hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sol Kol Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer? Sol Kolda Uyuşma Nasıl Geçer?

    Sol Kol Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer Sol Kolda Uyuşma Nasıl Geçer
    expand

    Uyuşmalar, bazen karşımıza çıkan ve önemsenmesi gereken rahatsızlar arasında göze çarpıyor. Bazı uyuşmalar ise uzmanlar tarafından bulunduğu bölgeye ve devam ettiği sürelere göre önemli hastalıkların belirtileri olarak dile getiriliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uyuşmalardan biri de sol kolda görülen uyuşmalar. Bu tarz bir sağlık problemi yaşayanlar ya da yakınlarının aynı sebepten yakınmaları olanlar sol kol uyuşmasının nedenleri ve nasıl geçeceği konusunda detaylı bilgi sahibi olarak kendilerini ve yakınlarını doğru bir şekilde yönlendirebilirler.

    Sol Kol Uyuşması Neden Olur?

    Sol kol uyuşması pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kalpte yaşanan bozukluklar veya kalbe giden damarlarda yaşanan bozukluklar sol kolda uyuşmalar olmasına neden olabilmektedir. Kan akışının kısıtlanması, ağır yük kaldırma kaynaklı olarak da sol kol uyuşmaları görülmektedir. Bazen de düşme, kaza veya ani hareketler kol uyuşmalarına yol açabiliyor. Fiziksel bir etken olmaksızın görülen kol uyuşmalarında nörolojik bir etmen veya stres kol uyuşmalarına sebep olabilmektedir.

    Sol kolda oluşan uyuşmalar hayati tehlikeye işaret eden bir durum olarak görülmemekle birlikte sürekli devam eden sol kol uyuşmaları ise kalp krizinin belirtisi olabileceğinden mutlaka ciddiye alınması gereken uyuşmalardır. Sol kol uyuşmalarının sebepleri arasında en sık rastlanılanlar ikisi de sinir sıkışması ile boyun fıtığına bağlı sinir hasarıdır. Koldaki sinirlere yapılan baskı ve kan dolaşımın zayıflığı sol kol uyuşmasının ana nedenleri arasında yer alır.

    Sol kol uyuşmasının başlıca nedenleri şöylece sıralanabilir:

    - Omurilik kanal daralması
    - Bel fıtığı
    - Beyin ve omurilik tümörleri
    - Şeker hastalığı
    - Bacak kırılması
    - Huzursuz bacak sendromu
    - Psikolojik sebepler
    - Dolaşım bozuklukları
    - Vitamin eksikliği
    - Devamlı aynı pozisyonda kalma kaynaklı ağrılar
    - Uyuşma çeşitleri
    - Beyin enfeksiyonları
    - Beyin kanamaları
    - Damar tıkanıklıkları
    - Kanser metastazları
    - Migren ve romatizma hastalıkları

    Sol Kolda Uyuşma Nasıl Geçer?

    Sol kolda uyuşma problemi yaşayanlar bu uyuşmanın nasıl geçeceğini merak ediyorlar. Vücuttaki uyuşma hissi, sinir hücrelerinin aşırı bir şekilde uyarılması veya hasar görmesi neticesinde oluşur. Uyuşma hissi çoğunlukla; el, ayak, bacak, kol ve vücudun diğer bölümlerinde görülebilmektedir. Uyuşmanın şiddeti, oluştuğu bölgeden daha büyük öneme haizdir. Uyuşma, oluştuğu bölgede o bölge yokmuş gibi bir hissiyat yaratır.

    Sol kol uyuşmasında mutlaka uzman bir nöroloji hekimine başvurulmalıdır. Sebep tespiti için yapılan tıbbi testler akabinde sorun bulunarak ona bağlı tıbbi tedaviler uygulanır. Sol koldaki uyuşmanın geçmesi için nedene göre medikal tedavi, fizik tedavi veya cerrahi müdahale yöntemleri ile tedavi doktor gözetiminde gerçekleştirilir.

    Sol Kol Uyuşmasının Belirtileri Nelerdir?

    Sol kol uyuşmasında uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Yanıcı ağrılarla rahatsız eden uyuşma, beyin kısmında gerçekleştiği zaman vücudun sağ ya da sol kısmında uyuşma meydana gelmektedir. El ve ayaklarda görülen uyuşmalar ağrı ile yanma biçiminde kendini göstermektedir.

    Sol kolda görülen ağrılar çok şiddetli olmayabilir ve bu durumda medikal yardım almayı gerektirmeyebilir. Sol kolunda uyuşmalar oluşan kişiler, muayene esnasında huzursuz ve solgun olabilirler. Cilt yüzeyleri soğuktur. Oksijen eksikliği nedeni ile dudak kenarlarında mavimsi bir renk tonu gözlenebilmektedir.

    Aşırı Sigara ve Alkol Kullanımı Sol Kol Uyuşmasına Neden Olur mu?

    Aşırı sigara ve alkol kullanımı pek çok önemli rahatsızlığa yol açan kötü ve zararlı alışkanlıkların başında geliyor. Uzun süre kullanılan sigara ve alkol gibi insan sağlığı için zararlı olan alışkanlıklar, sinir hasarlarına ve his kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu sinir hasarları ise sol kol uyuşmasına yol açabilmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow