Alpler hakkında hiç bilmediğiniz 20 ilginç bilgi! Emre Ünlü yazdı...
Alpler, Avrupa'nın en yüksek, en büyük ve en ünlü dağ silsilesidir. Avrupa'da sekiz ülkeyi geçerek (Avusturya, İtalya, Slovenya, Almanya, Fransa, İsviçre, Lihtenştayn ve Monako) 1.200 kilometre uzunluğunda bir alanı kapsarlar.

Yaklaşık 65 milyon yıl önce oluşan Alpler, Avrupa'nın en genç ve en yoğun nüfuslu dağ silsilesini oluşturuyor. Afrika ve Avrasya tektonik plakalarının çarpışması ile oluşmuştur.


'Dört binlik' diye isimlendirilen 4.000 metreden yüksek yaklaşık 100 dağı içerir. Dağ zirvelerinin ortalama yüksekliği 2,5 kilometredir.


Alp'lerin deniz seviyesinden 2.750 metre üzerinde kalıcı bir kar örtüsü bulunur ve birçok buzul içerir.

Coğrafi olarak önemlidirler, Avrupa yüzeyinin yüzde 11'ini temsil ederler ve iklimini büyük ölçüde etkilerler.



Mont Blanc ("beyaz dağ"), deniz seviyesinden 4.810 metre yüksekliği ile Alpler'deki ve tüm Avrupa Birliği'nin en yüksek zirvesidir. Fransa ve İtalya arasında yer alır.

Yüksek zirveler, Alp’leri özellikle kayak meraklıları arasında popüler bir turizm ve spor merkezi haline getirmektedir. 5.700 kişinin yaşadığı Zermatt, yüksek rakımı sayesinde tüm dünyada bir kayak merkezi olarak popüler hale gelmiştir.

Matterhorn'un eteklerinde bulunan Zermatt, konukların geceyi geçirebilecekleri bir iglo köyüne ev sahipliği yapmaktadır. 2016'da bir tatil köyü, Guinness Dünya Rekoru'na giren yaklaşık 1.400 kar tuğlasından oluşan üç katlı bir eskimo kulübesini yaptı.

1865'ten bu yana, Matterhorn zirvesine ulaşmaya çalışırken 500'den fazla insan çeşitli faktörlerden dolayı öldü: deneyimsizlik, kalitesiz donanım, kötü karar, hava şartları…

Speikboden, Güney Tirol, Avusturya ve İtalya'yı çevreleyen bir Orta Doğu Alpleri sıradağları olan Zillertal Alpleri'nde bulunan İtalya'da bir dağdır. Ayrıca bölgede çok sayıda kayak merkezi bulunmaktadır.

Lauterbrunnen vadisi, Alpler'in en derin vadilerinden biri olarak kabul edilir. Mevcut görünümünü, vadinin adını aldığı buzul erozyonlarına veya bölgedeki şelaleye borçludur.

1898 ve 1903 yılları arasında toplam 1.316 erkek, 3.6 mil uzunluğundaki Albula Tüneli'ni elle inşa etti. Tünel yapımı sırasında 16 insan öldü. Rhaetian Demiryolunun bir parçası olan İsviçre tüneli, Alpler'deki en yüksek yer altı ana hat demiryolu geçididir. UNESCO Dünya Mirası listesindedir.

Alplerdeki çığlar nedeniyle 1. Dünya Savaşı'nda 40.000 ila 80.000 arasında asker öldü. Askerleri ölüme götüren bu çığların birçoğu topçu ateşinden kaynaklandı.

Alp’ler aynı zamanda 13.000 bitki türüne, sayısız mineral ve kristale ve dağ sıçanlarından kahverengi ayılara kadar yaklaşık 30.000 vahşi yaşam türüne ev sahipliği yapmaktadır.

Yabani dağ keçisi, Alp’lerin en belirgin bir dağ hayvanı türüdür. Bu türler, Alpler'in sarp arazisine kendilerini çeviklikle son derece iyi uyarlamıştır. Buradaki diğer hayvan türleri arasında dağ sıçanları ve ptarmigan (Dağ karatavuğu) bulunur.