hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yoros Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir? Yoros Kalesi Tarihi Ve Özellikleri...

    Yoros Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir Yoros Kalesi Tarihi Ve Özellikleri...
    expand

    Günümüzde birbirinden farklı turizm çeşitleri bulunuyor. Özellikle kültür turizmi ile ilgilenen kişiler tarihi yerleri ziyaret etmek istiyorlar. Tarihi değere sahip olan kültürel mirasın daha tanınır olması için reklam ve tanıtım faaliyetlerinin de yapılması gerekmektedir. Özellikle pek çok medeniyete ev sahipliği yapan İstanbul'da görülmesi gereken çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Yoros Kalesi de tarihi özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Yoros Kalesi özellikleri ve yapısı nedeniyle çok fazla ilgi çekmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoros Kalesi Nerede?

    Tarihi özellikleri ile ön plana çıkan Yoros Kalesi Marmara Bölgesi'ndeki İstanbul'da yer alıyor. Anadolu Yakası'ndaki Yoros Kalesi İstanbul'un Beykoz ilçe sınırları içerisinde bulunuyor. Yoros Kalesi, İstanbul Boğazı'nın Karadeniz girişinin doğu tarafında yer alıyor. Bunun yanı sıra Yoros Kalesi halk arasında Ceneviz Kalesi ya da Anadolu Kavağı Kalesi olarak biliniyor. Bazı noktaları kalıntı haline gelen Yoros Kalesi her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turist çekiyor. 

    Yoros Kalesi Nasıl Gidilir? 

    İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan Yoros Kalesi'ne farklı yollardan ulaşım sağlanabilir. Farklı şehirlerden ziyaretçilerin öncelikle İstanbul'a gelmesi gerekir. Yoros Kalesi'ne havayolu, karayolu, deniz yolu ve ya tren yolu aracılığı ile ulaşım sağlanabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yoros Kalesi, Anadolu Kavağı vapur iskelesine yaklaşık 850 metre uzaklıkta yer almaktadır. Yoros Kalesi'ne Boğaz Hattı ile ulaşım sağlanabilir. Ayrıca Anadolu Kavağı- Üsküdar Hattı ile de Yoros Kavağı'na ulaşılır. Yoros Kalesi'ne en pratik olarak kara yolu ile ulaşılır.

    Öncelikle Üsküdar'a gelindikten sonra İETT Belediye Otobüsleri aracılığı ile Yoros Kalesi'ne gidilir. Özel aracı ile Yoros Kalesi'ne ulaşmak isteyen kişiler TEM'den Beykoz- Kavacık sapağından girildikten sonra yeni yol takip edilerek Üsküdar sapağından çıkış yapılır. Hemen ardından sahil yolu üzerinden Beylerbeyi, Kanlıca ile Beykoz geçilmelidir. Yol üzerinden Anadolu Kavağı'na ulaşılır. 

    Yoros Kalesi Tarihi ve Özellikleri

    İstanbul'da yer alan Yoros Kalesi güçlü bir tarihe sahiptir. Belli başlı noktaları kalıntı haline gelen Yoros Kalesi'nin çoğunluğu halen ayaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalara göre Yoros Kalesi 1261 yıllarında İstanbul'un Latin işgalinden kurtulması sonucunda yaptırılmıştır. Yoros Kalesi'nin İmparator 8. Mihael Paleologos tarafından yaptırıldığı bilinmektedir.

    Yoros Kalesi 1305 yılında ise Şile Kalesi ile birlikte Türklerin egemenliği altına girmiştir. Yoros Kalesi 1348 yılından 14. yüzyıla kadar Cenevizlilerin egemenliğinde kalmıştır. Bu tarihin ardından ise kale Osmanlı İmparatorluğuna geçti. O tarihten itibaren Yoros Kalesi günümüze kadar gelmiştir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Yoros Kalesi Hakkında Merak Edilenler

    Yoros Kalesi'nin tuğla hatıl eşliğinde inşası tamamlanmıştır. Ayrıca kalenin inşasında kullanılan malzemelerin büyük bir çoğunluğu Bizans dönemine aittir. Yoros Kalesinin Anadolu'ya bakan kısmı Doğu bölümü olarak bilinir. Devşirme malzemeler ile mermer bir çerçeveye sahip olan kapı da 20 metre yükseklikteki iki burç arasında bulunuyor. Yoros Kalesinin önemli bir bölümü günümüze kadar gelmiştir. Tarihi değeri ile ön plana çıkan Yoros Kalesi'nin büyük bir kısmı da günümüze kadar ulaşmıştır. Yoros Kalesi'nin mimarisi ve özellikleri de tarihin bilinmeyenlerine ışık tutmaktadır. Yoros kelimesi tarihi araştırmalara göre değişkenlik göstermektedir. Bazı araştırmalara göre Yoros kelimesi Hiredon'dan gelmektedir. Bazı kayıtlarda ise Zeus isimlerinden birisi olarak Ourios'tan geldiği de biliniyor. Yoros kalesi ile ilgili pek çok farklı hikaye anlatılmaktadır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul'a gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerden birisi de Yoros Kalesidir. Beykoz üzerinden ziyaret edilebilecek olan Yoros Kalesi tarihi izler taşıyor. Özellikle Yoros Kalesi'nin en üst kısmında yarım yuvarlak iki burç arasındaki araziye açılan bir kapı bulunmaktadır. Ayrıca bu burçların dışarıya doğru bakan yüzlerinde işlenen salip ve onun da kolları yer almaktadır. Bu alanda Grek yazısı ile Hz. İsa'nın sıfatı ve ismi belirtilen harfler görülmektedir.

    İstanbul'un en önemli değerlerinden birisi olan Yoros Kalesi'nde 2010 yılından beri arkeolog ve sanat tarihçilerinin restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Tarihten izler taşıyan Yoros Kalesi, sayılı kalelerden bir tanesidir. Bizanslılar döneminde yapıldığı bilinen Yoros Kalesi Ceneviz Kalesi olarak da bilinmektedir.

     1352 yılında Cenevizliler tarafından ele geçirilen Yoros Kalesi 1452 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmiştir. Ayrıca Yoros Kalesi, İstanbul'un fethinden sonra Sultan II. Bayezid tarafından tamir ettirilmiştir. Ayrıca Yoros Kalesi'nin içerisine de Yoros Kalesi Mescidi diye adlandırılan bir ibadet yeri yaptırılmıştır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow