hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarihte bugün: 18 şubat

    Tarihte bugün: 18 şubat
    expand

    Rönesans dönemi heykeltraş ve ressamlarından Michelangelo, 1564 yılında yaşama veda etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 mart 1475'te Arezzo yakınlarındaki Caprese'de doğan Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, Rönesans döneminin en ünlü isimlerinden biriydi. Ressam, heykeltraş, mimar ve şair olarak tanınmıştı.
     
    Ailesi, o daha bir aylıkken Floransa'ya taşındı. Annesi altı yaşındayken ölen Michelangelo, 13 yaşına geldiğinde Floransa'da fresk ressamı Domenico Ghirlandaio'nun yanına öğrenci olarak verildi.
     
    Bertoldo di Giovanni'nin zamanında, Medici ailesine ait olan San Marko bahçesinde çalışan genç Michelangelo, bu arada Lorenzo de Medici ile tanıştı.
     
    Michelangelo, heykeltıraştaki rüştünü kanıtladığı ilk ve en ünlü eseri olan çocuk kral David'in heykelini yaptığında henüz 26 yaşındaydı.
     
    5.5 metrelik mermerden çıkaracağı eser için, mermer bloğun yanına bir baraka inşa ederek, yardımcısız ve çoğu zaman geceli gündüzlü çalışarak Rönesans sanatının harikalarından biri olarak kabul edilen 'Davut' heykelini yarattı.
     
    1505 yılında Papa II. Julius tarafından kendisine, en önemli başarılarından biri olacak Vatikan'ın yanındaki Sistine Şapeli'nin tavan resimlerinin yapılması işi verildi.
     
    Üç yıl sonra başlayacağı bu görevi, 520 metrekarelik bir alanda yaklaşık dört yıllık bir çalışmanın ürünü olarak bitirdi.
     
    Ortasında, her biri Adem, Havva ve Nuh Tufanı'yla ilgili İncil'in Eski Ahit'inden alınma öykülerden esinlenerek yapılan resimlerin olduğu dokuz pano bulunan freskin yan unsurları mitolojik figürlerle bezelidir. Özellikle 'Ademin Yaradılışı' batı resim sanatının en canlı tasvirlerinden biri kabul edilir.
     
    1519'da Cosimo de Medici'nin soyunun son temsilcisi Lorenzo de Medici'nin ölmesiyle Michelangelo, onla birlikte genç yaşta ölen Nemours Dükü Giuliano'nun mezarlarının konulduğu kiliseye iki ünlünün heykelini yaptı.
     
    1534'te Papa II. Paul, heykeltraşı ve mimarı olan Michelangelo'dan Sistine Şapeli'nin sunak duvarına bir kıyamet tasviri yapmasını istedi. Şimdi Meryem'in göğe yükselişi, İsa'nın vaftizi ve Musa'nın hükmünün anlatıldığı freksler süsler bu duvarı.
     
    'Kıyamet Günü' tablosuna başından beri muhalefet eden yeni Papa IV. Paul ise, tablodaki imgelerin fazlaca müstehcen göründüğünü belirterek Michelangelo'dan tabloyu biraz daha 'düzgün' hale getirmesini isteyince, ustanın cevabı şu olur:
     
    "Papa'ya söyleyin, bu küçük bir mesele ve kolaylıkla uygun hale getirilebilir. Önce kendisi yaşadığımız bu dünyayı uygun ve yaşanılır bir hale getirsin, o zaman bu tablo da aynı uygunluğa girecektir."
     
    Michelangelo'nun yaşadığı çağ, kendisiyle boy ölçüşebilecek derecede yetkin ressam ve heykeltıraşçılara da tanıktır aynı zamanda. Bunların başında Rafael ve Leonardo Da Vinci gelir.
     
    Hayatının son dönemini Roma'daki Aziz Peter Kilisesi'nin mimarı olarak geçiren Michelangelo, 18 Şubat 1564 tarihinde 89 yaşında ölür.
     
    Rönesans sanatına benzersiz bir etkide bulunan Michelangelo, klasik sanat tekniklerini öğrenmesinin yanı sıra, asıl olarak insan formunu her açıdan tasvir edebilmek için kadavralar üzerinde çalışıp, Yunan ve Roma sanatından devraldığı idealleştirilmiş insan tasarımlarını ulaştığı gerçekçilik boyutunu yakalamaya çalışır.
     
    Batı resminin babası olarak bilinen Giotto'nun resmindeki doğallık ve gerçekçilik ile 15'inci yüzyıl başında tam olarak anlaşılabilen derinlikte perspektif olgusunu geliştirip kendi tarzına temel yapan Michelangelo, onlarca heykel ve freske imza atıp Roma'nın yeniden inşa ve düzenlenmesinde de önemli görevler almıştır.
     
    Günün diğer önemli olayları
     
    1451: Yedinci Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tahta çıktı.
    1564: Protestanlığın kurucusu Martin Luther hayata veda etti.
    1856: Islahat Fermanı ilan edildi.
    1925: Osmanlı devletinin son tarihçisi Abdurrahman Şeref Bey İstanbul'da hayatını kaybetti.
    1941: Anıtkabir için mimari yarışma açıldığı resmen ilan edildi.
    1952: Türkiye, NATO'ya kabul edildi. TBMM'nin 18 şubattaki onayının ardından Türkiye, 21 şubat günü NATO üyesi oldu.
    1957: BM'de Kıbrıs görüşmelerine başlandı. BM 26 şubatta, sorunun öncelikle ilgili taraflar arasında görüşülmesine karar verdi.
    1967: Atom bombasının yapımında çalışan fizikçi Robert Oppenheimer öldü.
    1981: Besteci ve orkestra şefi Şerif Yüzbaşıoğlu İstanbul'da yaşama veda etti.
    1986: Yazar Tezer Özlü 43 yaşında İsviçre'nin Zürih kentinde yaşamını yitirdi.
    1995: Cumhuriyet Halk Partisi ile Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin, CHP bünyesinde birleşmesi kararlaştırıldı.
     
    Tarihte bugün arşivi
     
    Ekim ayı arşivi
    Kasım ayı arşivi
    Aralık ayı arşivi
    Ocak ayı arşivi
    1 şubat
    2 şubat
    3 şubat
    4 şubat
    5 şubat
    6 şubat
    7 şubat
    8 şubat
    9 şubat
    10 şubat
    11 şubat
    12 şubat
    13 şubat
    14 şubat
    15 şubat
    16 şubat
    17 şubat

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow