hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar koronavirüse karşı bağışıklığı etkiler mi?

    Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar koronavirüse karşı bağışıklığı etkiler mi
    expand

    Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların doğru kullanılması ve beslenme düzenine dikkat edilmesi durumunda olası yan etkilerinin çok düşük olabileceği ve kalıcı olmayacağını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüp bebek tedavisi gören kadınların, koronavirüsü nedeniyle tedavi sürecinde endişe duyduğu birçok konu olabilir. Bunlardan biri de; tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların bağışıklık sisteminde olumsuz etkilere sebep olup olmayacağıdır.

    Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların; bağışıklık sistemi, yumurtalık kanseri, diğer başka kanserler ya da uzun döneme yayılan kilo alma sorunu gibi olumsuz bir etkisi yoktur. Yumurtalıkları baskılamak için kullanılan ilaçların sadece sıcak basması, baş ağrıları, vajende kuruluk, ruh halinde değişimler gibi yan etkileri olabilir. Bu etkilerin hepsi çoğunlukla geçicidir.

    Tüp bebek ilaçlarının yan etkileri geçicidir!

    Kullanılan hap, burun spreyi, cilt altı, vajinal jel ve kas içi ilaçlar, doktorunuzun direktifleri yönünde düzgün olarak kullanıldığı takdirde, tamamen amaca yönelik olup tespit edilmiş hiçbir kalıcı zararı yoktur. Ancak bilinçsiz olarak, hastanın kendi isteği veya tavsiye üzerine kullanılması, büyük sakıncalar yaratabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yumurtlamayı indirmek için HCG gibi enjekte edilebilir doğurganlık ilaçlarının kullanılması; yumurtalıkların şiştiği ve ağrılı hale geldiği yumurtalık hiperstimülasyon sendromuna neden olabilir. Ancak yine de semptomlar tipik olarak bir hafta sürer; hafif karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, kusma ve ishali içerir. Bununla birlikte, hamile kalırsanız, belirtileriniz birkaç hafta daha sürebilir. Nadiren, hızlı kilo alımına ve nefes darlığına da neden olabilen daha şiddetli bir yumurtalık hiperstimülasyon sendromu formu geliştirmek mümkündür.

    Beslenme düzenine dikkat etmek önemli!

    Tüp bebek tedavisinde risk oranlarını düşürmek ve başarı oranını artırmak için doktor ve tüp merkezi seçimi çok önemlidir. Bunun yanı sıra; tüp bebek tedavisinin risklerini azaltmak ve başarı oranını artırmak için çiftler tedavi süresince verilecek tüm talimatlara tam olarak uyum sağlamalıdırlar. Tüp bebek başarısını artırmak için ayrıca beslenme ve kilo konusuna dikkat edilmesi gerekmektedir. Beslenmeye dikkat etmek, tüp bebek tedavisi sürecini olumlu etkiler. Tedaviye başlamadan 2 – 3 ay önce sigara ve alkol tüketimine son verip, sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Sebze, süt ürünleri, yumurta, balık, bakliyatlar, meyve, kuruyemiş ve kuru meyveler tüketilmeye özen gösterilmelidir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow