hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    3D televizyonlar son günlerini yaşıyor.

    3D televizyonlar son günlerini yaşıyor.
    expand

    3D Televizyonlar yolun sonuna mı geldi? Peki bu cihazlar neden beklenileni veremedi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknoloji ilerledikçe, insanların ihtiyaçları da daha farklı noktalara doğru kayıyor. Örneğin günümüzden bir 15 sene öncesinde internet lüks bir ihtiyaç olarak sınıflanırken, şimdilerde ise hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri oldu. Hatta şu aralar pek çok insan kendisine aynı soruyu soruyor. İnternet olmasaydı ne yapardık?

    Aslında bu sorunun yanıtı çok da zor değil. Tam olarak salonumuzun baş köşesinde duruyor. Evet televizyonlar. Televizyon hala evimizin vazgeçilmez, demirbaş eşyalarının başında geliyor. İnternet yokken de televizyon vardı, şimdi de var..

    Elbette pek çok şey gibi televizyonlar da gelişen teknoloji ile birlikte önemli değişikliklere uğradı. İlk olarak LCD televizyonlar çıktı. LCD’leri LED TV’ler izledi. Sonrasında ise 3D televizyonar geldi. Şu aralar ise Curved dediğimiz kavisli televizyonları sıkça görür olduk. Peki bu jenerasyonların hangileri geçerliliğini korudu?
    3d tv

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3D televizyonlar pek tutmadı

    LCD televizyonlar teknik yapısı itibari ile LED TV’lere nazaran daha kaba bir yapıya sahipti. Dolayısıyla LED TV’ler yaygınlaşmaya ve ucuzlamaya başlayınca, LCD televizyonlar da aynı tüplü TV’ler gibi tarih oldu.

    LCD ve LED TV’lerle birlikte 3D televizyonlar da hayatımıza girdi. Bir gözlük yardımıyla izlenen bu televizyonlar, ilk çıktığında çok fazla dikkat çekmişti.

    Bu durumun temel nedeni, insanların merak duygusuydu. Zira pek çok 3D özellikli televizyon, izleyicisine ekstra baş ağrısından başka bir artı kazandırmıyordu.


    3d televizyonlar 3

    Fazla kullanım baş ağrısı yapıyordu

    3D televizyonların en önemli eksiklerinden birisi de yeterli içerik kütüphanesine sahip olmamasıydı. Yani hali hazıda 3D yayın yapan bir kanal mevcut değil. Dolayısıyla insanlar 3D bir yayın izlemek istediklerinde bunu kendileri tedarik etmek zorunda kalıyorlardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette hepsi bu kadarla da sınırlı değil. 3D olarak belirtilen yayınların birçoğu sonradan bilgisayarlar yardımıyla 3 boyutlu içeriğe dönüştürülüyordu. Bu durum da görüntünün kalitesini bozarak izleyenlerde baş ağrısı oluşmasına neden oluyordu.

    3D kameralarla çekilen filmlerde de durum pek farklı değil. Belli bir sürenin üzerinde aralıksız olarak izlenen 3D yayınlar, baş dönmesi, mide bulantısı, baş ağrısı gibi yan etkilere neden oluyor. Bu durum bizzat uzman doktorlar tarafından da belirtilmişti.


    3d televizyonlar 1

    Peki neden tutulmadı

    3D televizyonların tutulmamasının birden fazla nedeni var. Elbette en önemlisi az önce de belirttiğimiz üzere yeterli içerik kütüphanesinin bulunmaması. Bunun haricinde bu televizyonların normal LED ve LCD’lere oranla hayli pahalı olması ve kullanıcılara üst düzey bir deneyim sunamamsı da bu teknolojinin sonunu getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdilerde Samsung gibi bazı önemli televizyon üreticileri, ilerleyen dönemlerde 3D televizyon üretimini durduracaklarını açıklamışlardı. Öyle görünüyor ki geleceğin teknolojisi olarak gösterilen üç boyutlu televizyonlar, şimdiden beyaz bayrağı çekmiş durumda.

    3D televizyonların önümüzdeki dönemde tekrardan popüler olması pek de olası görünmüyor. Belki 3D kültürü VR gözlükler sayesinde tekrardan eğlence sektöründe boy gösterebilir. Fakat gündelik yaşamın bir parçası olması pek mümkün durmuyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow