hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Attila Gökçe: Felaketten dostluğu öğrendik Vira be arkadaş!

    Attila Gökçe: Felaketten dostluğu öğrendik Vira be arkadaş
    expand

    Milliyet Gazetesi'nin duayen yazarı Attila Gökçe, Türkiye'yi yasa boğan depremlerin ardından; Trabzonspor-Basel karşılaşmasındaki dayanışma görüntülerini ve Vira Taraftar Grubu'nun oluşturduğu koreografiyi kaleme aldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İkisi de anlamlı… İkisi de insanlığa armağan edilmiş vicdan eserleri.

    Pablo Picasso’nun “Guernica”sı ile Trabzonspor taraftar grubu Vira’nın Basel maçında gerçekleştirdiği o unutulmaz koreografi… Bence ikisi de çok kıymetli… O koreografiyi elbette Guernica’nın eşsizliği ile kıyaslamayacağım. Picasso, savaşın ne kadar büyük bir felaket olduğunu anlatıyor bize… Vira taraftar grubu da barışın ve masumiyetin renklerini sunuyor.

    Attila Gökçe: Felaketten dostluğu öğrendik Vira be arkadaş

    Guernica’yı yapan Picasso sadece siyah ve gri tonları kullanıp savaş ve katliama karşı tüm renkleri dışarıda tutmuştu. Vira taraftar grubu ise tüm renkleri kucaklıyor onlara el uzatıyor. Uzatılmış elleri tutup çözülmez sevgi bağları oluşturuyor.

    Trabzonspor Basel maçının, tam da bu nedenle doksan dakikalık bir oyun olmanın ötesinde spor kültürümüzde de devrim sayılacak bir yanı var: Tüm futbolseverler, birleşin! Renklerinizle tribünleri çiçeklendirin. Çağrıya içtenlikle uyan 30 binden fazla seyirci kulüp ayrımı olmaksızın sporun kardeşliğini örnekledi. Depremde kaybettiğimiz canlara saygı sundu, yaralılara enerji verdi. Stattaki herkesin hem giriş hem de anı bileti alarak oluşturduğu 7,5 milyon liralık değeri hiç bekletmeden deprem bölgesine gönderdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O koreografide acıyı paylaşıp yardımlaşan Türk insanı ile onlarca ülkenin arama-kurtarma-çadır ve hastane kurma ekiplerinin emeği sembolize edilmişti. Şiddetli soğuğa dayanamayıp ölen Meksika ekibinin köpeği emektar Proteo’nun da saygı tablosunda yeri vardı.

    Başkan Ahmet Ağaoğlu ile yazışarak o eserin kahramanlarını öğrendim. Vira Taraftar Derneği Başkanı Ahmet Hamzaçebi 36 yaşında, grafiker. Grubun üyelerinden biri de Trabzonlu kızımız İç Mimar Merve Sevim… Yine de kolektif bir çaba ile ilham perilerine ulaşan 100’e yakın grup üyesinin katkısı var esere. Merve Sevim, sulu boya ile bir taslak yapmış. Sonradan çizime Proteo da eklenmiş. Yardıma koşan bazı ulusların bayrakları sembolik olarak kasklara işlenmiş. Merve’den orijinali alan grup içindeki “becerikli” eller kare büyütme sistemi diyebileceğimiz yöntemle çok meşakkatli işi zor koşullar altında tamamlamışlar. Merve Sevim alçakgönüllü bir ses tonuyla “ Bundan önceki koreografilerde de emeğim var. Çok yaratıcı düşünen abiler ve kardeşler arasında bana da çizmek kalıyor” diyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Attila Gökçe: Felaketten dostluğu öğrendik Vira be arkadaş

    Hayatın bana öğrettiği bir şey var: Spor sanat ve bilim tam anlamıyla sacayağıdır. Uygarlık onun üzerinde gelişir. Sporla sanatın buluşmasını gördük, çok güzeldi. Bilim mi? O zaten unutulduğu an, cezalandırıyor biliyorsunuz.

    Acıyı sorma, onları yorma!

    6 Şubat sabahında yaşadığımız Kahramanmaraş-Hatay merkezli 11 ildeki deprem en sevdiklerimizi aldı götürdü. Aileler bölündü, anneler-babalar-çocuklar ayrıldı.

    Şimdi ders çıkarıp yaraları sarma, gelecekte yaşanacak benzer felaketlerin bedelini minimuma indirme zamanı. İki haftada onlarca uzmanı dinledim. Özellikle sosyologlar, psikologlar ve psikiyatrlar çok önemli uyarılarda bulundular. Örneğin o bölgede yakınlarını kaybedenlere, felaketi yaşayanlara tanıklıklarını acılarını anlattırmayın. Sormayın. Prof.Acar Baltaş’ın dediği gibi: ”Onlar anlatırsa sakin ve essiz dinleyin. Sadece paylaşın!” Aksi halde sorduğunuz her soruda acının ateşini harlatıp yeniden yüreklerini kavuracaksınız. Onlar dertlenirse nasıl olsa anlatacaklar size.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow