hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Soğuk algınlığına (Nezle) ne iyi gelir? Nezle nasıl geçer?

    Soğuk algınlığına (Nezle) ne iyi gelir Nezle nasıl geçer
    expand

    Yılın farklı mevsimlerinde soğuk algınlığı pek çok insanın yakalandığı rahatsızlıklardan biridir. Diğer bir adı ile nezle olarak bilinen soğuk algınlığından kurtulmak için ele alınması gereken belli başlı bazı hususlar mevcuttur. Peki, soğuk algınlığına (Nezle) ne iyi gelir? Nezle nasıl geçer? İşte bu konuda bilinmesi gerekenler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Virüsler tarafından ortaya çıkan bir boğaz ya da burun hastalığı olarak nezle öne çıkıyor. Günümüzde dünya çapında 200'den fazla virüsün soğuk algınlığı yarattığı biliniyor. Bunlar içerisinde koronavirüsler, rinovirüsler, adenovirüsler ile beraber RSV gibi çeşitler nezleye sebep olmaktadır. Genel olarak sonbahar ve kış aylarında meydana gelen bu rahatsızlık, bir hafta kadar devam eder.

    Soğuk Algınlığına (Nezle) Ne İyi Gelir?

    Soğuk algınlığı yani nezle sıklıkla grip ile karıştırılır. Ancak gribe göre daha hafif seyreden bir rahatsızlık olarak öne çıkmaktadır. Bu doğrultuda grip ile nezle arasındaki en büyük farkın burun akıntısı olduğunu söylemek mümkün. Yıl içerisinde birçok insanın yakalandığı soğuk algınlığı açısından ise bazı doğal kaynaklar kullanılabilmektedir.

    - Nane-limon,
    - Tarçınlı ve ballı süt,
    - Zencefilli bal,
    - C vitamini içeren kaynaklar,
    - Limonlu ıhlamur,
    - Ekinezya çayı,
    - Boğaz pastilleri,
    - Tavuk çorbası ile paça çorbası,

    Hafif şekilde atlatılan soğuk algınlığı için yukarıda verilen doğal besin kaynakları, hastalığın çok daha kısa süre içerisinde vücuttan atılmasına olanak vermektedir.

    Nezle Nasıl Geçer?

    İki farklı yöntem üzerinden nezle için tedavi yöntemi uygulanır. Bunlardan biri kullanılacak doğal kaynaklar diğeri ise doktor kontrolü altında alınacak destektir. İlk olarak yukarıda verilmiş olan doğal besin kaynakları güvenli şekilde nezleden kurtulmak amaçlı değerlendirilebilir. İkincisi ise ağrıları dindirmek için ağrı kesicilerin hastalık konusunda uzman doktor kontrolü altında kullanılmasıdır. Özellikle burun açıcılar ile beraber daha rahat nefes alma şansı elde edilir. Tabii bu süreçte bol bol sıvı almak en önemli hususlardan biridir.

    Odanın havasını nemlendirmek yine rahat nefes alma konusunda önemli bir potansiyel teşkil etmektedir. Bitki çayları ile beraber bazı ilaçlar yine uzman doktor kontrolünde bu hastalıktan kurtulmak amaçlı desteklenmektedir. Ancak soğuk algınlığının özel bir tedavisinin bulunmadığını dile getirmek mümkün. Yani bu rahatsızlık için herhangi bir antibiyotik kullanılmaz. Bol bol sebze meyve tüketimi, bir süre istirahat etmek ve bol su içmek en önemli hususlar arasında yer alır. El temizliği hastalığın bulaşması konusunda en önemli hususlar arasında öne çıkarken, maske kullanımı da yine önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

    Soğuk Algınlığından Korumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

    Soğuk algınlığı yıl içerisinde özellikle sonbahar ve kış aylarında insanların çok sık yakalandığı rahatsızlıklardan biridir. Özellikle bağışıklık sistemi ve bünyesi zayıf olan insanlar çok daha fazla nezle ile karşı karşıya kalabiliyor. Halsiz düşmek ve gündelik yaşama sekteye uğratmak gibi durumlar ön plana çıktığı için, mutlaka bu rahatsızlık adına önceden bazı önlemler alınması gerekmektedir.

    - Eller sık sık yıkanmalıdır.
    - Eller gün içerisinde göz ve buruna kesinlikle dokundurulmamalıdır.
    - Ortamı sık sık havalandırmak gerekir.
    - Yuva ve kreş gibi yerlerde oyuncakların temizliği çok önemlidir.
    - Sigara ve alkol kullanmamak, özellikle sigara içilen yerlerden uzak durmak önemlidir.

    Bu gibi hususlara dikkat etmek suretiyle soğuk algınlığı yani nezleden uzak durmak ve korunmak mümkündür. En azından yıl içerisinde daha az yakalanma riski ön plana çıkıyor. Ayrıca sağlıklı beslenmek, bol su içmek ve moral motivasyon açısından psikoloji yüksek tutmak bu hastalığın en önemli koruma yöntemleri içerisinde yer almaktadır.

    Soğuk Algınlığı (Nezle) Belirtileri Nelerdir?

    Soğuk algınlığının başlıca bazı belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtiler yavaş yavaş ortaya çıktığı andan itibaren gerekli önlemler ele alınmalı ve çok dikkat edilmelidir.

    - Fazla yüksek olmamak ile beraber ateş çıkabilir.
    - Burun akıntısı ve burunda tıkanıklık meydana gelir.
    - Boğazda yanma ile beraber boğaz ağrısı söz konusudur.
    - Öksürme.
    - Hapşırma.
    - Kulaklarda dolgunluk hissi oluşur.
    - Baş ağrısı yaşanır.
    - Gün içerisinde halsizlik ve yorgunluk yoğun şekilde ortaya çıkar.
    - Gözlerde sulanma ve yanma hissi meydana gelir.

    Bu gibi belirtiler söz konusu olduğunda mutlaka uzman bir doktora başvurmak, soğuk algınlığının kısa süre içerisinde geçmesine olanak verebilir. Tabii en önemlisi dinlenmek, Sağlıklı beslenmek ve bol su içmek ile beraber ortamı havalandırmak yapılması gereken en önemli hususlardır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow