hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çinli akıllı telefonlar neden global pazarda yok?

    Çinli akıllı telefonlar neden global pazarda yok
    expand

    Uygun fiyatları ve teknik özellikleri ile dikkat çeken Çin menşeili akıllı telefonlar neden global pazarda boy göstermiyor? İşte konu hakkındaki detaylar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son yıllarda akıllı telefon pazarında önemli değişimler yaşandı. Bazı Çinli akıllı telefon üreticilerinin global pazara girmesiyle birlikte bu pazardaki dengeler değişti. Peki neden Çin malı akıllı telefonlar ağırlıklı olarak sadece Çin’de satılıyor? Neden bu modeller global pazara açılmıyor?

    Aslında son birkaç yıldır Huawei başta olmak üzere bazı Çinli akıllı telefon üreticileri önemli atılımlar gerçekleştirdi. Bazıları yurt dışında çeşitli distribütörlerle anlaşırken, bazıları ise direkt olarak ülke bazında kurumsallaşmaya gidiyor. Kuşkusuz bu konuda başı Huawei çekiyor.

    Şu an Çin’in en büyük akıllı telefon üreticisi olan Huawei, Çin dışına en çok telefon sevkiyatı gerçekleştiren firma konumunda. Fakat Huawei bile ürettiği modelin büyük bir çoğunluğun global pazarda satışa sunmuyor. Genel itibari ile sadece kendi ülkesi sınırları içerisinde sevkiyat gerçekleştiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üstün özellikler, düşük fiyat!

    Diğer Çinli akıllı telefon üreticilerine baktığımızda da durum pek farklı değil. Birçoğu ürettiği telefonları kendi ülkesi sınırları dışına çıkarmaya pek sıcak bakmıyor. Oysaki Çinli üreticilerin geliştirdikleri akıllı telefonlar birçok yönden üstün özelliklerle donatılmış oluyor. Üstelik bu üstün özelliklerin yanında fiyatları da çok uygun oluyor.

    Bu durumu güncel bir örnek ile somutlaştıralım. Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde Xiaomi yeni amiral gemisi modeli Mi 6’yı duyurdu. Mi 6 Snadpragaon 835 yonga seti, 6GB RAM ve 64GB dahili depolama alanıyla şu an piyasada bulunan en güçlü sisteme sahip cihazlardan biri. Peki fiyatı ne kadar?

    Xiaomi tarafından açıklanan fiyat seçtiğiniz depolama alanına göre 370 dolar ile 430 dolar arasında değişiyor. Peki aynı sistem özelliklerine sahip Galaxy S8 fiyatı ne kadar? Çin’de 800 dolar civarında. Yani arada iki kata yakın hatta daha fazla bir fark var. Durum böyle olunca Çin üretimi akıllı telefonlar daha da kıymetleniyor.

    huawei

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çin, en büyük pazar

    Peki bu çekik gözlü kardeşlerimiz neden ürettikleri telefonları yurt dışına ihraç etmeye sıcak bakmıyor? Aslında bu durumun 2 temel nedeni bulunuyor.

    Birinci neden, ihracat yapmaya gerek duymamaları. Bilindiği üzere Çin dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkesi. Burada 1 milyarın üzerinde insan yaşıyor. Dolayısıyla böylesine büyük bir pazar burunlarının dibinde dururken ek bir pazara ihtiyaç duymuyorlar.

    Başka üreticileri göz önüne alalım. Örneğin Samsung. Güney Kore’nin nüfusu Çinle karşılaştırıldığında devede kulak bile değil. Doğal olarak Samsung, LG gibi firmalar ihracat yapmadan çarklarını döndüremiyor. Hali hazırda ellerindeki pazar da kendilerine yetmemekte. Fakat az önce de belirttiğimiz gibi. Çinli firmalar için böyle bir durum söz konusu değil.

    O yüzden dünyanın en kalabalık ülkesi sınırları içerisindeki bir şirketin, globalleşme çabası maddi anlamda çok da önemli bir hamle gibi görünmüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    xiaomi

    İhracat maliyeti de beraberinde getiriyor

    Gelelim ikinci temel nedene. Geçtiğimiz günlerde Xiaomi CEO’su ile bir röportaj gerçekleştirildi. Xiaomi’nin Amerika’da ne zaman resmi satışlara başlayacağı sorusuna CEO son derece net bir yanıt verdi. “En uygun zamanı bulduğumuzda ama şu an böyle bir düşüncemiz yok”

    Xiaomi CEO’su Amerika gibi doymuş pazarlara girmenin kendileri için faydadan çok zarar sağlayacağı görüşünü dile getirdi. Mantıklı olarak düşünüldüğünde doyuma ulaşmış, rekabet seviyesinin zirvede olduğu bir pazara girmek boşa para saçmaktan başka birşey değilmiş gibi görünüyor. Zira Huawei girdiği pek çok pazarda hala hedeflerini yakalayamadı. Bu durum da firmanın kar marjında düşüşe neden olmakta.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    vivo

    Çinli üreticiler global pazara mesafeli

    Toparlamak gerekirse Çinli akıllı telefonlar yakın gelecekte global pazarda boy göstermeyecektir. Çünkü üreticiler kendi pazarlarından son derece memnunlar. Üstelik Çin pazarında kendi borularını diledikleri gibi öttürebiliyorlar. Geçtiğimiz sene Çin akıllı pazarının kontrolü Huawei, Oppo, Vivo ve Xiaomi’nin tekelindeydi. Apple bile girdiği bu pazarda yaptığı o kadar kampanyaya rağmen zar zor 5. sıraya yükselebilmişti.

    Uzun lafın kısası, Çin üretimi akıllı telefonların global pazardan ziyade Çin pazarında devam etmeleri, diğer firmaların da işine gelecektir. Zira hiç bir firma ucuz Çinli üreticilerle rekabet etmek istemeyecektir.foxcoon

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow