hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Manyas Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Manyas Gölü'nün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri

    Manyas Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir Hangi Şehirde Manyas Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri
    expand

    Türkiye'nin en güzel ve en özel göllerinden birisi olan Manyas gölü her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Özellikle de Manyas gölünü ziyaret etmek isteyen kişiler de göl hakkında internet üzerinden pek çok araştırma yapıyor. Manyas gölü çok güzel bir göl olmasının yanında çok popüler bir efsaneye de sahiptir. Bu nedenle de özellikle de gölün efsanesi en çok tıklananlar arasına girmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manyas Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir? 

     Manyas Kuş gölü, Bandırma ilçesi ile Balıkesir ilinin sınırları içinde yer alıyor. Manyas gölü, merkezde olduğu için ulaşım genellikle çok kolaydır. Bunun için de Manyas gölüne en iyi ve kolay ulaşım aracı ise, kara yolu ile ulaşımdır.

     Manyas gölüne denizden de ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. Deniz yolu ulaşımı ile Bandırma kıyısına gelerek bu bölgeden aktarma yapılarak Manyas gölüne kadar ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Manyas gölüne ulaşmak için kara yolunu da tercih edebilirsiniz. Kara yolu ile birlikte Balıkesir yoluna gelerek buradan da Manyas gölüne kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

     Balıkesir merkezine geldikten sonra Manyas gölüne toplu taşıma araçları sayesinde de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Balıkesir merkezde yer alan otobüsler ya da minibüsler aracılığı ile Bandırma'ya giderek buradan da aktarma yaparak göle rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Manyas Gölü Hangi Şehirde?

     Manyas Gölü Türkiye'nin Balıkesir şehrinde yer alan oldukça önemli bir göldür. Manyas Gölü, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yer alıyor.

     Manyas Gölü'nün Büyüklüğü, Oluşumu ve Özellikleri

     Marmara denizinin güneyinde yer alan Uludağ ile Biga yarım adasına doğru uzanan bir çöküntü arasında konumlanıyor. Bu çöküntünün tabanını ise, Kuş, Uluabat gölleri ve bu göllerin çevresinde yer alan geniş ovalar, kenarlarını ise yaylalar ve yüksek dağlar oluşturuyor. Doğu ve batı doğrultusundan uzanan Manyas gölün uzunluğu ise yaklaşık olarak 20 kilometredir. Gölün genişliği ise, 15 kilometredir.

     Manyas gölü, Bursa ile Gönen arasında çöküntü sahasında yer alan bir göl ve bu gölün yüz ölçümü ise, 178 km2’dir. Gölün denizden yüksekliği ise, 15 metredir. Gölün derinliği ise, 5 metreyi geçmeyen gölün ekseri yerleri ise, bir ya da iki metre civarındadır. Manyas gölüne güney tarafından Kocaçay karışır. Ama dere çok kuvvetli değildir ve gücü oldukça azdır.

     Gölün güney doğu ucundan da Kara dere çıkar. Bu dere Karacabey yakınlarında bulunan Susurluk çayı ile birleşerek Kocadere ismini alır. Aynı zamanda bu göle kuzey tarafından Sığırca deresi dökülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Manyas gölü Biga ve Uludağ yarımadasında yer alan ve burada meydana gelen çöküntüler sonucunda oluşmuş olan bir göldür. Akarsuların taşımış olduğu sular sonucunda ortaya çıkan çökme hareketleri ile oluşan bu göl aynı zamanda Türkiye'nin en ünlü göllerinden bir tanesidir. Kuvanternerde ve neojende ortaya çıkan hareketliliğin sonucunda Manyas Kuş gölü oluşmuştur. Manyas kuş gölü, çöküntü hareketleri sonucunda meydana gelmiştir. Akarsulardan taşan sular ise, bu çöküntülere dökülmüştür.

     Manyas gölüne giriş ücreti de ziyaretçiler tarafından sıkça merak ediliyor. Manyas gölüne giriş ücreti ise, 5 TL'dir. Çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler için de Manyas Gölü'ne giriş ücretsizdir. Bunun sonucunda ise, Manyas gölü ortaya çıkmıştır. Manyas Gölü'nün başlıca özellikleri ise;

     Manyas gölünün ortalama olarak derinliği 3 metredir. Gölün en derin noktası ise, 4 metre olarak ölçülür.

    Manyas gölü, aynı zamanda bir tatlı su gölüdür.

    Dip canlılar ve plantoklar açısından çok zengin bir yapıya sahip olan Manyas gölü bu şekilde yaban hayatının da gelişmesine katkı sağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Manyas gölünün rakımı ise yaklaşık olarak 18 metredir.

    Manyas gölünün içeriğinde ise, koloidal kil bulunur. Bundan dolayı da göl sürekli olarak bulanık bir görünüme sahiptir.

     Manyas gölü 14 kilometre genişliğinde ve 20 kilometre uzunluğunda olan bir göldür. Yüz ölçümü ise, yaklaşık 166 kilometredir.

    Türkiye'de yer alan tektonik göllerden bir tanesidir. Gölün kıyı kesimleri ise, genellikle sazlık olarak bilinir.

     Manyas Gölü Efsanesi

     Eski zamanlarda gölün çevresinde 7 köy yer alıyormuş. Bir genç kız kuyudan su almak için köye gitmiş. Genç kızın sözlüsü de o sırada askerden gelmiş. Sevgilisinin gölde olduğunu duyduğu için de gölün kapağını açık bırakmış. Buradan taşan sular ise, Manyas kuş gölünü oluşturmuş.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow