hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Akıllı telefonlar uygulamalarla boğuluyor

    Akıllı telefonlar uygulamalarla boğuluyor
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Akıllı telefonlar artık hayatımızın vazgeçilmezlerinden biri olmuş durumda. Evden çıkarken cüzdanımızı, kimliğimizi ve hatta ehliyetimizi unuttuğumuzda umursamasak bile, söz konusu akıllı telefonumuz olduğunda geldiğimiz yolu gerisini geri dönmeyi göze alabiliyoruz

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki akıllı telefonları bizler için bu kadar vazgeçilmez kılan şey ne? Tamam, insanların sizleri aradıkları zaman ulaşabilmesi şöyle durabilir. Fakat dürüst olalım, pek çok kişi akıllı telefonu boş vakitlerini öldürmek için kullanıyor. Kimisi boş vakitlerinde akıllı telefonu üzerinden sosyal medyada dolaşırken, kimisi ise oyun oynuyor.

    Kısacası akıllı telefonlar aslında içlerindeki uygulamalar olmadan pek de bir işimize yaramayacaktır. Hani sıkça kullanılan “alo desin yeter” değimi vardır ya. İşte o değim günümüzde geçerliliğini tamamen kaybetmiştir. Zira artık telefonların sadece alo demesi kullanıcılar için pek de yeterli gelmiyor.

    akıllı telefonlar 1

    Uygulamasız telefon bir hiçten ibaret

    Dolayısıyla, akıllı telefonları asıl cazip kılan şey, kullanıcılara sunduğu uygulamalar diyebiliriz. Basit bir örneklendirme yapalım. Bugün satışa sunulan son model bir akıllı telefon, Android ya da iOS harici bir işletim sistemiyle gelse ve üstelik de yarı yarıya ucuz olsa ne kadar satabilir? Dürüst olmak gerekirse pek de satamaz. Çünkü uygulama desteği olmayan cihazlar kullanıcılar tarafından pek de olumlu karşılanmıyor. Keza Windows Phone bu durumun en somut örneği.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısacası, bir işletim sisteminin kullanıcılar tarafından talep edilmesi için öncelikli olarak uygulama sorununu aşması gerekiyor. Günümüzde bu sorunu aşabilen iki mobil işletim sistemi olduğunu görüyoruz. iOS ve Android.

    iOS ve Android platformlarına baktığımızda karşımıza milyarlarca uygulama çıkıyor. Bu platformlarda bir uygulama yayınlamak öyle çok büyük meblağlar gerektirmiyor. Açıkçası günlük 1 paket sigara parasına bile denk gelmediğini söylemek mümkün.

    Hal böyle olunca ister istemez ortalık da uygulama çöplüğüne dönüşmüş oluyor. Bir uygulama tuttu mu, 100 tane hatta 1000 tane benzer uygulama yapılıyor. Bu duruma en net örnek ise Flappy Bird isimli oyun diyebiliriz.

    akıllı telefonlar

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 ayda 26 milyar uygulama

    İşin diğer bir ilginç boyutu ise kullanıcıların yeni uygulamalar olan düşkünlüğü. Yani bir yerde talep olmadan arz da gerçekleşmez. Ortalıkta bu kadar boş uygulama varsa, mutlaka bu bir talep sonucunda oluşuyordur.

    Geçtiğimiz çeyreğe dair yayınlanan veriler de bu durumun en net örneği. App Annie tarafından yayınlanan rapora göre, geçtiğimiz 3 aylık dönemde, akıllı telefon kullanıcıları 26 milyardan fazla uygulama indirmiş. Evet yanlış okumadınız 26 milyar.

    Üstelik bu indirilme rakamlarına güncellemeler ve yeniden indirmeler de dahil edilmemiş. Yani diyelim ki siz Facebook uygulamasını 10 defa silip yüklediniz. Bu verilerde sadece Facebook uygulamasını ilk indirmeniz baz alınmış. Ve buna rağmen ortaya çıkan sayı oldukça fazla. Son çeyrekte karşımıza çıkan bu indirme rakamı geçtiğimiz seneye oranla yüzde 40 daha fazla.

    Muenster, Germany - March 30, 2013: A close up of an Apple iPhone 5 screen showing the App Store and various social media apps, including Google plus, Facebook, Pinterest, Twitter, LinkedIn and foursquare.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uygulamaları bir çoğu ücretsiz

    Yayınlanan raporda değinilen bir diğer nokta ise indirilen uygulamaların türevi üzerine. Keza kullanıcılar genel itibari ile oyun tarzında ve ücretsiz olarak yayınlanan uygulamaları tercih ediyorlarmış.

    Aslında bu durum da yazımızın hemen başındaki tezimizi doğruluyor. Kullanıcılar genel olarak uygulamaları boş vakitlerini öldürmek için indiriyorlar. Örneğin işinizden evinize dönerken metroda, metrobüste ya da otobüste geçireceğiniz zamanı, basit oyunlarla çekilebilir hale getirebiliyorsunuz.

    Uygulama geliştiricilerin de son dönemde yönelmiş oldukları yeni satış stratejileri uygulama kullanımını arttırmış durumda. Keza eskiden direkt olarak parayla satılan uygulamalar şimdilerde ise ücretsiz olarak sunulmakta. Geliştiriciler şimdi uygulamaların içerisine yerleştirdikleri mikro ödemeler ve reklamlar sayesinde eskisine oranla çok daha fazla gelir elde edebiliyorlar.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow