hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çinli üreticiler, Türkiye’de başarılı olabilecek mi?

    Çinli üreticiler, Türkiye’de başarılı olabilecek mi
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Akıllı telefon pazarının hacimsel anlamda diğer teknoloji sektörlerinden çok önde olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hal böyle olunca, tüm teknoloji firmaları da bu pastadan az ya da çok pay almak istiyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel tabloya baktığımızda, Samsung ve Apple gibi isimlerin istikrarlı bir şekilde yola devam ettiğini görürken, diğer üreticilerin ise Çinli akıllı telefon üreticileri tarafından ekarte edildiğini görüyoruz.

    Bir zamanlar sektörde zirveye oynayan pek çok isim, şimdilerde ilk 5’e hatta ilk 10’a bile girmekte zorluk çekiyor. Karşımız böyle bir tablonun çıkmasındaki temel unsur ise agresif fiyat politikası ile sektördeki dengeleri değiştiren Çinli akıllı telefon üreticileri diyebiliriz.

    Bu yazımızda, Türkiye’de faaliyet gösterecek olan Çinli üreticilerin başarılı olup olamayacağı konusunu masaya yatıracağız. Bakalım sonuç ne olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çinli akıllı telefon üreticileri çok Türkiye’ye girdi

    Bilindiği üzere Çin için teknolojinin beşiği yakıştırması yapılır. Gerçekten de Çin’de teknoloji anlamında aradığınız herşeyi bulabilirsiniz. Hatta hangi fiyat aralığında arıyorsanız, onu da bulabilirsiniz. Çünkü Çin, her cebe, her bütçeye, her tarza uygun ürünler üretmekte ciddi bir dünya markası.

    Fakat gel gelelim, bu üreticilerin kendi ülkelerinin dışına çıkması hayli zaman alıyor. Gerek Çin’deki ithalat prosedürü, gerekse de Çinli üreticilerin iç pazar sevdası, globalleşmenin önünü tamamen tıkıyor.

    Peki ülkemizde resmi anlamda faaliyet gösteren hiç mi Çinli akıllı telefon üreticileri yok? Elbette var. Şimdilerde Çin’de 1. global pazarda ise 3. sırada bulunan Huawei uzun bir süredir Türkiye’de resmi olarak hizmet veriyor. Ayrıca son zamanlarda popülaritesi artan, Huawei’nin yan kuruluşu Honor’da Türkiye’deki resmi şubesini açmaya hazırlanıyor. Huawei ve Honor tamam ama ya diğerleri?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi olmasa da satışlar mevcut

    Akıllı telefon gündemindeki başlıkları takip ettiğimizde, Çin kökenli birkaç sivrilen marka olduğunu görebiliriz. Peki bunlar hangileridir? Oppo, Vivo, Xiaomi, OnePlus ve ZTE.

    Oppo ve Vivo en çok telefon satan 5 firma arasında yer alsa da Avrupa ve Türkiye’de pek tercih edilmiyor. Yani bu telefonlar 3. parti ithalatçılar tarafından bile talep görmüyor.

    Öte yandan Xiaomi ve OnePlus gibi isimlerin, Avrupa’nın haricinde ülkemizde de son derece popüler olduklarını rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle Xiaomi imzası taşıyan telefonlar, ithalatçı garantili olmasına karşın ülkemizde hayli fazla satılıyor.

    Aynı şey, aşağı yukarı OnePlus için de geçerli. Fakat bu markanın tüm modelleri üst segment olduğu için hitap ettiği kitle de biraz kısıtlı oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Resmi kanallarla başarı artar mı?

    İthalatçı garantili telefonlarda şöyle bir gerçek var. Telefonların asıl fiyatının üstüne, bir de ithalatçı kar payı bindiği zaman fiyat hayli yukarılara tırmanıyor. Örneğin resmi kanallarla satılsa 2000TL olması gereken telefon, 2500TL’den listeleniyor.

    Fakat bu fiyat uçurumuna karşın, Çinli akıllı telefonlar müşteri bulmakta çok büyük sıkıntı çekmiyor. Sonuç olarak Türkiye’de telefona karşı bir talep mevcut. Dolayısıyla burada, Xiaomi ya da OnePlus veyahut farklı bir Çinli akıllı telefon üreticisi resmi olarak faaliyet göstermeye başlasa başarılı olmaması için hiç bir neden bulunmuyor.

    Özellikle Xiaomi’nin bir an önce Türkiye’yi de gelecek planlarına dahil etmesi gerekiyor. Keza ülkemizde çok sayıda Xiaomi kullanıcısı mevcut. Üstelik bu sıfır reklamla gelen bir başarı. Muhtemelen Apple ya da Samsung için dönen reklamlar, Xiaomi için dönse, Çinli üretici Türkiye’de zirveye ortak bile olur. Bu diğer başarılı Çinli akıllı telefon üreticileri için de geçerli. Yeter ki global pazarda uyguladıkları agresif fiyat politikasını Türkiye’ye gelince bozmasınlar.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow