hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sıcak havalardan korunmak için ne yapmalı, ne yapmamalı?

    Sıcak havalardan korunmak için ne yapmalı, ne yapmamalı
    expand

    Ülke genelinde artış gösteren sıcaklıkların sağlık sorunlarına neden olmaması için bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Özellikle yaşlı ve çocukların artan sıcaklıklardan korunması büyük önem taşıyor. Peki, sıcaklardan kendimizi korumak için hangi önlemleri almalıyız? Sıcak havalarda ne yemeliyiz, ne içmeliyiz? Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Serdar Öztora beslenmeden güneşten korunmaya kadar yaz sıcaklarına karşı pek çok öneride bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsan vücudu için son derece önemli olan güneş ışınlarının fazlası zararlı. Özellikle çocuk ve yaşlılarımızı güneşe karşı korumak için önlemler almamız gerekiyor. Öncelikle güneşe çıkma saatlerinizi organize etmek çok önemli. Öğle saatlerinde güneşin dik geldiği, bize en kısa sürede ulaştığı zamanlarda güneşten uzak durmalıyız. 11.00-16.00 saatleri arasında gerekmedikçe güneşe çıkmamalıyız.

    Güneşe çıkmak zorunda olanlar da ciltlerini koruyacak önlemler almalı. Açık renkli giysiler tercih etmeliyiz çünkü güneş ışığını yansıtacaktır. Pamuklu giysiler cildimizin daha rahat hava almasını sağlayacaktır. Mümkün olduğunca kapatıcı giysiler giymek önemli.

    Güneşe maruz kalan başımızı şapkayla korumak da önemli. Hatta belki şemsiyelerin artık gerçek kullanım amacına uygun olarak kullanılması da gerekebilir. Yine de güneşle temas eden yerlerimiz var. Bunlar için de özellikle güneş kremleri artık lüks değil, bir gereklilik.

    Güneş kremi tercih ederken de yüksek koruma faktörlü olan ürünleri tercih edin. Güneş kremi seçerken üzerindeki SPF yani güneşe karşı koruyuculuk faktörüne bakın.

    Koruyuculuk faktörü 15, 20, 30 diye başlar ama 50'lere hatta daha ileriye kadar gidebilir. 30 ila 50 koruma faktörü arasındaki bir güneş kremi kullanmak bizi etkili olarak koruyacaktır. Buna dikkat etmek lazım.

    Sıcak havalarda sıvı kaybı yaşamamaya da dikkat edilmeli. Bu duruma özellikle yaşlılarımız, çocuklarımız ya da kronik hastalığı olan kişiler daha yatkın oluyorlar ama hepimizin sıvı alımına dikkat etmemiz lazım.

    Serinletici sıvılar olabilir. İdrar takibi yaparak da yeterli miktarda sıvı alıp almadığımızı kontrol edebiliriz.

    Sıvı alımını sağladıktan sonra yapılması gereken mümkün olduğunca havalandırmalı, klimalı ortamlarda bulunmak. İç mekanda bulunurken Kovid-19 önlemlerini de ihmal etmememiz gerekiyor.

    Beslenme de sıcak hava koşullarına uygun hale getirilebilir. Hafif şeyler yemek, alkollü içeceklerden uzak durmak önemli. Çok ağır, yağlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Araçlarımıza dikkat etmeliyiz.

    Araca biner binmez çalıştırıp gitmeyi düşünmeyelim. Önce biraz havalansın. Çünkü araç içleri dakikalar içerisinde çok yüksek sıcaklıklara ulaşabiliyor.
     

    Özellikle küçük çocuklar, yaşlılar ve evcil hayvanlar aracın içerisinde kesinlikle bırakılmamalı. Camı açık bıraksak bile araçların içi kısa sürede oldukça yüksek sıcaklık seviyelerine ulaşabiliyor.

    Güneş altında ciltte lekelenmeler oluyorsa kontrol ettirin. Ultraviyole ışınlarıyla cilt kanseri arasında direkt bir ilişki gösterilmiş. Bu, güneş altında 1-2 gün kalmakla olacak bir şey değil ama uzun süreli güneş altında çalışanlar, uzun süre güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalanlar özellikle böyle sıkıntılar yaşayabilirler. Bu konuda da herkesin kendi kendini kontrol etmesi önemli.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow