hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Facebook'ta kadınlar için güvende kalma kılavuzu

    Facebookta kadınlar için güvende kalma kılavuzu
    expand

    Facebook, kadınların Facebook üzerinde her zaman emniyette kalmasını ve bilgileri üzerinde kontrol sahibi olmasını sağlamaya yönelik önemli araçlar ve bilgiler sunduğu Kadınlar için Facebook'ta Güvende Kalma Kılavuzu'nu https://www.facebook.com/FacebookTurkiye/posts/1296425247037519 adresinde Türkçe olarak yayınladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kadınların hem çevrimiçi hem çevrimdışı dünyada şiddetle karşılaştıklarında ne yapabileceklerini bilmeleri ve şiddetin yaşanmasını engellemeye yönelik en faydalı bilgilere ulaşabilmeleri adına Türkiye'de iki yerel ortağı Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü ve Canımız Sokakta: Hollaback! İstanbul ile kapsamlı bir çalışma yürüten Facebook, kılavuzdaki içeriğin Türkiye'deki kadınlara uygun olmasını sağlamak amacıyla kendilerinden değerli geribildirimler aldı. Kılavuz, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü ev sahipliğinde düzenlenen ve ülkemizde bu konuda çalışan sivil toplum kuruluşu temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getiren bir yuvarlak masa toplantısı ile duyuruldu. Etkinlik boyunca katılımcılar bireysel iç görü ve deneyimlerini paylaşırken aynı zamanda güvenli bir biçimde çevrimiçi dünyada katılım göstermek adına işbirliği yapılabilecek yeni programları, araçları ve kaynakları tartıştılar.

    Söz konusu kılavuzun Facebook'un, hizmetlerini kullanan insanlara gerekli tüm koruyucu güvenlik önlemlerini sağlama sorumluluğunun bir parçası olduğunun altını çizen Facebook Türkiye Kamu Politikaları Sorumlusu Nilay Erdem, şunları söyledi: "Facebook'ta biz, insanların aileleri ve arkadaşları ile iletişim kurduklarında güvende kalmalarına yardımcı olmak amacıyla çok çeşitli politikalar, araçlar ve eğitim programları geliştiriyoruz. Fakat yine de inanıyoruz ki ancak tüm paydaşların işbirliği yaptığı, açık ve kapsayıcı bir ortamda insanların gerçek anlamda çevrimiçi ortamda güvende kalmalarına yardımcı olabiliriz. Yerel ortaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz bu gibi etkinliklerin, araçlarımızın ve işbirliklerimizin internetin herkes için güvenli ve samimi bir ortam haline gelmesine katkı sağlayacağını umuyorum."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mark Zuckerberg'in hesapları hack'lendi

    Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi ve İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Eylem Yanardağoğlu, ise: "İçinde yaşadığımız dijitalleşme çağı, yeni ve alışılmadık şekillerde hak ihlalleri ve etik dışı davranışlara alan yaratıyor ve bu durum bizim, sosyal mecralardaki güvenliğimiz, haklarımız ve hak ihlalleri ilgili daha geniş ve kapsayıcı bir diyalog kurmamızı gerekli kılıyor. Bu doğrultuda Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü olarak Facebook ve Canımız Sokakta: Hollaback! İstanbul ile birlikte bugünkü yuvarlak masa toplantısına ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutluyuz" dedi.

    Facebook'ta 24 saat canlı yayın dönemi başladı
    Canımız Sokakta: Hollaback! İstanbul'un kurucularından Ece Başay konuyla ilgili şunları söyledi: "Çevrimiçi platformların bireylerin hayatında gitgide daha fazla yer alıyor olması, bu platformlarda herkesin kendini eşit, özgür ve adil bir şekilde temsil edebilmesini gerektiriyor. Bu durum ise çevrimiçi platformlarda sistematik bir şekilde hak ihlaline uğrayan birey ve grupların temsiliyetinin gündeme getirilmesini gerekli kılıyor" dedi. Hareketin diğer kurucusu ve hukuk danışmanı Nihan Güneli ise diğer paydaşlarla yapmış oldukları işbirliğinden duydukları memnuniyeti şu sözlerle dile getirdi: "Kadına yönelik her türlü tacizin önüne geçmeyi amaçlayan bir sivil inisiyatif olarak kadınların çevrimiçi güvenliğinin sağlanması için Facebook ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü ile birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow


    3 Adımda Facebook'ta Güvende Kalma Kılavuzu

    1. Hesap güvenlik ayarlarınızı ve bildirimlerimizi güçlü tutun:

    Facebook şifrenizi, diğer hesaplarınıza giriş yaparken kullandığınız şifrelerden farklı seçin,
    Birisi hesabınıza yeni bir yerden giriş yapmaya çalışırsa Facebook'un size bir bildirim göndermesi için giriş bildirimlerini açın,
    Facebook'un hesabınıza yeni bir bilgisayar, telefon veya tarayıcıdan erişmeye her çalıştığınızda, sizden özel güvenlik kodunuzu girmesini istemesi için giriş onaylarını etkinleştirin,
    Hesabınıza erişmek için yardıma ihtiyaç duyduğunuzda iletişime geçebileceğiniz "Güvenilir Kişiler"i belirleyin
    Giriş yaptığınız yerleri mutlaka kontrol edin, ve
    Hesabınızı gözden geçirerek hesabınıza daha fazla güvenlik önlemi eklemek için Güvenlik Kontrolü'nü kullanın. Güvenlik Kontrolü kullanmadığınız tarayıcılarda ve uygulamalarda Facebook'tan çıkış yapmanıza, birisi yeni bir bilgisayar veya telefondan hesabınıza giriş yapmaya çalıştığında size bildirim gönderilmesine ve şifrenizi nasıl koruyacağınızı öğrenmenize yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2. Gizlilik ayarlarınızın kontrolünü ele alın:

    Herhangi bir durum güncellemesi, fotoğraf veya bilgi paylaştığınızda, paylaştıklarınızı kimlerin görebileceğini seçmek için hedef kitle seçici aracını kullanın,
    Etiketlendiğiniz bir içerik zaman tünelinizde belirmeden önce gözden geçirin ve onaylayın,
    Arama motoru bağlantılarını kontrol edin,
    Konumunuzu paylaşırken tedbirli olun, kimlerle paylaştığınıza dikkat edin ve mümkün olduğu sürece konumunuzu korumak üzere önlemler alın, ve
    Gizlilik Ayarı Kontrolü'nü kullanarak gizlilik ayarlarınızı gözden geçirip ayarlayın ve paylaştıklarınızı kimlerin gördüğünden haberdar olun. Gizlilik Ayarı Kontrolü gönderilerinizi kimlerin gördüğünü, Facebook'a giriş yaptığınız uygulamalarınızın ayarlarını ve telefon numaranız ve e-posta adresiniz gibi profilinizle ilgili bilgileri kimlerin görebildiğini gözden geçirmenize ve ayarlamanıza yardımcı olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3. Güvenilir bir sosyal ağ kurun:

    Sadece tanıdığınız ve güvendiğiniz kişileri arkadaş olarak ekleyin, ve
    Her zaman güvende ve kontrolde kalmak için engelleme, arkadaşlıktan çıkarma ve şikayet etme araçlarını kullanın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow