hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Google “Dijital Amneziye” yol açıyor

    Google “Dijital Amneziye” yol açıyor
    expand

    ‘Google Etkisi’, yani bilgiyi çevrimiçinden bulmanın belleğinize etkisinin, gerçekleştirilen yeni bir çalışmada önemli kişisel bilgiler ve mobil cihazlara kadar genişlediği görüldü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çalışmada, Avrupa’da kullanıcıların çoğunluğunun; çocuklarının (%53), çocuklarının okullarının (%90) ve işyerlerinin (%51) telefonları dahil kritik telefon numaralarını ezbere bilmediklerini ortaya koydu. Yaklaşık üçte biri eşinin telefon numarasını hatırlayamıyor; 10 – 15 yaş aralığında on kişiden dördü ev telefon numarasını unutuyor.

    Altı Avrupa ülkesinde 16 yaşından büyük 6000 tüketicinin katıldığı bir anket düzenlendi. Bulgular önemli bilgileri belleğimizde tutamamamızın nedeninin, bunları hatırlama sorumluluğunu akıllı telefonlar gibi dijital cihazlara devretmek olduğunu gösteriyor. Ankete katılan en genç (16 – 24 yaş aralığı) tüketicilerin yarısından azı (%43), akıllı telefonlarının bilmeleri veya hatırlamaları gereken her şeyi barındırdığını söylüyor.

    Çalışmada Dijital Amnezinin kanıtları her yaş grubundan kadın ve erkeklerde eşit olarak görüldü.

    Beklendiği üzere çalışma, dijital cihazlarda, özellikle de akıllı telefonlarda depolanan verilerin kaybedilmesi veya ihlal edilmesinin bir çok kullanıcıyı harap ettiğini gösterdi. Kadınların onda dördü ve 16 – 24 yaş aralığında aynı oranda tüketici, belleklerini cihazlarında depoladıkları ve bir daha asla geri alamayacaklarını düşündükleri için üzüntüden yıkılacaklarını belirtmiş. Cihazları fotoğraflar ve iletişim bilgilerini sadece cihazlarında saklayan kadınlar ve gençlerin dörtte biri aşırı derecede üzüleceklerini söylemiş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital hizmetlere hatıralarımızın bekçisi olarak giderek artan bağımlılık ve bu hatıraları kaybetmenin şiddetli duygusal etkisi endişe verici; çalışmada, Avrupa’nın her yerinden tüketicilerin bu cihazları BT güvenliğiyle yeteri kadar koruyamadıkları görülmüş. Özellikle akıllı telefonlar ve tabletlerde güvenlik zayıf: sadece üçte biri (%36) akıllı telefonlarına ve sadece dörtte biri (%23) tabletlerine ekstra BT güvenliği yüklemiş. Beşte biri (%21) cihazlarının hiçbirini ek güvenlikle korumamakta.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow