hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sarkoidoz Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Sarkoidoz Kansere Dönüşür Mü?

    Sarkoidoz Hastalığı Nedir Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir Sarkoidoz Kansere Dönüşür Mü
    expand

    Akciğer ve pek çok organda tutuluma neden olan Sarkoidoz hastalığı genellikle kadınlarda daha fazla görülüyor. Bu hastalığa 20 ile 40 yaş arasında yakalanma riski çok daha fazla. Kadınlarda ise genellikle 50 ve 60 yaş aralığında bu hastalığa yakalanma riski de çok fazla oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ani bir şekilde başlayan sarkoidoz hastalığı sinsice ilerleyebilir. Bunun yanı sıra sarkoidoz bulaşıcı bir hastalık da değildir. Bu hastalıkta kesin olmamak ile birlikte genetik yatkınlık faktörü de öne çıkmaktadır. Sarkoidiz en fazla akciğerleri etkiler.

    Sarkoidoz Hastalığı Nedir?

    Nedeni bilinmeyen bir hastalık olan Sarkoidoz farklı etkiler gösterebilir. Bu hastalık vücudun pek çok organını etkileyebilir. Sarkoidoz en çok lenf bezleri ile akciğere tutunur. Bu da vücutta gözleri, cildi ve kalbi büyük oranda etkiler. 100 yıllık bir geçmişe sahip olan bu hastalığın nedeni de iyice araştırılıyor. Toplanan verilere göre sarkoidoz'un nedeni vücuttaki bağışıklık sisteminin bilinmeyen bir maddeye cevap vermesinden meydana geldiği düşünülüyor. Aynı zamanda genetik yatkınlık nedeni ile bu hastalığın da öne çıktığı belirtiliyor. Bu hastalık her vaka için belirli bir tedavi gerektirmiyor. Hastalığı etkileyen pek çok farklı faktörler var.

    Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Sarkoidoz hastalığının bazı semptomları vardır. Bu semptomları fark ederek erken tanı konulması çok önemlidir. Sarkoidoz hastalığının sıklığı ırk, cinsiyet ve coğrafi konuma göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra Sarkoidoz hastalığı bazı kişilerde semptom göstermeyebilir. Bu noktada mutlaka akciğer filmi ya da tomografi kullanılır. Bazı zamanlarda nefes darlığı, öksürük ve göğüs ağrısı neticesinde de bu hastalığın semptomları görünür. Aynı zamanda ayak ve bacak bölgelerinde morluklar da yaşanır. Gözlerde ise ışık hassasiyeti oluşur. İlerleyen süreçlerde biyopsi de yapılabilir. Bu hastalıkta çoğu zaman kortizon tedavisi uygulanır. Tedavi süreci ve tedavi dozu hastadan hastaya farklılık gösterir.

    Sarkoidoz Kansere Dönüşür Mü?

    Hala esrarengiz bir hastalık olan Sarkoidoz çoğunlukla kanser hastalığı ile karıştırılır. Kanser, Tüberküloz ve lenfoma gibi hastalıklar ile karıştırılan bu hastalık neredeyse aynı semptomları gösterir. Çoğu zaman kanser ile karıştırılsa da sarkoidoz'un semptomları farklılık gösterir. Bunun yanı sıra bu hastalık ilerledikçe nefes darlığına da neden olur. Aynı zamanda solunum yetersizliği sonucunda ölümler de meydana gelir. Çoğunlukla kadınlarda görülen bu hastalık hakkında erken tanı çok önem taşır. Bir an evvel de tedaviye geçilmelidir.

    Sarkoidoz Hastalığı İle İlgili Merak Edilenler

    Tıp dünyasının en ilginç hastalıklarından birisi de Sarkoidoz olmuştur. Son yıllarda ülkemizde de bu hastalığın görülme sıklığı oldukça artmıştır. 100 yılı aşkın bir süredir bilinen bu Sarkoidoz hastalığının kesin bir nedeni ile tedavisi bulunmuyor. Bu hastalık sigara içmeyen kişiler ve kadınlarda çok sık görülür. Bu hastalık başta akciğer olmak üzere pek çok organı da etkiler. Sarkoidoz çocuklar da çok nadiren görülmektedir. Bazı ailelerde daha sık görülen sarkoidoz hastalığında genetik faktörler de çok önemlidir. Bul hastalık ayrıca bulaşıcı değil.

    Sarkoidoz Hastalığına Dair Tüm Detaylar

    Genellikle İskandinav ülkelerinde görülen bu hastalık gittikçe dünyaya yayılmaktadır. Özellikle son yıllarda ülkemizde de Sarkoidoz hastalığı oldukça artmış durumdadır. Buna rağmen Sarkoidoz'un Türkiye'de görülme sıklığı ile ilgili kesin bir veri bulunmuyor. Ani bir şekilde başlayan bu hastalık sinsice ilerliyor. Bu nedenle bazı zamanlarda tanı konulması da güçleşiyor. Ayrıca kuru öksürük ve akciğerde iltihaplanma ile de kendini gösteriyor. Bu hastalık neticesinde çoğunlukla lenf bezlerinde büyümeler de oluyor. Bazı zamanlarda ise ateş yükselmeleri ve eklem ağrıları da bulunuyor. Ayrıca görme bozuklukları da oluyor.

    Sarkoidoz hastalığında bazı semptomlar ön plana çıkıyor. Özellikle de burun, yanaklar ve dudaklarda halka şeklinde morluklar ortaya çıkıyor. Bacaklarda da ağrılı şişlikler oluşuyor. Gözlerdeki etkilerde ise ışık hassasiyeti ve görme bulanıklığı oluşuyor. Hastalığın belirtileri arasında yorgunluk ve halsizlik ön plana çıkıyor. Bu nedenle pek çok kişinin de bu hastalık ile mücadele edebilmesi için belirtilere çok dikkat etmeleri gerekir. Belirtiler ortaya çıkınca mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu sayede hastalık ile mücadele de erken başlar.

    Eklem ve kemiklerde ağrıya neden olan sarkoidoz hastalığında her detay ön planda tutulmalıdır. İyi bir uzman hekim kontrolünde tedavinin de başlaması gerekir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow