek olanlarda.
    Multiparametrik prostat MR’ da prostat içinde PI-RADS 3, PI-RADS 4 ve PI-RADS 5 lezyonları olanlarda.

    MR-Füzyon biyopsi nedir?

    MR-Füzyon biyopsisi eski klasik (sadece ultrasonografi) biyopsi yöntemlerine göre teknolojik olarak daha farklıdır. Bu yöntemde biyopside küçük odakları gözden kaçırma ihtimali ortadan kalkıyor. MR-Füzyon biyopsi yöntemi rastgele yerlerden parça almak yerine riskli odak noktalardan parça alınmasını sağlıyor. Bu yöntem ile kanser teşhisi çok daha erken ve sağlıklı şekilde konulabiliyor. Böylece MR-Füzyon biyopsi yöntemi tekrarlayan biyopsi ihtimalini oldukça düşürüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MR-Füzyon biyopsi nasıl yapılır?

    Prostat kanseri şüphesi doğan durumlarda hastaya MR (Multiparametrik Prostat) dediğimiz sırf prostata özel bir MR çekimi yapılır. Bu MR çekimi alt batın MR ve diğer modalitelere göre özel sekanslar içerdiğinden oldukça önemlidir. Çözünürlüğü yüksek MR cihazlarında ilaçlı olarak çekim gerçekleştirilmelidir. Sonrasında alanında spesifikleşmiş uzman bir radyoloji doktoru tarafından bu MR yorumlanır. Özellikle bu durum üzerinde durulması gereken önemli bir detaydır. Multiparametrik MR yorumlanması güç ve tecrübe gerektiren bir tetkiktir. Bu tetkik sonucunda PIRADS denilen sınıflama sistemine göre mevcut lezyonlar sınıflanır. PIRADS-3, PIRADS-4, PIRADS-5 lezyonlar mutlaka biyopsi yapılması gereken lezyonlardır.

    Ardından biyopsi hazırlığı için gerekli tedaviler verilir, hastanın kan sulandırıcı ilaçları kesilir, bağırsak temizlikleri yapılır. Sonrasında işlem için genellikle lokal anestezi kullanılır. Ciddi evhamı olan hastalar ve rektal sorunu olan hastalara genel anestezide tercih edilebilir. Ardından ultrason probuyla prostat görüntülenip özel bir yazılım aracılığıyla MR görüntüsü US görüntüsü üzerine birleştirilir. Böylelikle hasta hareket etse dahi MR ve US görüntüsü birleşik olduğundan işlem sırasında sorun teşkil etmez. Ardından işaretli lezyonlara yönelik yeterli miktarda nokta atış biyopsiler yapılarak şüpheli alanlardan alınan bu parçalar patolojik incelemeye gönderilir. Bu yöntemle hastanın tekrarlayan biyopsilerden kurtulacağı aynı zamanda tedavi için erken tanının prostat kanserinden kurtulmada çok önemli bir faktör olacağı unutulmamalıdır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow