hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alzheimer hastalığının çözümü Türk öğrencisinden gelebilir

    Alzheimer hastalığının çözümü Türk öğrencisinden gelebilir
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Çağıl Kalender, üniversitede yürütülen Araştırma Eğitimi Programı (AEP) çerçevesinde Alzheimer hastalığının çözümü için önemli bir başarıya imza attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Onun bu gayretini gören; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, T3 Vakfı ve SAHA İstanbul Başkanı Haluk Bayraktar ile SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş büyük destekler de bulundu. Böylece Kalender, çalışmalara devam edebilmek için destek buldu.

    Hem medikal hem de teknik açıdan değerlendirildiğinde bu hastalık gerçekten de en karmaşıklardan bir tanesi olarak biliniyor. Özellikle de beyindeki nöronlarda ciddi hasar bırakabilen bu rahatsızlık, hayatı işlevsiz hale getirebiliyor.
    Çağıl Kalender yaptığı çalışmalarla ilgili, “Dolayısıyla bu karmaşık hastalığa bir çözüm getirmek istiyorsak öncelikle hastalıkta neler olduğunu açıklamamız gerekiyor şeklinde düşünerek başladık. Yaklaşık 3 yıl süren tüm tıp literatürünün taranması sonucu biz bu hastalıkta temel 8 farklı teorik mekanizma ortaya çıkardık.

    Sonraki aşamamız bu mekanizmaların sadece bir kısmına değil, tümüne karşı etkili olup yanıt oluşturacak bir tedavi geliştirmekti. Çünkü günümüzde Alzheimer için etkin bir tedavi yöntemi olmayıp, reçete edilen ilaçlar hastalığın bu belirlediğimiz mekanizmalarından ayrı ayrı birer olmak üzere toplamda sadece üçü üzerinden etki gösteriyor. Bu nedenle hastalığın beş temel mekanizması açıkta kalıyor ve bu durum ilaçların etkinliğinin 3-6 aydan daha uzun sürmemesine sebep oluyor. Yani eğer biz bu hastalığa bir çözüm üretmek istiyorsak, bunu tüm mekanizmaları hedef alarak başarabiliriz.” ifadelerine yer verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2019’da Ottawa Üniversitesi moleküler biyoloji bölümü tarafından ilgiyle karşılandığını belirten Kalender, özellikle genler üzerinde araştırma yapılması gerektiğini düşünüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow