hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Prostat kanseri cerrahi tedavi

    Prostat kanseri cerrahi tedavi
    expand

    Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sofikerim, prostat kanserinin cerrahi yöntemlerle tedavisi hakkında bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prostat kanseri, erkeklerin prostat bezinde oluşan bir kanser türüdür. Prostat bezi, mesanenin tam altında ceviz büyüklüğünde bir bez olup, meni sıvısının yapısına katkı sağlar. Prostat kanserinin bazı tipleri, yavaş gelişme gösterir ve ciddi zararlar vermeyebilir. Ancak bazı türleri, özellikle genç yaşta başlayanlar daha agresif olup, hızlı bir şekilde yayılabilir.

    Kimlerde görülür, belirtileri nelerdir?

    Hastanın yaşı, 50'li yaşlar sonrasında ve özellikle 70’li yaşlar sonrasında prostat kanseri gelişimi hızla artar. Kalıtsaldır, erkeklerde prostat kanseri riskini artırır. Babasında ya da erkek kardeşinde prostat kanseri olan erkeklerde risk 2-4 kat artar. Hormonlar bu hastalıkta önemli bir rol oynar. Özellikle katı yağların aşırı tüketimiyle, vücuttaki testosteron miktarı yükselir. Bu da prostat kanseri büyümesini hızlandırabilir.

    İlk evrelerde, prostat kanserinin hiç bir belirtisi olmayabilir. Hastalık ilerleme gösterdiğinde özellikle geceleri olmak üzere sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluklar, güçsüz veya kesintili idrar akışı, idrara çıkarken veya boşalma sırasında ağrı veya yanma hissi görülebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teşhis yöntemleri nelerdir?

    Prostat kanserinin erken tanısı için bazı tarama testleri kullanılabilir. Ancak testler, kimi zaman tedavi edilmesi gerekli olmayan yavaş gelişen kanserleri de tespit edilebilir. Testler, doktor önerisiyle 40 yaşından sonra yapılmalıdır. Özellikle risk grubuna giren erkeklerde testler önem taşır. Rektal muayene ve PSA tayini taramaları ile teşhis edilebilir.

    Radikal prostatektomi ile cerrahi tedavisi nasıldır?

    Yayılım göstermeyen prostat kanserinin tedavisinde, cerrahi olarak prostatın çıkarılması işlemi radikal prostatektomi ameliyatı ile yapılmaktadır. Açık ya da kapalı teknik olarak uygulanabilir.

    Kapalı yani laparoskopik yöntem yaygın olarak tercih edilir. Operasyon genel anestezi altında göbek deliğinin altında kasık bölgesine açılan minik kesiler ile yapılır ve kesiklerin içine uzun, ince aletler yerleştirilir. Cerrah, kesiklerden birinin içine bir video kamera (laparoskop) ve diğerlerinin içinden geçen aletlerle ince bir tüp koyar. Bu, cerrahın işlem sırasında içeriyi görmesine yardımcı olur. Operasyon genel anestezi altında yapılır. Göbek deliğinin altından ufak bir kesi açılır.

    Laparoskopik radikal prostatektomi cerrahi robotik sistem kullanılarak da yapılabilir. Cerrah, ameliyat masasının yanındaki bir bilgisayar monitöründe otururken robotik kolu hareket ettirerek operasyonu gerçekleştirir. Bu prosedür, özel ekipman ve eğitim gerektirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Prostat kanseri cerrahisinde prostat çıkarılırken idrar tutmaya yarayan yapılara zarar verilmemesi ve sinirlerin korunması sağlanır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow