hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Panik atak tedavi edilebilir mi?

    Panik atak tedavi edilebilir mi
    expand

    Ülkemizde çoğu kişide panik atak hastalığı görülmektedir. Psikolog Dilek Memnun panik atak hastalığı detayları sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panik atak, korku atağı olarak bilinmektedir. Kalp krizi korkusu, boğulma korkusu, bayılma ve aklını yitirme korkusu da dahil olmak üzere birçok korku ve acıya neden olur. Kişi panik atak esnasında kontrolü kaybettiğini hisseder. Genellikle birkaç dakika veya daha uzun sürer. Nadiren bazı vakalarda 1 saati geçebilir ya da gün içinde birçok kez tekrarlanabilir. Panik atak sonrasında ise kişi kendini bitkin, halsiz ve yorgun hissedebilir.

    Panik atak hastası olduğumu nasıl anlarım?

    Panik atak, beynin tehlike sinyallerine verdiği otomatik tepkidir. Panik atak süreci bir kişinin hayatta kalmasını ve canlılığını tehdit eden herhangi bir uyaran bu biyolojik süreci başlatabilir. Bu, algılanan tehlikeli bir duruma bir yanıttır. Gerçek bir tehlike olmadığında vücudun bu biyolojik sistemi harekete geçirmesine “yanlış alarm” yanıtı denir. Herkes aynı durumda aynı şekilde tepki vermez. Genetik yatkınlığa, strese, çevresel faktörlere ve durumun farklı yorumlarına bağlı olarak bazı kişiler bu yanlış alarm sistemini aktifleştirmeye devam eder. Panik ataktan panik bozukluğa geçiş böyle başlar. Sosyal, mesleki, ailevi ve fiziksel işlev bozuklukları gelişmeye başlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    COVID-19 sonrası panik atak görülme sıklığı arttı

    Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi ile artan kaygı ve stres faktörleri kişilerin yaşam kalitelerini düşürmeye başlamıştır. Bu sebeple önceki senelere kıyasla panik atak vakalarında artış olduğu söylenebilir. Panik atak yaşadığınızı düşünüyorsanız geç kalmadan psikoloğa başvurmanız gerekmektedir.

    Panik atak nerelerde ağrı yapar? Vücutta yarattığı etkiler nelerdir?

    Güçlü kaygı ve korku, kontrolü kaybetme hissi, ölüm ve dünyanın sonu korkusu beraberinde panik atağı getirebilir. Çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk, ağız kuruluğu, titreme, terleme, baş dönmesi, ellerde ve vücutta uyuşma, karıncalanma, karın krampları, bulantı, kusma, geğirme, hıçkırık ve ishal en sık görülen semptomlardır. Tüm semptomlar aynı anda ortaya çıkmaz ve bazılarında hiç semptom olmayabilir. Çoğu insan için bazı semptomlar diğerlerinden daha şiddetlidir. Atak sonrası vücudun enerji rezervleri tükendiği için yorgunluk, bitkinlik, halsizlik ve uyku oluşur.

    Panik atak anında ne yapmak gerekir?

    Panik atak esnasında ilk yapılma gereken atak ile savaşılmamasıdır. Eğer durumunuz mümkün ise olduğunuz yerde kalın. Size iyi gelen olumlu, huzurlu ve dinlendirici olumlu öğelere odaklanın. Atağın biteceğini kendinize hatırlatarak nefesinize odaklanmayı tercih edebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Panik atak tedavi edilebilir mi, tedavi yöntemleri nelerdir?

    Bir kişi panik bozukluğu veya panik atak belirtileri yaşıyorsa mutlaka bir psikoloğa başvurmalıdır. Bireyin tıbbi geçmişini incelerken görülen semptomları, atakların sıklığını ve atakların zamanını soracaktır. Ayrıca, bu semptomlara neden olan başka sağlık nedenleri olup olmadığını görmek için kapsamlı bir fizik muayeneden geçecektir. Tekrarlayan panik ataklarda panik bozukluğu tanısı konulabilir.

    Panik bozukluğu tedavi edilebilir ve tamamen iyileşmiş bir durumdur. Tıbbi bakım olmadan panik bozukluğu artacak ve başa çıkmak zor olacaktır. Ayrıca panik atak ve agorafobiden kaçınma gibi diğer zihinsel sağlık durumları için sizi riske atabilir. Panik bozukluğu tedavisinde panik atak sayısını azaltmayı amaçlasa da panik atak tedavisinde semptomları hafifletmeyi amaçlar. Panik ataklar için ana tedaviler psikoterapi ve ilaç tedavisini içerir. Görülen semptomlara bağlı olarak, biri, diğeri veya bu tedavilerin bir kombinasyonu kullanılabilir.

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow