hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Romatoloji Nedir? Romatoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar?

    Romatoloji Nedir Romatoloji Hangi Hastalıklara Bakar Uzmanı Ve Doktoru Neye Bakar
    expand

    Vücudun pek çok farklı bölgesinde romatizmal hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Yumuşak dokular, eklemler ya da bağ dokuları ile beraber daha birçok değişik yer dile getirmek mümkün. Kronik olarak meydana gelen bu ağrılar için yapılacak teşhis ve tetkik ile beraber tedavi yöntemleri sonucunda, romatizmal hastalıklardan kurtulmak mümkün hale gelmektedir. Bu konuda tedavi yöntemi uygulayan dallardan biri olarak romatoloji öne çıkıyor. Birçok kişi bu dal hakkında bilgi almaya ve ne olduğunu öğrenmeye çalışmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Romatoloji Nedir?

    Romatoloji iç hastalıkları ve pediatri konusunda bir alt uzmanlık alanı olarak öne çıkar. Bu uzmanlık alanının görevleri içerisinde birçok hastalık söz konusudur. Bunlar içerisinde eklemler, yumuşak dokular, ottoimmün hastalıklar, kalıtsal bağ dokuları gibi sorunlar bulunmaktadır.

    Özellikle kas ve kemikler ile beraber bu bölgede birleştiren bağ kısımlarında birtakım ağrılar meydana gelebilmektedir. Bu arılar genel olarak romatizma ağrılar şeklinde ifade edilir. Romatolog ise söz konusu olan bu hastalıklar için Uzman hale gelmiş romatoloji dalında çalışan görevli doktorlardır.

    Romatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

    Romatoloji aslına bakılırsa 200'den fazla rahatsızlığa bakmaktadır. Bunlar alt uzmanlık dalı olarak romatoloji içerisinde geniş bir yelpazeye yayılır. Ancak genel açıdan bakıldığı zaman ise bunları şu isim şeklinde ifade etmek mümkün;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Yumuşak dokular

    - Eklemler

    - Vaskülit

    - Kalıtsal bağ dokuları

    - Otoimmün hastalıklar

    - Kronik hastalıklar

    Bu şekilde romatizmal hastalıklar söz konusu olduğu zaman genel olarak bu hastalıkların kronikleşmiş olarak alt sorunları uzman doktorlar kontrol altında tetkik ve teşhis ile beraber tedavi üzerinden ele alınır. Her hastalık farklı tedavi yöntemleri koşulu altında iyileştirilir. Bu durum hastalık ile beraber hasta kişinin hikayesi ve yaşam tarzına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

    Romatoloji Uzmanı ve Doktoru Neye Bakar?

    Romatizmal hastalıklar için romatolog 200'den fazla hastalığa bakmaktadır. Ancak daha çok genel olarak yaşanan kronik sorunlar içerisinde romatolojide şu hastalıklar incelenir ve tedavisi yapılmaya çalışılır;

    - Osteoartrit

    - Romatoid artrit

    - Lupus

    - Sjögren sendromu

    - Gut hastalığı

    - Vaskülit

    - Enfeksiyöz artrit

    - Jüvenil idiopatik artrit

    - Ailevi Akdeniz Ateşi

    - Behçet hastalığı

    Yumuşak doku hastalıkları açısından da yine romatologlar bu dal içerisinde şu hastalıkların tedavisi için görev alır;

    - Fibromiyalji

    - Bel ağrısı

    - Olekranon bursiti

    - Tenis ya da golfçü dirseği

    Kemik dahil olmak üzere romatoloji hastalıkları konusunda da yine romatologlar görev alır;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    - Fluorosis

    - Osteoporoz

    - Osteomalazi

    - Raşitizm

    Eklemleri etkilemiş olan birçok genetik bozukluk karşısında yine romatolog da bu alt dal uzmanlık alanı şeklinde görev alır;

    - Akondroplazi

    - Aşırı uzayabilir eklemler

    - Marfan sendromu

    - Ehler-danlos sendromu

    Bu şekilde tüm romatizmal hastalıklar için tanı koyma görevi üstlenmiş olan romatolog, teşhis ile beraber tedavi yöntemlerini uygular. Tedavisinde uzmanlaşmış romatologlar, gerektiği takdirde ek tetkikler için farklı bir yöntemle ele alabilir. Böylece hastanın yaşadığı ve kronik hale geldiği rahatsızlıklar konusunda tedavi yöntemleri ele alınır.

    Romatolog Kime Denir?

    Romatizmal hastalık olarak her türlü kas ve iskelet sistemi konusundaki sorunlar, bilim dalında uzmanlık alanı romatoloji olarak ön plana çıkmaktadır. 6 yıl Tıp eğitimi alan romatoloji uzmanları bu konuda 4 yıl iç hastalıkları ve 3 yıl ise romatoloji uzmanlığında görev alır. Daha sonra romatoloji kliniklerinde çalışmaya başlar ve bu konudaki hastalıklar için uzmanlığını değerlendirir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Romatoloji Bölümünden Nasıl Randevu Alınır?

    Tıp alanında ileri uzmanlık gerektirdiği için Romatoloji bölümü konusunda Alo 182 üzerinden randevu alınması gerekmektedir. Aynı zamanda Merkezi Hekim Randevu Sistemi - MHRS üzerinden de internet vasıtasıyla giriş yapılarak randevu alınabilir. Alınan randevu ile beraber uzman doktor kontrol altında yapılan tetkik ve teşhis neticesinde, ‘Takip gerektiren hasta’ şeklinde kayıt yapılır ve takip gerçekleştirilir. Bu doğrultuda hem telefon numarası üzerinden hem de internet vasıtasıyla siteye giriş yaparak randevu alınabilir.

    Romatoloji Hastalıkları İçin Ne Yapmak Gerekir?

    Eklem ve kas ile ilgili romatizmal hastalıklar söz konusu olduğu zaman romatoloji bölümü üzerinden randevu alınması gerekmektedir. Zaman içerisinde daha kronik bir hale gelme ihtimali ile karşı karşıya kalma durumunu yaşamamak için, uzman bir doktor kontrolü altında gerekli teknik ve teşhislerin yapılması gerekmektedir. Böylece tedavi konusunda yol haritası çizilir ve buna göre reaksiyon gösterilir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow