hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nöral terapi neden yapılır, faydalı olduğu hastalıklar nelerdir?

    Nöral terapi neden yapılır, faydalı olduğu hastalıklar nelerdir
    expand

    Nöral terapi otonom sinir sisteminin lokal bozukluklarını teşhis ve tedavi eden tıbbi bir yaklaşımdır. Vücudun belirli bölgelerine lokal anesteziklerin (LA) enjekte edildiği düzenleyici ve sistem-resetleyici bir terapi olarak kabul edilir. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Figen Atak, nöral tedavi hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.Nöral terapi genellikle lokal, bölgesel ve sinir bloğu anestezisi için uygulanmaktadır. Bununla birlikte, segment terapisinde, tetikleyici nokta terapisinde ve ganglion anestezisinde de uygulanırlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kronik ağrıların tedavisinde nöral terapinin etkileri

    Nöral terapi, özellikle karmaşık ağrı hastalarında, otonom sinir sistemi disfonksiyonu ve ağrısının giderilmesinde oldukça etkili olabilecek güçlü bir tedavi yöntemidir.
    Otonom sinir sistemi, interferans alanlarına birçok farklı şekilde tepki verir. Miyofasiyal veya diğer ağrı sendromları oluşabilir. Viseral fonksiyon bozulabilir, astım, GERD, anjina, irritabl barsak sendromu, adet düzensizlikleri vb. hastalıklara neden olabilir. Ayrıca, ortopedik tıbbi durumların hemen hemen hepsinde, en azından kısmen otonom sinir sistemi bileşeni vardır.

    Nöral terapi, iyileşmeyi teşvik eden bir enjeksiyon tedavisidir. Özellikle iyi eğitimli bir doktor tarafından uygulandığında, kronik ağrı için etkili bir tedavi yöntemidir. Nöral terapi ayrıca, ligamanların, tendonların ve eklemlerin iyileşmesini teşvik eden bir tedavi olan proloterapi ile kullanım için tamamlayıcı bir prosedürdür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Otonom Sinir Sistemi (ANS)

    Nöral tedaviyi anlamak için, otonom sinir sisteminin (ANS) ne olduğunu anlamak önemlidir. Beynin dışına çıktıktan sonra, sinir sistemi iki temel bölüme sahiptir: somatik (gönüllü) sinir sistemi ve otonomik (istemsiz) sinir sistemi. Somatik ya da gönüllü sinir sistemi çoğu insanın aşina olduğu bölümdür çünkü yürüme, konuşma ve uzuvların hareketleri gibi gönüllü hareketleri kontrol eder. Otonomik (istemsiz) sinir sistemi ise bağışıklık fonksiyonu, kan basıncı ve dolaşım, hormonlar, sindirim, vücut ısısı, kalp atış hızı, solunum, idrar yapma, cinsel fonksiyon, adet ve diğer otomatik vücut gibi iç vücut fonksiyonlarını düzenler. Eğer ANS zarar görürse, bu dahili fonksiyonlar optimum seviyelerde performans göstermez ve sonuçta hastalık ile kronik ağrıya neden olur.

    Nöral terapi uygulaması

    Nöral terapisi, Almanya'da geliştirilen ve lokal anesteziklerin otonom sinir ganglionlarına (sinir kümeleri), periferik sinirlere, yaralara, bezlere, akupunktur noktalarına, tetikleyici noktalara ve diğer dokulara enjeksiyon uygulaması içeren hassas ve iyileştirici bir tekniktir.

    Nöral terapi, herhangi bir travma, enfeksiyon veya ameliyatın otonom sinir sistemine zarar verebileceği ve dokuların elektrokimyasal veya elektromanyetik fonksiyonlarında uzun süredir devam eden rahatsızlıklar yaratabileceği teorisine dayanmaktadır. Otonom sinir sistemi hasar gördüğünde veya düzgün çalışmadığında, çeşitli sonuçlar ortaya çıkar. Örneğin; yumuşak doku yaralanması gibi senkronize kan akışına ihtiyaç duyulan alanlarda kan akışı yavaşlar ve iyileşmenin gecikmesine neden olur.
    Doğru uygulanan bir nöral terapi enjeksiyonu kronik hastalık ve ağrıları çoğu zaman anında ve kalıcı olarak çözebilir. Tam bir iyileşme elde edilebilmesi için kişinin durumuna ve ihtiyacına göre enjeksiyonun birden fazla kez tekrarlanması gerekebilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow