hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıldırım Demirören ve Hüseyin Aydın tarihi projeyi anlattı

    Yıldırım Demirören ve Hüseyin Aydın tarihi projeyi anlattı
    expand

    Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, futbol kulüplerinin idari ve mali yapılarının güçlendirilmesi için Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile yaptıkları anlaşmanın Türk sporuna önemli katkı sağlayacağını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBB Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile A Spor'a konuk olan Demirören, bu sistemin yeni bir borçlanma sistemi olmadığını belirterek, "Bu tamamen borçların yeniden yapılanmasıdır. Şu an kulüplerimizin sürdürülebilir kredibilitesi kalmadı. Kalmadığı için bu yapılandırma şart." diye konuştu.

    Sistemin kulüp yönetimlerine müdahale olmadığını vurgulayan Demirören, "Herkese başkan olma ve yönetime girme fırsatı veren bir sistem. Kulüpler bütçeleriyle devam edecekler, borçlanma olmayacak. Acı reçete ile kulüplerimiz karşı karşıya kalacaklar, verilen bütçe miktarıyla transfer yapabilecekler. Bu bir milattır, zaman bizi haklı çıkaracak. Kulüplere nefes aldıracak imkanlar sunulacak. Bütçelerinin bir kısmını kendilerinde tutup, geri kalanıyla borçlarını kapatacaklar. Bugün kulüplerimiz borç faizlerini ödeyemiyorlar. Şu an kulüplerin bankalara olan borçları yapılandırılıyor. Borç miktarları artmayacak. Sadece bütçelerine göre hareket etmek zorunda kalacaklar." ifadelerini kullandı.

    Aydın: Sektörün sıkıntılarını görüyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBB Başkanı Hüseyin Aydın ise bankalar olarak ticaret yaptıklarını ve kulüplerin de müşterileri olduğuna dikkati çekerek, "Sektörün sıkıntılarını görüyoruz. Nelerin yapılması gerektiğini mütalaa ediyorduk. Türkiye Bankalar Birliğinin, Türk futboluyla, ilgili şirketler ve derneklerle müşteri ilişkisi var. Sporun hem finansal açıdan hem idari açıdan yeniden yapılanması gereksinimi doğunca bunun yönetilmesi gerekiyordu. Bir tarafta futbolun gerçek sahibi TFF, öbür tarafta Bankalar Birliği olarak beraber yaptık." değerlendirmesinde bulundu.

    Ziraat Bankasının tarım yerine kulüplere destek verdiği yönündeki eleştiriler konusunda ise Aydın, "Ziraat Bankası, Türkiye'nin en önemli aktifidir. Tarımsal faaliyetlerimizi yerine getiriyoruz. Onu yaparken Türkiye'nin büyük projelerine, kurumsal firmalarına, KOBİ'lerine, bireylerine de bir bankanın yapması gerekenleri yapmaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

    Hüseyin Aydın, TBB olarak futbol endüstrisini de bu şekilde yapılandıracaklarını anlatarak, "Futbol endüstrisine kredi veren sadece Ziraat Bankası değil, 15'in üstünde finansal kurum var. Yabancı sermayeli bir banka ile benim bankam ön planda ama bankanın niteliğine göre farklı kulüplerimizi farklı şekilde finanse eden bankalar var. Alacaklarımızın hepsi teminat altında. Diğer şirketlere yaptığımız desteği futbol ekonomisine de yapmaya çalışıyoruz." yorumunu yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soru üzerine Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın sözlerine şöyle devam etti;

    "Kulüplerimizin gelirleri aslında gayet iyi. Bu gelirlerle artıya geçilmesi lazım. Ama geçmiş yıllardan gelen borçlar nedeniyle bu duruma gelinmiş. Ana para değil, faizler ödeniyor, hatta onların da sadece bir bölümü ödeniyor. Kulüplerin daha rahat, daha esnek hareket etmelerini sağlamamız gerekiyor. Mali açıdan bunları yaptığımızda bir takım kurallar getirmek lazım. Kurallara uyanlarla uymayanları ayırmak lazım.

    Kulüplerle yaptığımız toplantıların hepsi çok olumlu havada geçti. Hepsi bu sorunu çözmeye hazır. Bugün büyük kulüpler diye adlandırdığımız takımların kabaca ortalama yıllık gelirleri, Avrupa gelirleri hariç kabaca 600 milyon TL civarındadır. Yani dünyanın en değerli 10 liginden birisiyiz. Aslında Türkiye'de başarılı olunması için yapılan bütçelerin normal şartlarda artı vermesi lazım. Ama sorun önceki yıllara dayanıyor. Bir kulübün yayın, seyirci, sponsorluk gibi gelirleri var. Bir de giderler var. Faaliyet giderleri düşülüyor ve sonra kullanılan kredinin faizi ödeniyor. Ama sadece faiz değil, anaparayı da ödemek lazım. Bugün kulüplerimizin bazıları faizleri bile ödeyemiyor."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıldırım Demirören ve Hüseyin Aydın tarihi projeyi anlattı

    Yıldırım Demirören: Kulüplere belli uyarılar verilecek

    Projeyi anlatmaya devam eden Demirören, "Denetleme bölümü için mevcut lisans kuruluşumuzda bazı değişiklikler yapılacak. Şu anda Avrupa'ya giden takımlarımızı UEFA, geri kalan takımlarımızı da biz denetliyoruz. Artık tüm takımlarımızın denetimi TFF'de olacak. Yani artık UEFA problemi de bitecek. Bu sistemde kulüplere belli uyarılar verilecek. Puan silme, küme düşme ve lisans vermeme gibi yaptırımlar uygulanacak. En katı şekilde bu yola çıktık, Herkes buna uymak zorunda. Buna borcu olmayan kulüpler de dahil. Sivasspor, Başakşehir, Kasımpaşa ve Göztepe sıfır veya çok az borçla gidiyorlar. Yeni sistemle bu tarz kulüplerimize de bu bir teşvik yapmak istiyoruz. Tıpkı bütçe planlarına uymayacak kulüplerin cezalandırılacağı gibi." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    UEFA'nın bu projeye yaklaşımını da anlatan Yıldırım Demirören sözlerini şöyle sürdürdü;

    "4 büyük kulübümüz UEFA tarafından inceleniyor. Artık bu kulüpler de bizim tarafımızdan inceleneceği için, 'Ben Türkiye'de şampiyon olayım, UEFA'ya gitmeyeyim' gibi bir lüks kalmayacak. Çünkü bizden lisans alamayan, UEFA'dan da alamayacak. Tarafların hepsi çok mutlu. Tarihi bir adım atılıyor. Bu adımı hep beraber destekleyelim. Bu yapılan hareket, kulüplerimizin yaşaması için yapılıyor. Bugün UEFA, sizin edeceğiniz zarara kadar karışıyor. Şimdi TFF, TBB ile beraber hareket edip buna karışacağı zaman neden problem oluyor? Kulüplerimiz yabancılara gideceklerini burada bize anlatsınlar dertlerini. Değişik bir şey yapılmıyor burada.

    UEFA bu konuya çok olumlu yaklaşıyor. Çünkü UEFA artık dört büyük kulübümüzün de ulusal düzende kontrol edilmesini istiyor. Ayın 31'inde Fenerbahçe'nin çok önemli bir görüşmesi var UEFA ile. Burada alınan bu kararlar bile, Fenerbahçemiz için UEFA nezdinde bir artı olarak görünecektir. Artık idare yeteneği olan herkes başkan olabilecek. Çünkü belli bir bütçe içinde hareket edebilecekler. Diğer güzel yanı da, rekabeti herkesin eşit olarak yapabilecek olması. Artık her kulüp eşit şartta mücadele edecek. Belli hataları kulüp başkanlığı dönemimde ben de yaptım. Artık bunların hepsi bitecek. Bütçeye göre rekabetçi bir şekilde hareket edilecek."

    Yıldırım Demirören ve Hüseyin Aydın tarihi projeyi anlattı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow