hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    25 yıllık efsane: SMS

    25 yıllık efsane: SMS
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    İlk SMS yani kısa mesaj günümüzden tam 25 yıl önce bugün yani 4 Aralık’ta atılmıştı. Aradan geçen yıllar önce bu teknolojiyi zirveye çıkardı, sonrasında ise yok olmanın eşiğine getirdi. Peki ilk SMS kimin tarafından atılmıştı? Ya da kısa mesajlarda bulunan 160 karakterlik kısıtlama kimin fikriydi? İşte tüm bunları, ilk SMS’in atılışının 25. yılında masaya yatırıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdilerde SMS kullanımı neredeyse kalkmış durumda. Çünkü bu işlevi görecek olan tonlarca uygulama mevcut. Birçok akıllı telefon kullanıcısı kısa mesaj yerine WhatsApp ve benzeri uygulamalardan mesajlaşmayı tercih ediyor.

    Bu durumun sebebi ise son derece basit. Whatsapp ve benzeri uygulamalar kısa mesajlara oranla çok daha kullanıcı dostu diyebiliriz. Peki hep böylemiydi? Tabi ki hayır. O öve öve bitiremediğimiz 3310 dönemlerinde Whatsapp vs. yoktu. Dilerseniz zamanda kısa bir yolculuğa çıkalım.

    sms 1

    İlk SMS Vodafone’dan

    Bugüne kadar mesajlaşırken ilk kısa mesajın kim tarafından yollandığını hiç merak ettiniz mi? Malum, ilk cep telefonları çıktığında mesajlaşma diye bir fonksiyonları yoktu. Hatta bir çoğunun ekranı bile yoktu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonradan yavaş yavaş cep telefonlarına ekranlar eklenmeye başlandı. Ekranların eklenmesi, konuşmaya göre çok daha az maliyete sahip olan kısa mesajların da yolunu açtı. İlk kısa mesaj günümüzden tam 25 sene önce bir Vodafone operatörü tarafından gönderildi.

    Elbette bu mesajlaşma telefondan, telefona gerçekleşmedi. Mesaj bir masa üstü bilgisayardan telefona gönderildi. Sonuç olarak ilk atılan mesaj başarılı bir şekilde alıcısına ulaşmıştı. Mesajda ise şöyle yazıyordu; Mutlu Noeller!

     

    sms

    SMS konsepti geliştirmek 8 yıl sürdü

    Uzaktan bakıldığında kısa mesaj olayının son derece basit bir işleyişe sahip olduğu düşünülebilir. Özellikle günümüzde her gün yeni bir mesajlaşma uygulaması çıktığından, bu işlerin fazlasıyla basit olduğu da düşünülebilir. Fakat olayın aslı pek de öyle değil.

    Zira SMS’in mucidi sayılan Fransız Bernhard Ghillebaert ve Alman Friedhelm Hillebrand kısa mesaj konseptini oluşturmak için 8 yıl çalışmışlar. Aslında ilk konsept 1984 yılında ortaya çıkmış. Fakat alt yapı geliştirmeleri, bazı derlemeler derken ilk SMS’in atılması 1992 yılını bulmuş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonuç olarak bu ikili insanlık için önemli bir işe adım atmışlar. Ghillebaert ve Hillebrand SMS’i tasarlarken, kartpostal ve teleteks mesajlarından ilham almışlar. İnsanların 160 karakterle bazı şeyleri kolayca anlatabileceklerini düşünerek karakter sınırını böyle belirlemişler.

    Samsung'un Kapaklı Telefonu W2018 Tanıtıldı!

    1 SMS’in 2 kontör olduğu zamanlar

    Gelelim SMS’in yaygınlaşma zamanlarına. Yeni nesil kısa mesaj kültürüne biraz uzak büyümüş olabilir. Malum mesajlaşma uygulamalarının SMS’i tarihin tozlu sayfalarına göndermek üzere olduğu aşikar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fakat öyle zamanlar vardı ki, 100 kontörlük kartlarla yalnızca 10 dakika konuşabiliyorduk. Evet sadece 10 dakika. Bu kartların günümüzdeki değeri ise ortalama 35-40TL falan. Yani kabaca 6 saniyede 1 kontörünüz gidiyordu.

    O zamanlar kısa mesaj yani SMS ise 2 kontördü. Yani iki seçeneğiniz vardı. Ya telefonu açıp 12 saniyede derdinizi anlatacaksınız, ya da söylemlerinizi 160 karaktere sığdırıp mesaj atacaksınız. Elbette çoğu kişi 2. seçeneği tercih ediyordu. Öyle ki SMS, cep telefonlarıyla doğru orantılı bir patlama yapmıştı. Almanya’da 96 yılında 100 milyon SMS atılırken, sadece 6 sene sonra 2012’de bu rakam 59 milyara ulaştı. Sonrasında ise akıllı telefonların devri başladı ve SMS yavaş yavaş unutulmaya yüz tuttu.

    Bir devrin sonu

    SMS özellikle şu aralar orta yaşlarına adım atanlar için çok önemli bir haberleşme kanalıydı. O zamanlar Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter gibi sosyal medya ortamları olmadığı için, mesajlaşmak özgürlük anlamına geliyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tabi ki öğrenciler için 1 mesajın 2 kontör olması da önemli bir meblağdı. Sonrasında ise SMS paketleri çıktı. 1000 SMS 100 kontör vs vs. Tam bu paketlere alıştık derken, bu sefer de akıllı telefonlar ve mesajlaşma uygulamaları patlak verdi.

    Bakalım ilerleyen zamanlarda bizlere Whatsapp gibi uygulamaları da unutturacak yeni trendler çıkacak mı? Bekleyip göreceğiz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow