hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sağlığınız için hemen bırakmanız gereken 8 şey

    Sağlığınız için hemen bırakmanız gereken 8 şey
    expand

    ABD'deki Tüketici Ürünleri Güvenlik Komisyonu'na göre her yıl 33,1 milyon kişi evde kullandığı ürünlerden olumsuz etkileniyor. Bunlar arasında maddi hasarlar, yaralanmalar hatta ölümler bile var. Bilim adamları, bunun çoğunlukla çeşitli ürünlerde bulunan kimyasallar nedeniyle olduğuna inanıyor. Peki siz her gün burun buruna yaşadığınız bu tehlikelerin neler olduğunu biliyor musunuz? İşte o liste... (Pembenar)

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1-Antibakteriyel özelliklere sahip ürünler 
    Gerçek şu ki birçok antibakteriyel ürün üreticileri, ürünlerinde triklosan adı verilen bir madde kullanıyor ve bu madde sadece çevre için değil, sağlığımız için de zararlı. Çalışmalar, triklosan içeren ürünlerin fareler üzerinde karaciğer kanserine neden olduğunu göstermiştir. 2016'da ABD Gıda ve İlaç İdaresi, triklosanın sıradan sabunlardan daha iyi temizlik sağladığını gösteren bir kanıt olmadığını açıklayarak antibakteriyel el sabunları ve duş malzemelerinin üretiminde triklosan kullanımını yasaklama kararı aldı. Bu nedenle siz siz olun ürün satın alırken ne içerdiğini mutlaka okuyun!

    2-Strafor ürünler 
    Strafor yani köpük dediğimiz ürünler kanser, görme-işitme kaybı, sinir sistemi sorunları ile yakından ilgili toksik bir kimyasal olan stiren içerir. Bu kimyasal, strafor tabaklar ve bardaklardan sıcak yiyecek veya içecek tükettiğimizde vücudumuza girebiliyorlar.

    3-Preslenmiş ahşap ürünler 
    Odanızın köşesinde duran bu küçük ahşap masa, göründüğü kadar masum olmayabilir! Mesele şu ki üreticiler üre-formaldehit içeren reçine yardımıyla masanızın yapımını gerçekleştiriyorlar. Odanız ne kadar sıcak ve nemli olursa preslenmiş formaldehit daha da havaya yayılıyor. Bu ürüne uzun süre maruz kalmak akciğer hastalıkları, astım ve hatta kanserin gelişmesine bile neden olabiliyor.

    4-Naftalinler 
    Naftalin, muhtemelen yünlü kıyafetlerinizi güvelerden korumanın en iyi yolu. Bununla birlikte giysilerinizi korurken yaydığı kokular da bir o kadar tehlikeli! Çalışmalar, paradichlorobenzene adı verilen maddenin hayvanlarda kansere neden olduğunu göstermiştir. İnsan sağlığı üzerindeki etkisi henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen bu topların dikkatli kullanılması tavsiye ediliyor. Bazı naftalinlere uzun süre maruz kalmak, kırmızı kan hücrelerimiz üzerinde yıkıcı bir etki de gösterebiliyor.

    5-Kozmetik ürünler 
    Makyaj malzemelerinde bulunan ftalatların, hayvanlarda üreme organlarıyla ilgili sağlık sorunlarına neden olduğu kanıtlandı. Bu da insanlar için risklerin olduğu anlamına geliyor. Güzellik ürünlerine hoş koku ve renk veren bu hormon benzeri kimyasallar, deodorantlarda, şampuanlarda ve saç spreylerinde yopun bir şekilde bulunabiliyor. Hatta bu maddelere duş perdelerinde bile rastlanabiliyor. Bu nedenle kendinizi olası zararlardan korumak için tüm ürünlerinizin içeriğini kontrol etmeniz iyi olacaktır.

    6-Tütsü çubukları 
    Tütsü çubuklarının evinizde yarattığı güzel koku da en tehlikeliler listesinde! Çünkü bu çubukların yaydığı duman, astım ve diğer akciğer hastalıklarından kansere sağlığımızı olumsuz etkileyen bir dizi tehlike içerir.

    7-Sivrisinek bobini 
    Dışarıda yavaş yavaş yanan bir sivrisinek bobini olmadan dışarıda sıcak bir akşam hayal etmek zor. Ancak ilk bakışta basit ve harika görünen bu buluşun pek çok zararı da var. Bilim adamları hesaplamalar yaptılar ve yanan bir sivrisinek bobinden gelen dumanın 75 ila 137 sigara dumanına denk olduğunu keşfettiler. Bu miktar, insanlar da dahil olmak üzere herhangi bir canlıda akciğer hastalıklarına yakalanma riskini artırıyor.

    8-Oda spreyleri 
    Ne yazık ki bu koku ile mücadele spreyleri terpenler ve etilen bazlı glikol eterler gibi elementler içerir. İkincisi resmi olarak toksik bir kimyasal olarak bilinirken ilki havadan ozon ile etkileşime girdiğinde toksik bir kombinasyon oluşturur. Dahası özellikle küçük bir alanda veya sık havalandırılmayan bir odada kullanıldığında sağlığımıza zarar veren bir grup paradiklorobenzen de yayıyorlar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow