hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüp bebek tedavisi ve aşamaları

    Tüp bebek tedavisi ve aşamaları
    expand

    Tüp bebek tedavisi çok sık başvurulan bir yöntemdir fakat çiftlerin bu yöntemle ilgili merak ettiği bazı durumlar vardır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Gültekin, tüp bebek tedavisinde başarıyı artıran yöntemleri ve tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp bebek tedavisi, özel bir kültür ortamında dişi yumurtası ve erkek spermini bir araya getirip, döllenme şansını büyük ölçüde arttıran yardımcı üreme teknolojisidir. Döllenmiş yumurta embriyo olarak bilinir. Embriyolar, tüp bebek laboratuvarında gözlemlenmekte, büyümeleri izlenmekte ve burada kaliteleri derecelendirilmektedir.

    Tüp bebek tedavisinde başarı oranı

    Tüp bebek tedavisinin başarısında çeşitli faktörler önemli rol oynamaktadır. Anne yaşı ilerledikçe başarı oranı azalmaktadır. Oranlarından bahsedecek olursak 35 yaş altında %40 civarında olup, 40 yaş üzerinde %18 civarındadır. Kısırlığa neden olan herhangi bir hastalık varlığı ve bu hastalığın derecesi de tüp bebek başarı oranını artırmaktadır. Sigara, obezite, alkol ve ilaç kullanımı tedavi başarısını etkilemektedir.

    Tüp bebek tedavisi için uygun adaylar

    Çeşitli sebeplerden dolayı doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler için uygun olan bir tedavi seçeneğidir. Doğal yollarla bebek sahibi olamam sorunları arasında şunlar yer almaktadır:
    •En az üç kez aşılama denemesine rağmen hamile kalmamış çiftler
    •Tüplerin çift taraflı tıkalı olması
    •Yumurtlama tembelliği
    •Çikolata kisti nedeniyle karın içinde yaygın yapışıklık nedeniyle gebe kalamama
    •Sperm sayısının az ya da hiç olmaması veya Sperm fonksiyonlarının ileri derecede bozuk olduğu durumlar
    •Açıklamayan kısırlık durumları
    •Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü
    •Kadında yumurta sayısının az olması

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp bebek tedavisi ve aşamaları

    Tüp bebek tedavisi birbirini izleyen ve birbirleri ile bağlantılı farklı aşamalardan meydana gelir. Tedavi ortalama 7 aşamadan meydana gelir:

    1. aşama çiftin değerlendirilmesi ve kısırlık sebebinin teşhisidir. Bu aşamada çiftler ayrı ayrı değerlendirilerek kısırlığa sebep olan neden araştırılır. Tüp bebek tedavisine başlarken tedavinin planlanması için en önemli aşamadır. Jinekolojik ve ürolojik muayeneler yapılır ve gerekli olan testler istenir. Bu aşamada bazı çiftlerin tüp bebek tedavisine gerek kalmadan daha basit veya cerrahi tedaviler ile kısırlık sorunları çözülebilir.

    2. aşama hormonların baskılanması aşmasıdır. Hormon baskılanmasının amacı, kadında salgılanan hormonları bir süreliğine baskılanması ve yumurta gelişiminin tamamen hekim kontrolünde olmasını sağlamaktır. Bu şekilde düzensiz büyümeler en aza indirilebilir ve çok sayıda düzgün yumurtalar elde edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. aşama yumurtalık uyarılma aşamasıdır. Hasta adetin üçüncü günü çağırılır muayene ve tahlil sonuçlarına göre yumurta gelişimini uyaracak hormonal ilaçlar başlanır. Tedavi başlandıktan sonra belli aralıklarla kan ve ultrason tetkikleri yapılarak yumurta gelişimi izlenir. Bu yaklaşık 10-14 gün sürebilir. Yumurta büyüklüğü istenilen boyuta vardığında çatlatma iğnesi yapılır 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemine geçilir.

    4. aşama yumurtaların toplanması aşamasıdır. Geliştirilen foliküllerin içinde bulunan yumurta hücreleri, olgunlaşma dönemini tamamladığında ameliyathane ortamında toplanması aşamasıdır. Genel anestezi altında yapılan bu işlem ortalama 30 dk sürmektedir, hasta tamamen uyutulduğu için ağrı hissetmez.

    5. aşama laboratuvar ortamında döllenme işlemidir. Toplanan yumurtalar laboratuvarda mikroskop altında değerlendirilir ve uygun olan spermle döllenerek embriyo oluşturulur. Oluşturulan embriyo günlük olarak takip edilir. Günlük takibin amacı rahme tutunma olasılığı en yüksek ve kaliteli embriyonun seçilmesidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6. aşama embriyonun transferi işlemidir. Belirli bir olgunluğa erişmiş olan embriyo özel bir katater yardımıyla rahim içerisine yerleştirilir. Transfer işlemi sırasında ağrı oluşmaz ve yumurta toplandıktan sonraki 2 ila 6. günler arasında yapılır.

    7. aşama gebeliğin tespit aşamasıdır. Embriyo transferinden 12 gün sonra anne adayına test uygulanır. Test pozitif olarak sonuçlanırsa 48 saat sonra tekrar edilir. Her iki testin olumlu olması ile gebelik başlamış olur. Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliğin takibi, normal fizyolojik yolla olan gebelikle aynı şekilde yapılmaktadır.

    Tüp bebek tedavisi ile birçok çift anne baba olma hayalini gerçekleştirebiliyor. Tüp bebek tedavisindeki gelişmeler ve hastaların sürece tam uyumu sayesinde başarı oranı her geçen gün artıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow