Virüsler geri mi döndü? Griplilerin sayısı neden arttı? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'ndan 7 maddelik bağışıklık destek planı
COVID-19 salgınını çok şükür az çok kontrol altına aldık. Ama ne var ki bu yıl kış sağlığı gündemimize -beklenmedik bir şekilde- grip/influenza, rhino virüs/parainfluenza ve RSV virüsleri gibi çok sayıda kış virüsü ekleniverdi. Üstelik kış varlığını hissettirdikçe grip ve benzeri hastalıkların yoğunluğu daha da artacak gibi görünüyor.
BİRKAÇ gündür hafif belirtilerle de olsa muhtemel bir RSV virüsü saldırısının mağduru olan biri olarak Osman Hoca diyor ki: Bu yıl kış virüsleri hem beklediğimizden daha erken saldırıya geçtiler hem de bağışıklık sistemimizi COVID-19 pandemisine göre daha güçsüz, daha savunmasız, eğitimsiz ve daha antrenmansız yakaladılar. Bu kış da dikkatli olmamızda, tedbirli davranmamızda fayda var.
MADEM ki bu yıl kış virüsleri her zamankinden daha yoğun saldırılar yapıyor ve madem ki bağışıklık sistemimiz bu virüslere karşı kendini yeterince güçlü hissetmiyor, bu durumda ilk işimiz bağışıklık gücümüzü arttıracak bazı tedbirleri yeniden devreye sokmak olmalı. Bunun için de daha önce de sizinle paylaştığım “7 MADDELİK BAĞIŞIKLIK DESTEK PLANI” yeniden hatırlanmalı.
1) DAHA FAZLA PROTEİN: Yumurta, yoğurt, kırmızı et favoriniz olsun.
2) DAHA ÇOK PROBİYOTİK GÜÇ: Turşular (özellikle lahana), şalgam, boza, tarhana çorbası ve ev yapımı yoğurt ile kefire yüklenin.
3) DAHA BOL TAZE SEBZE VE MEYVE: Mümkünse pişirmeden, taze taze, çiğ şekliyle. Bol maydanoz, roka, domates, nane, soğan, sarımsak, lahana ve karnabahar.
4) DAHA SIK VE BOL BAHARAT: En çok da kırmızı ve karabiberle güçlendirilmiş zerdeçal, zencefil zengini soslar.
5) DAHA DERİN UYKULAR: Uykunun bağışıklık dostu olduğunu gösteren yüzlerce yayın var.
6) DAHA AZ STRES, DAHA ÇOK HUZUR: Stres arttıkça bağışıklık çöküyor, huzur çoğaldıkça bağışıklık güç kazanıyor.
7) DAHA DÜZENLİ EGZERSİZ: Her gün en az 5000 adımlık bir yürüyüş planını ısrarla ve azimle sürdürme.