hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Can Cankıran: Koronavirüs sürecinde dijital satış kanalı olanlar kazandı

    Can Cankıran: Koronavirüs sürecinde dijital satış kanalı olanlar kazandı
    expand

    Covid-19 yaşamı tamamen değiştirirken, pazarlama anlayışını da değiştirdi. Yeni dönemde, dijital ortamda var olmayan işletmeler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. 2019’un sonunda %82 oranındaki şirketlerin büyüme beklentisi, 2020’nin ilk çeyreğinden itibaren %31’e düştü. Oyunun kuralları değiştiyse, bu konuda şirketlerin neler yapması gerekiyor? Organiclick Dijital Pazarlama Ajansı kurucusu Can Cankıran yeni normalde püf noktalarını veriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Pandemi sürecinde evden yapılan dijital alışverişin Türkiye’de geçen yıla göre iki kat arttığı tespit edilirken, salgının etkisi azalsa dahi normal alışveriş deneyimine dönmek isteyen tüketicilerin sayısındaki düşüş de oldukça dikkat çekici.

    Pazarlamanın bu süreçteki hızlı dönüşümünde dijital pazarlama konusundaki uzman görüşlere ihtiyaç da artmaya başladı. Türkiye’de dijital pazarlama konusundaki başarılı isimlerden, Organiclick Dijital Pazarlama Ajansı kurucusu Can Cankıran da yeni normalde dijital pazarlamanın önemine dikkat çekerek, bu sürecin galiplerinin, stratejik bir yaklaşımla dijital dünyanın dilini doğru analiz edebilenler olduğunu belirtti. Tüketicilerin artık dijital kullanıcılar olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Cankıran, Türkiye’nin önde gelen markaları için gerçekleştirdiği dijital pazarlama çalışmalarında da bu yaklaşımı benimsediğini belirterek markalara bazı önemli ipuçları verdi.

    Doğru Reklam Kanalını Seçerek Yola Çıkın

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Markanızın hedef kitlesini tespit ederek, bu kitlenin dijital ortamdaki hareketlerini, alışkanlıklarını, tercihlerini analiz edin. En çok hangi sayfalarda vakit geçiriyorlar, ilgilendikleri haberler, yaptıkları aramalar, takip ettikleri fenomenler, kategoriler neler? Bu analizleri doğru yaptığınız takdirde yatırımlarınız için isabetli adımlar atmış olursunuz.

    Yeni E-ticaret Müşterilerine İyi Bir Deneyim Yaşatın

    Coronavirüs etkisiyle daha önce e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmayan insanlar internetten alışveriş yapma alışkanlığı kazandı. Bu yeni e-ticaret müşterilerine online mağazanızda iyi bir deneyim yaşatmanız o kişilerin daha sonra tekrardan sizi tercih etmesini sağlayacaktır. Web sitenizin satın alım yolculuğunu analiz ederek veya sosyal medya hesaplarınızı yeni bir müşteri gibi inceleyerek alışveriş deneyimini geliştirmeye yönelik iyileştirmeler yapmalısınız.

    Etkili Bir Kanalda Etkin Tanıtım İçeriği Geliştirin

    Markanıza güveniyorsunuz ve kime hitap ettiğinizi de doğru analiz ettiniz. Şimdi sırada bu güçlü oluşumu doğru aktaracak bir içerik oluşturmak var! Burada dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntı rekabet! Sizinle aynı ürünü üreten bir çok farklı marka arasından öne çıkmanız ve rakiplerinizle aranızda bir fark yaratmanız gerekiyor. Burada devreye giren en önemli ipucu ise empati! Yani hitap ettiğiniz kesim sizden ne bekliyor, siz olsanız neyi tercih ederdiniz, nasıl görmek isterdiniz? Tüm bunları dikkate alarak etkili sunumlar oluşturabilirsiniz. İnfografikler, videolar size bu konuda yardımcı olacak tanıtım içerikleri arasında yer alabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital Dünyada Var Olduğunuzu Hissettirin ve Birliktelik Duygusunu Vurgulayın

    Güncel web sayfaları, iletişim bilgileri, sosyal ağlar gibi şirketlerin çevrimiçi varlığını kanıtlayacak girişimlerde bulunmak bu dönemde ön plana çıkıyor. Marka bilinirliğine odaklanması gereken şirketlerin, dijital pazarlama çalışmaları da buna göre planlanmalı. Google, Facebook, Instagram, YouTube ve hatta Tiktok gibi dijital pazarlama kanalları mutlaka dikkate alınmalı. Tanınmak, bilinirliği arttırmak ve hatırlanmak için sosyal ağlarda güncel olmak ve gündemi takip etmek oldukça önemli. Unutmayalım ki insanlar evde kaldıkları dönemde sosyal medyada oldukça fazla vakit geçiriyor.

    Pandemide Facebook Kullanımı %70 Arttı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geleneksel pazarlamanın yerini alan dijital pazarlama konusundaki araştırmaları ile konuyu bilimsel perspektiften değerlendiren Brainslab, Covid-19 salgını sonrası yaptığı araştırmalarda, önemli ayrıntıların altını çiziyor. Bu araştırmaların sonucuna göre, Covid-19 ile birlikte internet kullanımı da %19,7 oranında arttı. Cankıran, bu artışa dikkat çekerek, sosyal medyanın dijital pazarlamadaki etkisini vurguladı: “Sadece sosyal medya ile doğan Z Kuşağı değil, X ve Y Kuşakları da Covid-19 sonrası aktif birer sosyal medya kullanıcısı oldu” diyen Cankıran, GlobalWebIndex’in Facebook kullanımının %70 artış gösterdiğine dair araştırmasının sonucunun oldukça önemli olduğunu da belirtti.

    Sosyal medya platformlarının Covid-19 salgını sonrası dönemde, özellikle sahte bilgiler ve reklamlar konusunda ciddi önlemler aldığını belirten Can Cankıran, “Markalar, bu platformlardan da yararlanarak müşterileri ile etkileşimi arttırdıkları, onları dinledikleri, çözüm üreterek, umuda odaklandıkları yeni bir pazarlama dili geliştirmeye başladılar” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal Mesafenin En İyi Korunduğu Ortam, Dijital Mecralar

    Evden alışveriş yapmanın, sosyal mesafe kuralları konusunda en güvenilir yol dolduğu yeni normal süreçte, insanların salgın öncesi süreçte sahip oldukları alışkanlıklar da çevrimiçi ortama taşındı. Uzaktan çalışma ve eğitim ile birlikte dijital toplantılar, hafta sonları dijital müze-sergi turları, konserler dijital ortamda var olmak isteyen girişimcilerin kriz yönetme stratejileri arasında yer almaya başladı. Can Cankıran, son olarak, yeni dijital yaşamda var olmanın bir markanın geleceği için önemli olduğunu belirterek, bu varoluş çabası içerisinde dijital yatırımların arttığını ve önceden bu yatırımları yapanların önemli seviyede kazanç elde ettiğini de vurguladı.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow