hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika... Koza-İpek Holding iddianamesi hazır: 1,5 milyarlık varlığına el konulsun

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Koza-İpek Holding'le ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca iddianame hazırlandı. İddianamede, Hamdi Akın İpek'in 77 yıl, kardeşi Cafer Tekin İpek'in 90 yıl hapsi ve holdingin 1,5 milyarlık mal varlığına el konulması istendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ'nün finans kaynaklarına yönelik, Koza Holding bünyesindeki 22 şirkete yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede firari şüpheli Hamdi Akın İpek hakkında 77 yıl, kardeşi Cafer Tekin İpek hakkında 90 yıl diğer şüpheliler hakkında ise 10 yıl ile 30 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi. İddianamede ayrıca, İpek ailesinin TMSF yönetiminde bulunan 1.5 milyar TL değerindeki şirketlerine, ortaklık payları da dahil "terörün finansmanı" ve "güveni kötüye kullanma" suçlarını işledikleri gerekçesiyle el konulmasının talep edildiği belirtildi.  

    Akın İpek dahil 4 kişinin iade talebi Adalet Bakanlığı'nda

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcısı Musa Yücel tarafından hazırlanan iddianame tamamlanarak mahkemeye gönderildi. İddianamede, soruşturmanın FETÖ'nün finans kaynağı olduğu belirtilen firari Hamdi Akın İpek ile yakın aile bireylerinin ortağı oldukları Koza- İpek Holdingi bünyesindeki şirketlere yönelik yürütüldüğü belirtildi.

    İddianamede, yapılan aramalarda ele geçirilen dijital materyaller ile mali kayıtlar üzerinde bilirkişi raporu, SPK, VDK ve MASAK tarafından düzenlenen raporlar, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, TEM Şube Müdürlüğü ve KOM Daire Başkanlığınca düzenlenen raporlar ile dinlenen tanık beyanları ve toplanan diğer delillerin savcılıkça değerlendirilmesi sonucunda, Koza-İpek Holding bünyesinde bulunan şirketlerin ortakları, yönetim kurulu üyeleri ve çalışanlarından oluşan 45 şüphelinin "Silahlı Terör Örgütüne üye olmak", "Vergi Usul Kanuna Muhalefet" , "Güveni Kötüye Kullanmak", "Özel Belgede Sahtecilik" ve "Ruhsatsız Silah Bulundurmak" suçlarından cezalandırılmasının istendiği belirtildi.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fethullah Gülen ve Hamdi Akın İpek'in de aralarında bulunduğu 65 kişinin mal varlığına el koyuluyor

    Çok sayıda rapor düzenlendi

    İddianamede, şüpheliler tarafından yapılan bağışlar ve harcamaların "Terörizmin Finansmanı" suçu kapsamında olup olmadığının tespitine yönelik olarak MASAK tarafından 3 ayrı, sermayesinin bir bölümü halka açık olan şirketler yönünden yapılan incelemeler neticesinde SPK tarafından 6 ayrı, vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca ise 7 ayrı vergi suçu raporu düzenlendiği belirtildi.

    22 şirkete kayyum atandı

    İddianamede, soruşturma sırasında yapılan aramalarda el konulan tüm mali kayıtlar, defterler ve belgeler üzerinde  bilirkişi heyetince yapılan incelemeler sonucunda düzenlenen rapor doğrultusunda Koza Holding bünyesindeki 22 şirkete Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğince kayyım atandığı, 674 sayılı  KHK'nın 19/1 maddesi gereğince de Koza İpek Holding bünyesinde bulunan ve kayyım idaresinde olan şirketlerin,  Ankara 4 . Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile TMSF'ye devredildiği anlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Koza-İpek hisselerine ilk alıcı çıktı

    'FETÖ basın gücünün büyük bir bölümünü kaybetti'

    İddianamede, Koza İpek Holding bünyesinde faaliyet gösteren şirketlere kayyım atanması ile FETÖ'nün mali açıdan çok büyük bir yara aldığı belirtilerek, "Ayrıca holding bünyesinde yer alan Bugün Tv ve Kanaltürk isimli televizyon kanallarının  yönetimlerinin kayyımlara geçmesi ile FETÖ basın gücünün büyük bir bölümü kaybetmiştir. Halen TMSF yönetiminde bulunan şirketlerin müsadere edilebilmesi bu açıdan büyük önem  taşımaktadır. Bu amaçla gerekli tüm çalışmalar yapılarak ilgili yerlerden raporların tamamlanmasına büyük önem verilmiştir. Soruşturma büyük bir titizlikle yürütülerek gerekli tüm delillerin toplanmasına müteakip en kısa süre içerisinde iddianame düzenlenmiştir" denildi. 

    Mallarına el konulması istendi

    İddianamede, şüpheliler Hamdi Akın İpek, kardeşi Cafer Tekin İpek, anneleri Melek İpek ve diğer aile bireyleri, Pelin Zenginer, Nevin İpek, Ebru İpek, Ali Serdar Hasırcıoğlu ve Şaban Aksöyek'in 'terörizmin finansmanı' ve 'güveni kötüye kullanma' suçlarını işledikleri belirtilerek, "SPK tarafından CMK'nın 128. maddesi kapsamında düzenlenen 16/01/2017 tarih ve  XX1. 5/33-1 sayılı raporda belirtilen 1.5 milyar TL  tutarındaki mal varlıklarının halen TMSF yönetiminde bulunan  şirketlerdeki ortaklık paylarından başlamak üzere TCK'nın 55/2. maddesi gereğince müsaderesi talep edilmiştir" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Akın İpek için 77, kardeşi için 90 yıl istemi

    İddianamenin mahkemece kabul edilmesi halinde, "Silahlı Terör Örgütüne üye olmak", "Vergi Usul Kanuna Muhalefet" , "Güveni Kötüye Kullanmak", "Özel Belgede Sahtecilik" ve "Ruhsatsız Silah Bulundurmak" suçlamaları yöneltilen 45 şüpheliden Hamdi Akın İpek 77 yıl, kardeşi Cafer Tekin İpek 90 yıl, diğer şüpheliler ise 10 yıl ile 30 yıl arasında değişen hapis cezasıyla yargılanacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow