hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı nedir?

    Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı nedir
    expand

    Bir kişi yaşamı boyunca her yaşta göz sağlığına önem vermelidir. Zamanla yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilen göz hastalıkları olabiliyor. Bunlardan birisi de sarı nokta hastalığı. Peki, sarı nokta hastalığı nedir? Sarı nokta hastalığı nasıl tedavi edilir? Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih KURT, sarı nokta hastalığı ile ilgili bilgi verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözün retinada yer alan, görme hücrelerinin yoğun olduğu, keskin ve kaliteli görmeden sorumlu “Sarı nokta” adı verilen bölgesinin ileri yaşlarda görülen hastalığına “Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı” deniyor. 

    Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Melih Kurt sarı nokta hastalığının kadın ve erkeklerde eşit oranlarda görülmediği, 55 yaş altında neredeyse hiç görülmezken ilerleyen yaşlarda görülme sıklığının arttığına dikkat çekiyor. Kurt, ileri yaş haricindeki diğer risk faktörlerinin genetik (ailede başka bireylerde olması), kötü beslenme, vitamin eksikliği, obezite (şişmanlık), kalp hastalıkları, hipertansiyon ve sigara kullanımı olduğu belirtiliyor.

    Hastaların tipik şikâyetleri sonrasında göz dibi muayenesi ile rahatlıkla hastalığın teşhis edilebildiğini söyleyen Op. Dr. Melih Kurt, teşhiste farklı görüntüleme yöntemlerinden de faydalanıldığını belirtiyor. 

     

     

    Op. Dr. Melih Kurt hastalığın erken evrelerinde genellikle klinik bir bulgusu olmadığını ancak sinir hücrelerinde kayıp başladığında görme keskinliğinde azalma şikâyeti ortaya çıktığını, hastaların özellikle yakın ve merkezi görme fonksiyonlarının bozulduğunu belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hastalığın farklı tipleri hakkında bilgiler veren Kurt, “Hastalığın iki klinik tipi mevcuttur: 1. Kuru tip yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ve 2. Yaş tip yaşa bağlı sarı nokta hastalığıdır. Kuru tip yaşa bağlı sarı nokta hastalığında görme merkezindeki sinir hücrelerinde ilerleyici ve yavaş bir kayıp olur. Görsel şikâyetlerindeki değişik uzun vadede gelişir.

    Kuru tipte hastalığın direkt bir tedavisi yoktur, hastaya koruyucu amaçlı vitamin kullanımı, Akdeniz tipi diyet ve yaşam tarzında değişiklik öneririz. Hastalık yavaş seyirli olduğundan dolayı takip aralıkları 3 ile 6 ay arasında olabilir. Kuru tip yaşa bağlı sarı nokta hastalarının ilerleyen dönemlerde %20 sinin yaş tipe dönüşebileceği ve ani görme kaybı gelişebileceği hastaya anlatılmalıdır. Evde görsel “Amsler kareli kâğıt “testleriyle kendilerini takip etmeleri ve testlerinde bir bozukluk olduğunda takiplerini yapan göz hekimine başvurmaları tavsiye ediyor” diyor.

    Op. Dr. Melih Kurt, yaş tip yaşa bağlı sarı nokta hastalığında ise sinir tabakası altında veya içinde yeni damar oluşumları ve bunların kanaması, sızıntısı sonucu görme keskinliğinin hızla kötüye gidebileceğini belirtiyor. Bu tip yaşa bağlı sarı nokta hastalığının acil tedaviye ihtiyacı olduğunu belirten Kurt, tedavi için, göz içerisine özel birtakım ilaçlar enjekte edilerek anormal kan damarlarının geriletilmesine çalışıldığını söylüyor. Bu uygulamaların ameliyathane ortamında tüm sterilizasyon koşulları yerine getirilerek yapılması ve enjeksiyon sayısının hastaların klinik izlenimine bakılarak karar verilmesi gerektiğini belirtiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaş tip sarı nokta hastaları daha sık takip edilmeli!
    Hastalığın aktif olduğu dönemde hastalara ayda bir takip öneren Op. Dr. Melih Kurt, enjeksiyonların kesildiği, hastalığın aktif olmadığı dönemlerde ise takip aralık sürelerinin biraz daha açılabileceğini söylüyor. Kuru tip yaşa bağlı sarı nokta hastalarına göre yaş tipler daha sık takip edilmesi gerektiği, evde görsel “Amsler kareli kâğıt” testleriyle kendilerini takip etmeleri ve testlerinde bir bozukluk olduğunda göz hekimine başvurmalarını öneriyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow