hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    ABD yönetimi otonom sürüş risklerinden çekiniyor

    ABD yönetimi otonom sürüş risklerinden çekiniyor
    expand
    KAYNAKAli Yavuz Şahin

    Bugüne kadar, direksiyonda bir insanın bulunması şartıyla otonom araç testlerinin yapılmasına izin veren ABD artık sürücü gerektirmeden çalışacak otomobilleri yasallaştıracak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tartışmalara katılacak kesimler arasında, otomotiv sektörünün temsilcileri, teknoloji şirketleri ve ulaştırma bakanlığının uzmanları da yer alacak.

    İlki 11 Şubat’ta senatoda yapılacak olan panelde, kanun yapıcılar ile sivil gruplar, yasa hazırlığı için gerekli şartları ve mevcut durumu konuşacak. Tüketici haklarını koruyan sivil toplum kuruluşlarının da katılacağı panelde otonom sürüş teknolojisi geliştiren şirketlerin çok zorlanması bekleniyor. Otonom sürüş konusunda yaşanan kazaların detaylı şekilde incelenmesi ve teknolojinin yeterliliği konusunda sorgulamaların sert geçeceği düşünülüyor.

    Otonom araçları bir an önce piyasaya sürmek isteyen, GM, Toyota ve Volkswagen’in kurduğu Alliance for Automotive Innovation grubu da panele katılacak. Bu grubun, ABD politikacıları arasında yoğun lobi yaparak otonom araçlar için gerekli yasal izinleri öne çekmeye çalıştığı biliniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ancak tüketici haklarını savunan sivil toplum örgütleri ve çoğu politikacı, yerleşim yerlerinde yüksek hızla hareket edecek tonlarca ağırlıktaki bu “insansız” araçlar konusunda endişeli. Güvenlik endişeleri arasında, sadece otonom teknolojinin yeterliliği değil, bu araçların hacker’lerin eline geçme endişesi de yer alıyor. Binlerce aracın, kötü niyetli hacker’ların ve hatta teröristlerin eline geçmesi halinde, on binlerce insanın hayatını kaybedebileceği eylemler yapılabilir. Geri dönülmesi çok zor olacak bir yasanın ardından pişman olmamak için, otoritelerin tüm bu detayları konuşup emin olmak istediği anlaşılıyor.

    Öte yandan, güvenlik harcamaların en büyük bütçeleri ayıran teknoloji şirketlerinin bile eninde sonunda hacker’ların kurbanı olduğu biliniyor. Dolayısıyla, otonom araçların hacker’ların kontrolüne geçmeyeceği garantisini vermek son derece zor görünüyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow