hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tükürük bezi kanseri nedir?

    Tükürük bezi kanseri nedir
    expand

    Vücudumuzun herhangi bir yerinde kanser olabilir, pek çoğunun neden ve nasıl olduğunu bilmiyoruz. Bilinen kanser türlerinin yanı sıra; tükürük bezlerinde de iyi ve kötü huylu tümörler bulunmaktadır. Peki, ne yaparsak bu hastalıklardan kurtulabiliriz? KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Külekçi, tükürük bezi kanseri hakkında bilinmeyenleri anlattı…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm vücudumuzdaki tümörlerin yaklaşık %2'si baş-boyun bölgesinde gözüküyor. Bu bölge daha erken farkındalık nedeniyle zamanında doktora başvurulduğunda tedavi edilebiliyor. Bu bölgedeki tümörlerin de yaklaşık %3'ü tükürük bezlerinde gözüküyor. Bu tümörlerin %80'i Parotis dediğimiz hemen kulak kepçesi ön altındaki tükürük bezinde görülür. Bu tümörlerin de %80'i iyi huylu sadece daha küçük bir kısmı habis yani kötü huylu tümörlerden oluşmaktadır.

    Ülkemizde bu hastalık her yıl yaklaşık 2000 kişide görülmektedir. Yani oldukça seyrek ve tanı konulduğunda baş edilebilecek hastalıklardır.

    Tükürük bezlerinin görevleri nelerdir?

    Baş-Boyun bölgesinde majör ve minor yüzlerce tükürük bezi vardır. Majör olanlar Parotis, kulakların ön alt kısmında bir çift. Çenealtı tükürük bezleri çene altında her iki tarafta bir çift ve dilaltı tükürük bezleridir. Ağız içinde ve çevresindeki bu yüzlerce büyüklü küçüklü tükürük bezleri ağız içinin;

    - Nemlenmesini,
    - İçerdiği enzimlerle sindirimin ağızda başlamasını,
    - Ağız ve boğaz enfeksiyonlarını önleyici bağışıklık öğelerini taşıyarak vücudumuzu enfeksiyonlardan korumaktır.

    Tümörler nerede hangi sıklıkla oluşur?

    Parotis'de %80
    Çenealtı tükürük bezinde %15
    Diğer tükürük bezlerinde %5 oranında oluşmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk belirtilere dikkat!

    Ağrısız bir kitle tükürük bezleri içindeki iyi ve kötü huylu tümörlerin ilk belirtisidir. Hastalık ilerledikçe ve çevreye yayılması ile ciltte kızarıklık ve hareketsizlik daha ileri düzeylerde komşu sinirlerin tutulması ile yüz felci ya da çene altında büyüme ve çene hareketlerinde kısıtlılık ağız açmada zorluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

    Hastalığın tanısı nasıl koyulur?

    Tabii hemen doktor muayenesi ve,
    - Boyun Ultrasonografisi,
    - MRI, BT,
    - Kitleden alınacak ince iğne aspirasyon biopsisi, tanı koymamız için izlenecek yoldur. Patolojiden alınacak sonuç doktora tümörün çeşidini yani iyi ya da kötü huylu oluşunu ve hangi cins ve aşamada olduğunu gösterecektir.

    Kimi zaman ilk yapılan biopsi tanı için yeterli olmayıp tekrarı gerekebilir. Patoloji sonuçları ile de yalancı pozitif ve yalancı negatif sonuçlar olsa da doktor muayene tetkik ve görüntüleme sonuçlarının tümünü değerlendirerek tedavi planını hastası ile paylaşacaktır.

    Tedavi olmak mümkün!

    Cerrahi, bazen cerrahiye ilaveten radyoterapi bu tümörlerin tedavisini sağlamaktadır. Cerrahi olarak tam çıkarılmayan tümörlerde tekrarlama oranı oldukça yüksektir. İyi huylu tümörler cerrahi olarak çıkarılarak tedavi edilirler. Fakat habis tümörlerde eğer tam olarak çıkarılabilirlerse tedavi radyoterapi ile tamamlanabilir. Ne yazık ki tükürük bezi tümörlerinin tedavisinde etkin bir kemoterapötik ilaç yoktur Bölgesel metastazlar için de yine cerrahi ve peşinden radyoterapi uygulanır. Beş yıllık yaşam süresi tabii ki hastalığın evresi ile değişiklik gösterse de kimi tümörlerde %95 gibi çok iyi sonuçlar vardır ama kimi cins tümörlerde bu oran %50 lere düşer.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow