hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mobil işletim sistemleri yeterli mi?

    Mobil işletim sistemleri yeterli mi
    expand
    KAYNAKEcevit Bıktım

    Akıllı telefon sektöründe, kıyasıya bir rekabetin olduğunu söylemek pek de yanlış olmaz. Zira bir üretici, iyi bir iş yaptığında, diğerleri onu taklit etmek yerine ondan daha iyisini yapmak için çabalıyor. Bu da doğal olarak rekabetin çıtasını daima bir tık yukarı taşıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette akıllı telefon pazarındaki rekabet yalnızca telefonların teknik özellikleri üzerinden yürümüyor. Zira telefonun kullandığı işletim sisteminden tutunda, fiyatına kadar pek çok etken bu rekabette önemli bir rol oynuyor. Dolayısıyla üreticilerin, kullanıcılara sundukları yazılım desteği de satışlar üzerinde olumlu etkiler bırakıyor.

    Akıllı telefon sektöründeki mobil işletim sistemi rekabetini iki temel başlık altında toplamamız mümkün. Keza Google ve Apple’ın bu alanda rakipsiz olduklarını söyleyebiliriz. Bir ara Microsoft’da bu pazarda yüzde 5’lik bir paya erişse de devamını getirmemişti. Peki Google ve Apple bu işi ne derece iyi başarabiliyor dersiniz? Dilerseniz bu sorunun yanıtını bulmaya çalışalım.

     mobil işletim sistemi 1

    iOS gerçekten de o kadar iyi bir işletim sistemi mi?

    Şimdiye kadar iOS’in ciddi anlamda iyi bir işletim sistemi olduğunu savunduk durduk. Keza bu işletim sistemi sayesinde, iPhone modellerinin çok daha hızlı çalıştıklarını, düşük RAM miktarlarında bile üstün performanslara imza attığını söyledik.

    Fakat Apple’ın yeni iOS güncellemeleri ile eski iPhone modellerini yavaşlattığı gerçeği, Apple fanlarını derinden üzdü. Bu bir bakıma, iOS’in o kadar da güvenilir bir işletim sistemi olmadığını da gözler önüne serdi. Keza, telefonumuz yavaşlamış olsa bile ön yargılarımızdan ötürü bu durumu farklı uygulamalara yorduk durduk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Elbette bu iOS’i kötü bir mobil işletim sistemi yapmıyor. Fakat Apple’ın en önemli yönlerinden birisi de telefonlarını sürekli olarak güncel tutmasıydı. Şimdi kullanıcılar Apple’a güvenip hemen yeni çıkan bir güncellemeyi gönül rahatlığı ile indirebilecekler mi?

    apple

    Apple güven kaybetti

    iOS kapalı bir sisteme sahip olduğu için virüslere ya da saldırılara karşı benzer mobil işletim sistemlerinden daha güçlü. Bu Apple’ın hanesine 1 puan yazdırabilir. Sade  ve kullanışlı oluşu da kullanıcılar için önemli bir etken.

    Fakat Apple’ın güncellemeler ile telefonları yavaşlatması, iOS’e büyük bir darbe vurdu. Normalde, yeni bir iOS sürümü yayınlandıktan kısa süre sonra birçok kullanıcı tarafından indirilirdi. Peki ya şimdi?

    Şimdi gelecek olan güncellemeler, özellikle de eski iPhone kullanıcıları tarafından şüphe ile indirilecektir. Keza Apple bu yaptığının yanlış olduğunu kabul etse de uygulamanın devam edeceğini açıklamıştı. Dolayısıyla bu hususta hala kafalarda soru işaretleri olduğunu söylemek mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    mobil işletim sistemi 3

    Android Oreo kullanımı hala çok az

    Gelelim sektördeki bir diğer lider isme. Yani Android’e. Bilindiği üzere Android Google tarafından yayınlanan açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemi. Yani diğer akıllı telefon üreticileri bu işletim sistemini alarak, kendi cihazlarına uyumlu hale getirip kullanabiliyorlar.

    Dolayısıyla bu yöntem de bazı sorunları beraberinde getiriyor. Basit bir şekilde tabir etmek gerekirse, yeni çıkan bir Android sürümünü, belli başlı modeller için baştan optimize etmek uzun zaman alabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla yeni çıkan Android sürümlerinin, cihazlara gelmesi de hayli gecikiyor. Güncel bir örnek verecek olursak, Android Oreo kullanımının hala yüzde 1 bile olmadığını misal gösterebiliriz.

    mobil işletim sistemi 2

    Neden yeni bir alternatif yok

    Aslına bakılırsa gerek iOS, gerekse de Android kusursuz bir işletim sistemi değil. Muhtemelen kusursuz bir işletim sistemi olması da günümüz şartlarında pek mümkün değil. Fakat daha iyisi için yazılımcılara ne derece şans verildiğine de bakmak gerekiyor.

    Yeni bir mobil işletim sistemi çıktığında, bu genel anlamda kullanıcıların umurunda olmuyor. Dolayısıyla, belki de iOS’ten ya da Android’ten çok daha iyi bir işletim sistemi, biz adını bile duymadan kaybolup gidiyor. Muhtemelen bu düzen bu saatten sonra da değişmeyecektir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Artık tek tesellimiz, Google ya da Apple’ın daha iyi bir mobil işletim sistemi çıkarması diyebiliriz. Adamlar telefonlarımızın hızını da kısıtlasa, saldırılara karşı savunmasız kılsalar da diyecek pek bir söz yok.

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow