hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Omurilik Görevleri Nelerdir? Omurilik Vücutta Ne İşe Yarar?

    Omurilik Görevleri Nelerdir Omurilik Vücutta Ne İşe Yarar
    expand

    Omurilik, omurganın içinde yer alan bir organdır ve vücut için çok önemli özelliklere sahiptir. Her türlü haberleşme omurilik sayesinde gerçekleşmektedir. Peki, omurilik görevleri nelerdir, vücutta ne işe yarar?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Omurilik Görevleri Nelerdir?

     Omurilik, vücutta birden fazla önemli görev taşıyan bir organ olarak bilinmektedir. En önce vücuttan beyine daha sonrasında da beyinden vücuda duyu ve motor sinyali taşımaktadır. Bu sayede vücut ile beyin arasında çok önemli bir köprü işlevi görmektedir. Vücut için hayati derecede önem taşımaktadır. Omurilik vücutta yer alan pek çok kası bağımsız bir şekilde yönetmektedir. Zar ile kaplı olan omurganın beyin sapından başlayıp bele kadar uzandığı bilinen bir sinir dokusu olduğu bilinmektedir.

     Vücutta bulunan bel ağrısı genel olarak omurilik kaynaklı olmaktadır. Bunun sebebi omuriliğin sinir lifinden meydana gelmesi olarak bilinir. Uzun yapılı ve ince olduğu bilinmektedir. Vücutta bulunan iki adet merkezi sinir isteminin biri omuriliktir. Çoğu zaman erkeklerde kadınlara nazaran daha uzun olduğu bilinir. Bunun yanı sıra komuta merkezi olarak da tanımlanmaktadır. Vücutta yer alan tüm sinyallerin bu çevrede toplanıp daha sonra beyne iletildiği bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Omurilik Vücutta Ne İşe Yarar?

     Omurganın vücutta pek çok işlevi bulunmaktadır. İşlevleri ve ne işe yaradığı şu şekildedir:

     1. Hareketli eklem sayesinde arkaya, yana ve öne eğilip kalkmayı ve dönmeyi sağlamaktadır. Bu hareketler olduğu esnada omura yapısında yer alan bağlar, kaslar ve omur eklemleri belli bir düzen içerisinde ve uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.

     2. Omurga, gövde iskeletini meydana getirerek baş ila bacaklar arasındaki bağlantıyı sağlamada önemli rol oynar. Ayakta durmak da bu sayede ortaya gerçekleşmiş olur. 

     3. Beyinden çıkmış ola omurilik kuyruk sokumuna kadar uzanan gövdeye bacaklara ve kollara ayrılan ve tüm adı geçen bu organlara beyinden gelen hareketlerin komutunu iletmekle görevli olan sinirler omurga tarafından taşınmaktadır. Omurga, üst üste gelmiş olan omurların her biri içerisinde yer alan boşluk tarafından meydana gelen omurga kanalı içinde taşınmaktadır. Omurga kanalı, çarpma ve darbe gibi olaylardan korumaktadır.

     4. Omurganın etkin olan bir diğer rolü göğüs kafesini şekillendirmesi olarak tanımlanır. Sırt bölgesinde olan kıvrımları sayesinde kalp ve akciğer gibi organların rahat bir şekilde yerleşmesini sağlamaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow