hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Andy Rubin çubuk telefonlar geliştirdiğini açıkladı

    Andy Rubin çubuk telefonlar geliştirdiğini açıkladı
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Telefon satışlarının hızla düşmesinin nedeni olarak gösterilen, “yenilik” yaratamama sorununu, telefon kullanımını kabusa dönüştürerek çözmek akıllıca mı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yıllar önce minik, minicik, miniminnacık telefonları moda yapmaya çalışarak para kazanmaya kalkışan telefon endüstrisi, internetin gelişimini 10 yıl geciktirmişti. Minicik ekranlar üzerinden içerik tüketmek, internette gezmek mümkün olmadığı için internete erişmek için hantal PC ekranlarına mahkum kalmıştık. Telefon üreticileri bu hatalarından kullanıcıların talepleri ve baskıları sonucunda döndüler ve bir zamanlar “çok büyük, çok hantal, çok takoz” diye alay edilen dev ekranlı telefonların değeri anlaşıldı.

    Şimdi ise Android’in geliştiricilerinden Andy Rubin, Google’dan ayrıldıktan (kovulduktan) sonra kurduğu yeni şirketi ile çubuk telefonlar geliştirmeye başladığını duyurdu. Andy Rubin’in, Google’da kadın çalışanları taciz ettiği ve bir çalışanı da hamile bıraktığı anlaşıldıktan sonra şirketten “tazminat verilerek” kovulmasıyla hatırlanıyor. Google, bir skandal yaşanmaması için olayı örtbas etmiş, Rubin’e 90 milyon dolar tazminat verip işten çıkarmıştı. Rubin de bu parayla kendi şirketini kurmuştu. Şimdi o şirketin ilk ürünleri ortaya çıkıyor.

    “Fazla işe yaramayan telefonla bağımlılıktan kurtulun”

    Avuç içine oturan, baş parmakla kolayca kullanılan, ince ve uzun, tv kumandası formundaki telefonun görüntüsünü yayınlayan Rubin ilgiyi üzerine toplamayı başardı. Telefonun ismi de Project Gem… Mücevher projesi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Andy Rubin’in bu telefonu pazarlamak için kullanacağı argüman ise, “telefon bağımlılığına son vermek” olacak. Rubin’e göre insanlar bu küçük cihazda saatlerini harcayamayacak. Böylece telefon bağımlılığı da ortada kalakacak(mış)!

    Fakat bu bakış açısı, pire için yorgan yakmak deyimiyle açıklanabilir.

    İlk bakışta farklı ve ilginç görünen bu telefon konsepti, web sayfalarını okumaya, video seyretmeye, içerik tüketmeye çok elverişli değil. Oysa günümüz telefonları e-mail yazmaktan e-kitap okumaya, TV/Dizi seyretmekten bankacılık işlemlerine kadar, günlük hayata dijital imkanlar sağlayan bir asistan görevi görüyor.

    Umarız, telefonların “tatlı” görüntüsüne kanıp mağaza önlerinde alışveriş kuyruğuna girmeye kalkışacak fanboylar algısıyla dünya yeniden bir kullanışsız cihaz satın alma salgınına kapılmaz ve yeniden eski, küçük ekranlı cihaz çağlarına geri dönmeyiz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow