hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Malabadi Köprüsü Nerede, Nasıl Gidilir? Malabadi Köprüsütarihi Ve Özellikleri...

    Malabadi Köprüsü Nerede, Nasıl Gidilir Malabadi Köprüsütarihi Ve Özellikleri...
    expand

    Anadolu toprakları asırlar boyunca birçok medeniyetin gelip geçtiği oldukça önemli topraklardır. Bundan dolayı Anadolu’da yerleşim kuran her bir medeniyetin Anadolu'da bırakmış olduğu izler bulunmaktadır. Bundan dolayı Anadolu toprakları pek çok birbirinden mükemmel niteliklere sahip olan tarihi esere sahiptir. Özellikle de Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yapılarda kullanılmış olan taş bölgede oldukça dayanıklı eserlerin yapılmasına olanak sağlamıştır. Bu eserlerden bir tanesi de Malabadi Köprüsü olarak karşımıza çıkmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Malabadi Köprüsü Nerede?

    Malabadi Köprüsü Diyarbakır ili ile Batman ili yolu üzerinde konumlanmış durumdadır. Malabadi Köprüsü diğer bir diğer ifadesiyle Silvan İlçesi’nin yakınlarında bulunan Malabadi Köprüsü dünya üzerinde varlık göstermekte olan en büyük Kemerli köprü olma özelliği barındırmaktadır. Artuklular tarafından inşa edilmiş olan tarihi Malabadi Köprüsü, 1147 yılında yapılmıştır. Üzerinde ulaşım gerçekleştirilmeyen Malabadi Köprüsü Türkiye'nin en önemli tarihi eserlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

    Tarihi köprünün üzerinde hayvan, insan ve güneş motifleri bulunmaktadır. Malabadi Köprüsü kervan ve yolcular için ayrıca 2 adet odayı bünyesinde barındıran bir yapı olma özelliği taşımaktadır. Yapı sahip olduğu bu son derece önemli olan özelliği ile diğer köprülerden ayrılmaktadır.

    Diyarbakır ve Batman yolu üzerinde konumlanmış olan Malabadi Köprüsü Batman çayının üzerinde yer almaktadır. Orta Çağ mimari eseri olarak varlık göstermekte olan Malabadi Köprüsü, Silvan İlçesi’ne 23 kilometre mesafede yer almaktadır.

    Malabadi Köprüsü'ne Nasıl Gidilir?

    Malabadi Köprüsü konum olarak Diyarbakır ile Batman yolu üzerinde Silvan ilçesinin yakınlarında bulunmaktadır. Ankara ile İstanbul üzerinden direkt yapılan uçuşlar ile Diyarbakır ve Batman havaalanına varış sağlandıktan sonra Diyarbakır-Batman yolu üzerindeki tabelalardan yararlanılarak Malabadi Köprüsü’ne ulaşım kolaylıkla sağlanabilmektedir. Bu sayede tarihin büyüleyici atmosferine tanıklık ederek neredeyse 1000 yıllık olan köprüyü görmek mümkün olacaktır.

    Malabadi Köprüsü Tarihi ve Özellikleri

    Malabadi Köprüsünün inşasına ilk olarak 1147 tarihinde Artuklular tarafından başlanmıştır. Köprüyü inşa eden kişinin adı Timurtaş Bin-i İlgazi'dir. Bu bilgiler köprü üzerinde bulunan kitabeden öğrenilmiştir. Timurtaş Bin-i İlgazi'nin ölümü sonrasında köprü inşası 1155 Senesinde oğlu olan Necmeddîn Alpi tarafından devam edilerek tamamlanmıştır. Köprü tarihi boyunca çeşitli dönemlerinde restorasyon görmüştür. Gerçekleştirilmiş olan en önemli son restorasyon 1989 senesinde Silvan Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir.

    Tarihi Malabadi Köprüsünün sahip olduğu en önemli özelliklerinden biri dünya genelinde bulunmakta olan tüm taş köprüler içinde en geniş kemerli köprü niteliğine sahip olmasıdır. Kemerin her iki yanında da birer oda bulunmaktadır. Bu odalar tarih içerisinde yolcular ve kervanlar tarafından konaklama yeri olarak kullanılmıştır. Yaz dönemlerinde sıcaktan, kış dönemlerinde soğuktan koruyan odalar eskiden dehlizlerle başka sığınaklarla da bağlantılı yapıda olmuştur.

    İnşa edilmiş olduğu dönemde matematik ve mühendislik bilimlerinin yeterince gelişmemiş olmasına karşın köprüye nasıl bu kadar geniş bir kemer yapılabilmiş olduğu büyük bir şaşkınlık uyandırmaktadır. Nehcivan çeliğinden yapılmış olan korkuluklar da başlı başına bir sanat eseri olma özelliği taşımaktadır. Malabadi Köprüsü üzerinde insan, güneş ve aslan figürlü kabartmalar da oldukça ilgi çekicidir. Yoldan geçen yolcu ve kervanların kullanabileceği bir tuvalet de köprü içerisinde inşa edilmiştir.

    Malabadi Köprüsü Hakkında Kısa Bilgi

    Malabadi Köprüsünün üzerinde bulunan kitabeye göre köprü 1147 Senesinde, yani Artukoğulları Beyliği zamanında Timurtaş Bin-i İlgazi isimli bir kişi tarafından yapılmıştır. Köprünün sahip olduğu eni 7 metre ve uzunluğu da 150 metredir. İnşası esnasında renkli taşlar kullanılmıştır. Dünyada üzerindeki taş köprüler arasında kemer açıklığı en fazla olan köprü olma özelliğine sahip olan bir yapıdır.

    Tarihi Malabadi Köprüsü'nün boyu 1.50 metre eni 7 metre yüksekliği de 19 metre olarak ölçülmektedir. Tam bir medeniyet harikası olarak öne çıkan Malabadi Köprüsü, dünyanın günümüze kadar ulaşan en büyük kemer açıklığı olan taş köprüsü olmaktadır. Malabadi köprüsü üzerinde bulunan insan, güneş ve aslan figürlü kabartmalar oldukça dikkat çekicidir.

    Malabadi Köprüsü yalnızca bir köprü olmaktan farklı olarak içinde bulunan odacıklar, kapılar merdivenler, tuvalet ve çeşitli kabartmalarla diğer köprülerden oldukça farklı bir özelliğe sahiptir. Yığma tekniğiyle inşa edilmiş olan Malabadi Köprüsü, ince ince işlenmiş bir yapıdır. Tarihi Malabadi Köprüsü, bölgeden temin edilmiş olan Kalker taşı kullanılarak yapılmıştır. Bu sayede günümüze kadar bozulmadan ulaşmayı başarmış tarihi eserler arasında yerini almıştır.

    Malabadi Köprüsü Hikayesi

    Malabadi Köprüsü, ticari kervanların çok fazla kullanılmakta olduğu bir bölgede olması sebebiyle yolculara ve kervanlara hizmet verilmesi için inşa edilmiş olan bir yapıdır. Köprüde bulunan konaklama alanları ve tuvalet inşa edilmiş olduğu dönemin çok ilerisinde hizmetler vermiştir.

    Köprüde bulunan konaklama alanlarının bazı dehliz ve gizli geçitler vasıtasıyla başka barınaklara bağlantılı olması, güvenlik noktasında kafa yorulduğunu ve bu doğrultuda gerekli olan önlemlerin alındığını ortaya koymaktadır. Köprü inşa edilmeden önce burada başka bir köprü bulunduğu ve Malabadi Köprüsü yapımına hazırlık olarak o köprünün yıkıldığı düşünülmektedir.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow