hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rektum kanserinin tedavisinde nelere dikkat edilmelidir?

    Rektum kanserinin tedavisinde nelere dikkat edilmelidir
    expand

    Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İlknur Erenler Bayraktar, rektum kanserinin tedavisinde dikkat edilmesi gerekenleri sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rektum kanseri, rektumdaki hücrelerde gelişen kanserdir. Rektum, sigmoid kolonun altında ve anüsün üstünde bulunur. Rektum ve kolonunuz sindirim sisteminin bir parçasıdır, bu nedenle rektum ve kolon kanserleri genellikle kolorektal kanser terimi altında gruplandırılır.

    2020’de yapılan araştırmalara göre, dünya çapında kolorektal kanser kadınlarda en sık görülen ikinci kanser ve erkeklerde en sık görülen üçüncü kanserdir.

    Rektum kanserinin belirtileri nelerdir?

    İlk başta, rektum kanseri asemptomatik olabilir. Kanser ilerledikçe rektal kanama en sık görülen semptomdur. Bağırsak alışkanlıklarınızda birkaç günden fazla süren değişiklikler olabilir. Açıklanamayan halsizlik ve yorgunluk da yaşayabilirsiniz. Kolorektal kanserin yaygın semptomları rektal kanama, bağırsak hareketlerinizin sıklığındaki değişiklikler, bağırsağınızın tamamen boşalmadığını hissetmek, bağırsak hareketiniz olduğunda ağrı, ishal veya kabızlık, dışkınızda kan veya mukus, kasıtsız kilo kaybı ve iştah değişiklikleri, açıklanamayan yorgunluk, sık karın rahatsızlığı, gaz, kramplar, ağrı ve kan kaybının bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek demir eksikliği anemisidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rektum kanserine ne sebep olur?

    Rektum kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, kanserli hücreler kontrolden çıkıp çoğaldığında kötü huylu tümörler gelişir. Bu hücreler sağlıklı dokuya nüfuz edebilir ve yok edebilir.

    Rektum kanseri riskinizi artırabilecek bazı kalıtsal gen mutasyonları vardır. Bunlardan biri, Lynch sendromu olarak da bilinen kalıtsal polipoz olmayan kolorektal kanserdir (HNPCC). Bu bozukluk, kolon ve diğer kanser riskini önemli ölçüde artırır. Bazı durumlarda doktorunuz önleyici tedbir olarak kolonunuzun bu kısmının çıkarılmasını önerebilir.

    Rektum kanserine neden olabilen bir diğer genetik durum da ailesel adenomatöz polipozdur (FAP). Bu, kolon ve rektumun astarında poliplerin büyümesine neden olabilen nadir bir hastalıktır.

    Bu polipler kansersiz olarak başlarken, kötü huylu olabilirler. Aslında, FAP'li çoğu insan 50 yaşından önce kansere yakalanır. Kalın bağırsağın alınması da doktorunuzun önerebileceği önleyici bir ameliyat olabilir.

    Nasıl yayılır?

    Diğer kanser türleri gibi, rektum kanseri de kanserli hücreler sağlıklı dokuda büyüdüğünde ve vücudun diğer bölgelerine gittiğinde yayılabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk başta, rektum kanseri rektumu kaplayan dokuları etkileyebilir. Bazı durumlarda, tüm rektumu etkiler. Kanser daha sonra karaciğerin yaygın olarak etkilendiği yakındaki lenf düğümlerine veya organlara yayılabilir. Diğer olası metastaz alanları karın, beyin, akciğerler ve yumurtalıklardır.

    Risk faktörleri nelerdir?

    Rektum kanserinin bilinen tek bir nedeni bulunmamakla birlikte, bilinen bir dizi faktör, bir noktada bu kansere yakalanma riskinizi artırabilir. Genç insanlar arasında oranlar artsa da, teşhis genellikle 50 yaşından sonra ortaya çıkar. Kişisel veya ailede kolorektal kanser öyküsü riski artırabilir. Lynch sendromu veya FAP, riskinizi artırabilecek iki genetik durumdur. Önceki radyasyon tedavisi riski artırabilir. Riski artırabilecek diğer koşullar yumurtalık kanseri, polipler, inflamatuar bağırsak hastalığı, özellikle 8 yıl veya daha uzun süren, obezite ve iyi yönetilmeyen tip 2 diyabettir.
    Kolorektal kanserde rol oynayabilecek bazı yaşam tarzı faktörleri sebze ve lif açısından düşük bir diyet yemek, kırmızı ve işlenmiş etten yüksek bir diyet yemek, egzersiz eksikliği, sigara içmek ve günde üç veya daha fazla alkollü içecek tüketmektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rektum kanseri nasıl teşhis edilir?

    Tıbbi geçmişinizi alınarak ve fiziki muayene yapılarak teşhise başlanır. Daha sonra dışkı immünokimyasal testi (FIT) veya sigmoidoskopi önerilebilir. Bu testler için tarama programı, risk seviyenize bağlı olarak değişir. Bu testler kanser için pozitifse, bir sonraki adım kolonoskopidir.

    Kolonoskopide rektum ve kolonunuzun içini görüntülemek için ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir tüp kullanılır. Genellikle bu sırada bulunan polipler çıkarılabilir.

    Kolonoskopi sırasında, daha sonra laboratuvarda incelenmek üzere doku örnekleri de alınabilir. Bu örnekler, kanserli olup olmadıklarını belirlemek için mikroskop altında görüntülenebilir. Ayrıca kolorektal kanser ile ilişkili genetik mutasyonlar için test edilebilirler.

    Ayrıca bir kan testi istenebilir. Kan dolaşımınızda kanserli tümörler tarafından yapılan bir madde olan yüksek düzeyde karsinoembriyonik antijen (CEA), rektum kanserine işaret edebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rektum kanseri teşhisi konduğunda, bir sonraki adım ne kadar yayılmış olabileceğini belirlemektir. Rektumunuzu ve çevresini incelemek için endorektal ultrason kullanılabilir. Bu test için, bir tür görüntü olan bir sonogram üretmek için rektumunuza bir sonda yerleştirilir.

    Vücudunuzda kanser belirtileri aramak için başka görüntüleme testleri kullanılabilir. Rektum, kolon ve diğer organlardaki kanserin boyutunun görülmesine yardımcı olabilecek BT veya PET taraması yapılabilir. Kanserin evresini belirlemek için MRI uygulanabilir.

    Rektum kanseri nasıl evrelenir?

    Nerede başlarsa başlasın kanser, vücudun diğer bölgelerine ulaşmak için doku, lenf sistemi veya kan dolaşımı yoluyla yayılabilir veya metastaz yapabilir. Evreleme, kanserin ne kadar ilerlediğini gösterir ve bu da en iyi tedavi şekline karar verilmesine yardımcı olur. Rektum kanserinin aşamaları:

    Evre 0, sadece rektum duvarının en iç tabakası anormal hücreler içerir.
    Evre 1, kanser hücreleri, rektum duvarının en iç tabakasını geçmiş, ancak lenf düğümlerine yayılmamıştır.
    Evre 2, kanser hücreleri, rektum duvarının dış kas tabakasının içine veya içinden yayılmış, ancak lenf düğümlerine yayılmamıştır. Bu genellikle evre 2A olarak adlandırılır. Evre 2B'de kanser karın zarına yayılmıştır.
    Evre 3, kanser hücreleri rektumun en dıştaki kas tabakasına ve bir veya daha fazla lenf düğümüne yayılmıştır. Evre 3, etkilenen lenf düğümü dokusunun miktarına bağlı olarak genellikle 3A, 3B ve 3C alt aşamalarına bölünür.
    Evre 4, kanser hücreleri karaciğer veya akciğerler gibi uzak bölgelere yayılmıştır.

    Evreye göre tedavi seçenekleri nelerdir?

    Tedavi tümör boyutu, kanserin yayıldığı yer, yaş, genel sağlığınıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu, her bir tedavinin zamanlamasının yanı sıra en iyi tedavi kombinasyonunun belirlenmesine yardımcı olabilir.

    Potansiyel tedavi seçenekleri; kolonoskopi, cerrahi yöntemlerle şüpheli dokunun çıkarılması, lokal eksizyon veya rezeksiyon, bazı hastalar için radyasyon tedavisi ile kemoterapi, monoklonal antikorlar veya anjiyogenez inhibitörleri gibi hedefe yönelik tedaviler, kriyocerrahi (anormal dokuyu yok etmek için soğuk sıvı veya kriyoprob kullanan bir prosedür), radyofrekans ablasyonu (anormal hücreleri yok etmek için radyo dalgalarının kullanıldığı bir prosedür), tümör tarafından bloke edilirse rektumu açık tutmak için bir stent, genel yaşam kalitesini iyileştirmek için palyatif tedavileri içerir.

    Rektum kanserinin komplikasyonları nelerdir?

    Rektum kanseri rektumun dışına yayılabilir ve sonunda çevredeki dokuları, lenf düğümlerini ve organları etkileyebilir. Ayrıca, ilk kanserin tedavisinden sonra ortaya çıkan ikinci kanserlere yakalanma riskini de olabilir. Rektum kanseri, özellikle anüs, kolon, böbrek, akciğer, ince bağırsak, vajinada ikincil kanser riskini artırabilir.

    Rektum kanseri nasıl önlenebilir?

    Genel kolorektal kanser geliştirme riskinizi azaltmanın en iyi yolu, 45 yaşından itibaren düzenli taramalara başlamaktır. Aile öyküsü, genetik ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak taramalar daha sık yapılabilir. Kolon ve rektum kanseri, rutin kolonoskopi veya dışkı testi gibi rutin taramalarla keşfedildiğinde erken teşhis edilebilir. Son derece hassas dışkı testleri kanser varlığını tespit edebilir. Anormal hücreler keşfedilirse, zamanında kolonoskopi de yapılmalıdır.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow