hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzmanından ailelere uzaktan eğitim tavsiyeleri

    Uzmanından ailelere uzaktan eğitim tavsiyeleri
    expand
    KAYNAK DHA

    Pandemi, hayatımızdaki pek çok şey gibi eğitim anlayışımızı da değiştirdi. Yüz yüze eğitimin yanında uzaktan eğitime de devam edecek öğrencilerin ailelerine Pedagog Reyhan Ateş Yücel tavsiyelerde bulundu. Yücel, “Aileler herkes için alışılmadık, yeni bir dönem olduğunu fark etmeli ve ekran süresini azaltmalı” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüz yüze eğitim, seyreltilmiş eğitim modeli ile anasınıfı ve ilkokul 1'inci sınıflarda haftada bir gün olacak şekilde başladı. Bunun yanı sıra uzaktan eğitimle de öğrenmeye devam edecek öğrencilerin aileleri için Uzman Psikolog/Pedagog Reyhan Ateş Yücel’den tavsiyeler geldi. Ailelerin uzaktan eğitim konusunda yardımcı olarak, mevcut durumun daha verimli olmasını sağlayabileceklerine değinen Yücel, “Tüm bu süreç hepimizi zorluyor, en çok da çocuklar zorlanabiliyor. Onlardan sanki yıllardır bu sistemin içindeymişçesine yüksek beklentilere girmekten kaçının. Yanında olun, destek olun” ifadelerini kullandı.

    'Becerileri artırmaya yönelik model olun'

    Ailelerin sadece öğretim kazanımını değil diğer becerileri de gözlemlemeleri gerektiğine dikkat çeken Yücel, “Evde kalan çocuğunuzun sadece zamanını derse odaklamasını değil; esneklik, kendini tanıma, tutkularını keşfedebilme, kendini sakinleştirebilme becerilerini artırmaya yönelik desteklerde bulunmak kıymetli olacaktır. Bu amaçla ona bu konularda model olun” dedi.

    Derse ilgili düşünce alternatifler üzerine konuşun

    Uzun saatler süren eğitimlerin çocukları yorabileceğini hatırlatan Yücel, “O anda o derste bulunmak istemeyebilirler. Esneklik kazandırmak önemlidir. Neden o derste olmak istemediğini anlamaya çalışın; yerine koymak istediklerini düşünüp sizinle fikir alış verişi yapması konusunda cesaretlendirin” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çocuklarınızla derslerle ilgili diyalog kurun

    Yücel, “Araştırmalara göre çocuklar, ebeveynleriyle dersler hakkında sohbet etmekten ya da derslerle ilgili konuşmalar yapmaktan yarar görüyor. Bu konuşmalar, tekrar niteliğinde olup söz konusu ders veya konu belleklerinde daha kalıcı hale geliyor. Kimi zaman size ders anlatmasını teşvik edin” diye konuştu.

    Ekran süresini azaltın

    “Çocuklar, derse bağlanacağı cihazın başına çok önceden geçtiğinde sosyal medya, oyun gibi ders dışı etkinliklere dalabiliyor” diyen Yücel, şunları söyledi:

    “Oyundan çıkıp derse başlamak dikkat dağıtıcı olabiliyor ve çocuk derse konsantre olmakta zorlanıyor. Eğitim saati tamamlandıktan sonra bir süre mola verip dinlendip yine sevdiği oyunlarına birlikte anlaştığınız zaman dilimince izin verebileceğinizi söyleyin.”

    Ortamın sessiz ve düzenli olmasını sağlayın

    Yücel, ailelerin ders boyunca çocuğun etrafında en sevdiği oyuncağı gibi dikkat dağıtıcı eşyaların olmamasına dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatarak, “Derslere katıldığı odanın olabildiğince düzenli olması konsantrasyonun bozulmasını önler. Ayrıca ders ortamının olabildiğince gürültüden uzak ve çocuğun konsantrasyonunu bozmayacak şekilde olması, etkin bir öğrenme süreci için oldukça önemlidir” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ders aralarında hareket etmesini sağlayın

    Ders aralarında hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Yücel, “Uzun süre ekran başında hareketsiz durmak, fiziksel açıdan zararlı olduğu gibi öğrenme sürecine de olumsuz etki edebilir. Çocuğunuz ders aralarında ekran başından kalkarak oda değiştirebilir, sağlıklı atıştırmalıklar yiyebilirler. Açık havaya çıkmak, aile sohbetleri vb. çocukları dinlendirebilir. Ders aralarını yine tabletle geçirmemesine dikkat edin” ifadelerini kullandı.

    Zaman çizelgesi hazırlayın

    Zaman çizelgesinin, çocuğun belli bir plan içinde hareket etmesini sağlayacağını dile getiren Yücel, şunları söyledi:

    “Bu sayede çocuk daha disiplinli bir çalışma düzenine sahip olur. Aynı zamanda ders dışı diğer aktivitelere ayıracağı zamanı da bilir. Zaman yönetimi konusundaki becerileri gelişir. Her aile zaman çizelgesini hem kendi aile düzeni hem de çocuğun isteklerini göz önünde bulundurarak yapmalıdır. Çocuğun yorulduğu, dikkatinin dağıldığı, sıkıldığı fark edildiğinde ara vermesi sağlanmalıdır. Zaman çizelgesi konusunda çok sıkı davranmak da çocuğun verimini düşürür. “Esneklik” bu pandemi sürecinde anahtar davranışımızdır. Çocuklarımıza pozitif geri bildirimlerde de bulunmamız gerek. Onun gün içinde ne kadar yorulduğunu bildiğinizi ve elinden geleni yaptığını takdir ettiğinizi söylemeyi unutmayın.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arkadaşlarıyla olan iletişimin kopmamasına özen gösterin

    Çocukların gelişiminde arkadaşlık ilişkisinin önemli bir role sahip olduğunu belirten Yücel, “Maalesef tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi, çocukların sosyal gelişimlerini sekteye uğrattı. Okulların uzaktan açılmasıyla beraber çocuğunuzun okul arkadaşlarıyla olan iletişiminin devam etmesini sağlayın. Gerek görüntülü konuşma gerekse uygun önlemler alınarak açık havada buluşmalarını sağlayarak sosyal hayatının devamını sağlayın” dedi.

    Çocuğunuzun öğretmenleriyle iletişim halinde olun

    Çalışma düzeni, çocukların konuları anlayıp anlamadığı, zorlandığı alanlar, duygusal dünyası, iletişimde kalmak gibi konularda öğretmenleriyle karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmanın önemli olduğunu belirten Yücel, “Bu tavsiyelere uymak okula uyum, akademik başarı sağlamada ve çocukların pandemi sürecinde eğitim öğretimini en verimli şekilde devam ettirmede oldukça önemlidir. Zorlu Covid-19 pandemi sürecinde çocuklarınızın en iyi şekilde eğitimine devam etmesi için ebeveynler olarak bu adımları uygulayabilirsiniz” diye konuştu.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow