hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İzmir'in Tarihi Yerleri Nelerdir? İzmir'in Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir?

    İzmirin Tarihi Yerleri Nelerdir İzmirin Tarihi Ve Turistik Yerleri Nelerdir
    expand

    İzmir, tarih boyunca pek çok farklı medeniyetin yerleştiği ve her bir medeniyetin kendi izlerini ve kültürünü kentin hoşgörü atmosferi ile birleştirdiği muhteşem bir coğrafyada yer alıyor. Anadolu topraklarının en batısında yer alan İzmir Körfezinin dip noktasında bulunan bu şehir, aynı zamanda Türkiye‘nin Batı dünyasına açılan kapısı olarak da biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İzmir'in Tarihi Yerleri Nelerdir?

    İzmir'in bilinen tarihi geçmişi günümüzden 8 bin 500 yıl kadar önceye uzanıyor. İzmir’de tarih boyunca yaşayan toplumların kültürlerini ve izlerini kentin dört bir yanında görebilirsiniz. İzmir’in tarihi kent merkezi olarak da bilinen Tarihi Kemeraltı Çarşısı ve Konak Meydanı çevresi İzmir’in tarihi yapılarının yoğunlaştığı bir bölgedir.

    İzmir‘de MÖ 300’lü yıllarında Büyük İskender’in kurmuş olduğu Smyrna kentinin kalıntılarının da yer aldığı İzmir tarihi kent merkezi, sonraki dönemde kente yerleşen farklı medeniyetlerin sivil ve dini yapıları ile çok kültürlü bir yapıya kavuştu. O dönemde ise, İzmir, Kadifekale’de bulunan Kadifekale’nin eteklerinden akropol'den limana kadar uzanan aşağı kentten meydana geliyordu.

    İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin tam kalbinde Konak Meydanı yer alıyor. Kuzeydoğuda Cumhuriyet Meydanı ve Pasaport İskelesi, güneydoğuda ise Kültürpark, güneyde Bahri Baba Parkı ve Varyant, Basmane Garı ve Kadifekale’ye uzanan hattın arasında kalan bu bölge Eski İzmir olarak da ifade ediliyor.

    İzmir'in Tarihi ve Turistik Yerleri Nelerdir?

    Konak Meydanı: Konak Meydanı, İzmir’in merkezi konumunda bulunan kalbinin attığı bir noktadır. Resmi adı ise, Atatürk Meydanı olan ve etrafında pek çok kamu binası bulunan bu meydanda İzmir Büyükşehir Belediyesi, Emniyet Müdürlüğü, Hükümet Konağı, Yalı Camii, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarihi Saat Kulesi bulunuyor. Konak Meydanı adını İzmir’in ünlü ayan aileleri arasında yer alan Katipoğulları Ailesi’nden alıyor. 18. yüzyılda İzmir’de yaşamış olan bu aile, kent yönetiminde en önemli isimler arasında yer alıyordu.

    Saat Kulesi: İzmir Saat Kulesi, İzmir’in sembolü haline gelen yapılar arasında yer alıyor. İzmir'in sembolü olarak da bilinen Saat Kulesi, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı için 1901 yılında inşa edildi. Osmanlı tarzını yansıtan geometrik figürleri, taş işçiliği ve küçük kubbeleri ile Saat Kulesi, kentin merkez ilçesi Konak Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin de logosunu taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yalı Camii: Yalı Camisi diğer bir adıyla ise, Konak Camisi, 1754-1755 yılları arasında Mehmet Paşa’nın kızı olan Ayşe Hanım tarafından inşa edildi. Konak Meydanı’nın en eski tarihi yapılarından birisi olarak bilinen ve inşa edildiği dönemde bitişiğinde bulunan medrese ile birlikte kompleks bir yapı halinde olan cami daha sonraki yıllarda ise, medresenin yıkılması sonucunda son halini aldı.

    Milli Kütüphane ve Elhamra Sineması: İzmir Milli Kütüphane, Türkiye’de milli adını taşıyan ilk kütüphanesidir. İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin de girişimi ile 1912 yılında inşa edilen bu kütüphane ilk yapıldığı zaman Beyler Sokağı’nda bulunuyordu. Mimar Tahsin Sermet Bey tarafından inşa edilen Milli Kütüphane binası ise, Elhamra Sineması ile bitişik bir nizamda yer alıyor. Neo - klasik tarzdaki bu yapı ise, 1933 yılında tamamlandı.

    Tarihi Kemeraltı Çarşısı: Tarihi Kemeraltı Çarşısı, İzmir ticaretinin kalbinin attığı çok önemli bir noktada bulunuyor. İpek Yolunun batı tarafında yer alan İzmir, tarih boyunca her zaman önemli bir ticaret merkezi konumunda yer alıyordu. Avrupalı tüccarların kervansarayların ve dükkanların da yer aldığı Tarihi Kemeraltı Çarşısı, İpek Yolu’nu izleyerek kente deve kervanları ile gelen tüccarların mallarını indirdiği ve dinlendiği oldukça canlı bir yerdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kızlarağası Hanı: Kızlarağası Hanı, Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda Halim Ağa Çarşısı olarak da bilinen bir bölgede bulunuyor. Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından İzmir Liman Kalesi’nin hemen arka tarafında 1745 yılında inşa edildi. İzmir’in canlı ticari hayatına katkı sağlayan bu yapı, o dönemde kervanlarla İzmir’e gelen tüccarların genellikle konakladığı ve mallarını indirerek dinlendiği bir yer olarak kullanılıyordu.

    Kestane Pazarı Camii: Kestane Pazarı Camii, Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde, Kestane Pazarı ismi ile de bilinen bir bölgede yer alıyor. Cami, geniş avlusu ve kesme taşlı mimarisi ile İzmir’in en eski ibadet yerleri arasında yer alıyor. 1663 yılında Eminzade Hacı Ahmet Ağa tarafından yaptırılan bu köklü cami,19. Yüzyılda yaşanan yangından etkilendi ve daha sonra onarılarak günümüzdeki halini aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow