hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıllı telefon pazarındaki rekabet gün geçtikçe daha da artıyor

    Akıllı telefon pazarındaki rekabet gün geçtikçe daha da artıyor
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Akıllı telefon sektörünün geneline baktığımız öne çıkan birkaç isim olduğunu söyleyebiliriz. Teknoloji sektörünü az çok yakından takip edenlerin de bildiği üzere pazarın zirvesinde Güney Koreli üretici Samsung yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samsung akıllı telefon pazarında en yüksek satış oranına sahip. Güney Koreli şirketi takip eden ise şu aralar ismini sıklıkla duyduğumuz Huawei.

    Çinli üretici özellikle geçtiğimiz yıl muazzam bir çıkış yakalamıştı. 2018’deki satış performansıyla Apple’ı geride bırakan şirket, ABD’nin ambargo kararlarıyla adeta büyük bir çöküş yaşadı.

    Listenin 3. sırasında ise pazarın en kar marjına sahip şirketi Apple bulunuyor. Cupertino merkezli şirket telefon sevkiyatı konusunda Huawei ve Samsung’un gerisinde kalsa bile, en çok kar marjına sahip şirketler sıralamasında açık ara önde yer alıyor.

    Ve gelelim 4. basamağa. Hali hazırda dünyanın en çok telefon sevkiyatı gerçekleştiren şirketler sıralamasının 4 numarasında Xiaomi bulunuyor. Çinli şirket son birkaç senede muazzam bir başarı yakalayarak basamakları 2’şer 3’er tırmanarak ilk 5 içerisine girmeyi başardı. Nitekim önümüzdeki dönemde Xiaomi’yi Huawei’nin yerinde görmek de bizleri şaşırtmayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Huawei büyük bir çöküş içerisinde

    Peki ne olacak da Xiaomi birden Huawei’yi yakalayıp geçecek? Aslında olanlar çoktan oldu. Amerika hükümetinin Huawei’ye dayattığı yaptırımlar bu şirketin global pazardaki satışlarına büyük darbe vurdu. Hali hazırda yeni geliştirilen ve satışa sunulacak olan Huawei modellerinde Google servisleri yer almıyor. Bu da kullanıcılar açısından hayli önemli bir engel diyebiliriz.

    Muhtemelen 2020 ile birlikte Huawei satışları çok büyük bir oranda düşecektir. Dolayısıyla Huawei’nin Pazar payı da diğer şirketler arasında bölüşülecektir. Burada en büyük payın ise Xiaomi’ye gideceği tahmin ediliyor.

    inli üretici, agresif fiyat politikasını en mantıklı şekilde yürüten şirket. Artan satışlar, Mi telefonlarına olan talepler Xiaomi yetkililerinin vizyonunu bozmadı. Dolayısıyla mevcut stratejileri, Çinli üreticiyi rahat bir şekilde Huawei’nin yerine koyacaktır.

    Türkiye’de de talep çok fazla

    Hali hazırda Türkiye’de kurumsal olarak hizmet veren birkaç Çinli üretici bulunuyor. Fakat bunlardan en çok talep görenleri Xiaomi ve Huawei diyebiliriz.

    Kısa süre öncesine kadar Huawei ülkemizdeki Pazar payını hatırı sayılır ölçüde arttırmıştı. Lakin gelen son ambargolardan sonra, global pazarda olduğu gibi ülkemizde ki Huawei satışları da önemli ölçüde azalacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla Huawei’den vazgeçen kullanıcıların bir numaralı adresi de Xiaomi olacaktır. Keza Çinli üreticinin ülkemizde yer alan mağazaları her daim tıklım tıklım diyebiliriz. Özellikle hafta sonları adım atacak yer dahi kalmıyor.

    Sadece bu gözlemlerle bile Çinli üreticinin ilerleyen dönemlerde daha iyi yerlere geleceğini kestirmek mevcut. Görünen o ki Çinli bir şirketin çöküşü, başka bir Çinli şirketin yükselişi olacak.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow