hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rektum kanseri hakkında bilmeniz gerekenler

    Rektum kanseri hakkında bilmeniz gerekenler
    expand

    Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege, rektum kanseri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doç. Dr. Bahadır Ege'nin konu hakkında yaptığı açıklama şöyle:

    Kalın bağırsağın son 10-12 santimetrelik bitiş bölümüne rektum adı verilir ve bu bölümden kaynaklanan kötü huylu tümörlere rektum kanseri denir. Rekrum kanseri tüm kanserler arasında kadın ve erkekte neredeyse eşit oranda görülen en yaygın kanserlerden biridir. Rektal kanser, kanser hücrelerinin rektum dokusundan kaynaklandığı bir hastalıktır. En sık görülen tipi adenokanserdir. Daha nadir lenfoma, karsinoid ve sarkom kanser türleri de bulunur. Genellikle sinsi bir seyri vardır. Özellikle rektal kanama şikayetinin hemoroid ile ilişkilendirilip endoskopik muayenenin ihmal edilmesi nedeni ile hastalık ancak ileri evrelerinde teşhis edilebilmektedir. Kolon kanseri yaygın olarak 50-75 yaşları arasında görülür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rektum kanserinin belirtileri nelerdir?

    Kanama rektum kanserin en yaygın semptomudur ve hastaların yüzde 60'ında görülür. Bununla birlikte, birçok rektum kanseri belirti göstermez ve dijital veya proktoskopik tarama muayeneleri ile tespit edilir. Rektum kanserin diğer belirtileri ise bağırsak alışkanlıklarında diyare şeklinde değişiklik, gizli kanama, karın ağrısı, sırt ağrısı, üriner sistem belirtileri, pelvik ağrı, karaciğer metastazlarında ortaya çıkabilen perforasyondaki peritonit veya sarılık gibi acil durumlar olarak sayılabilir. Rektum kanserinin nedenleri ise ailevi faktörler yani kalıtım, ülseratif kolit ve crohn gibi iltihabi bağırsak hastalıkları, yağ oranı yüksek beslenme, posa açısından fakir beslenme gibi çevresel ve beslenmeye ait faktörler sayılabilir. Bu durumda sol kolon tutulumunda bağırsak tıkanması gelişebilir. Ayrıca her düzeyde tümörlerde makattan kanama ve kansızlık şikayeti ortaya çıkabilir.

    Rektum kanserinde erken teşhis önemli

    Kolon kanserinde erken teşhis ile sağ kalım oranı artar. Özellikle 40 yaş üzeri makattan kanama şikayeti olanların öncelikle kanser olmadığı kanıtlanmalıdır. Bu hastalara kolonoskopi yapılmalıdır. Kolonoskopi kalın bağırsağın kamera ile izlenmesi tekniğidir. Kanser taramasında kullanılan laboratuvar testlerinden faydalanılabilir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre teşhis için tomografi ve ultrasonografi teknikleri de kullanılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kolon kanseri tedavi edilebilir

    Rektum kanseri tedavisinde hastalığın yerleşimine göre kalın bağırsağın bir bölümü geride tümör dokusu kalmayacak şekilde çıkartılır. Hastalığın erken evresi denilen polip evresinde ameliyat gerekmeksizin endoskopik olarak tedavi edilebilir. Kalın bağırsak kanserleri en çok karaciğere yayılır, karaciğerdeki yayılım sınırlı ise ameliyata karaciğer rezeksiyonuda eklenebilir. Yine hastalığın durumuna göre hastaya ameliyat sonrası kemoterapi de uygulanabilir.

    Rektum kanseri hakkında bilmeniz gerekenler
    Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Bahadır Ege


    Rektal kanserli hastaların optimal tedavisi için kolorektal cerrahi, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisini içeren çok disiplinli bir yaklaşım gereklidir. Cerrahi teknik, radyoterapi kullanımı ve kemoterapi uygulama yöntemi önemli faktörlerdir. Rektumun radikal rezeksiyonu tedavinin temel dayanağıdır. Cerrahi rezeksiyonun zamanlaması rektal karsinomanın büyüklüğü, yeri, yaygınlığı ve derecesine bağlıdır. Rektum kanserlerinde uygulanan total mezorektal eksizyon yöntemi ile uzun vadede tümör eradikasyonu ve uzun yaşam sürelerine ulaşılabilmektedir. Unutmayın kolon kanserinden korunmanın en önemli yolu bol posalı diyet ve düzenli aralıklarla yaptırılan kolonoskopidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow