hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sosyal medya düzenlemesi sosyal ağ servislerini çok üzecek

    Sosyal medya düzenlemesi sosyal ağ servislerini çok üzecek
    expand
    KAYNAKDonanım Günlüğü

    Hazırlanan yasa tasarısına göre, özellikle Türkiye’de temsilci bulundurmayan sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de işleri hiç kolay olmayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mecliste yapılan açıklamayla duyurulan yeni yasa teklifinde 11 madde yer alıyor. Meclisin tatile girmeden önce bu teklifi yasalaştırması bekleniyor. Yapılan açıklamalara göre, yasa ile sosyal medya servislerinin kapatılması değil, Türkiye’de temsilcilik açmaya ve Türkiye’de vergi vermeye zorlanması hedefleniyor. Zira şu anda durumda, pek çok dev sosyal medya servisinin Türkiye’de bir temsilcisi ve ofisi bulunmuyor. Dolayısıyla devlet kurumlarının bu şirketlere ulaşması mümkün olmuyor.

    İşte yasanın detayları:

    •Yeni yasayla beraber, bir mahkemenin ve regülatör kurumun kararını yerine getirmeyen şirketin internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95 oranında daraltılacak. Bu, o servisin Türkiye’de pratik olarak kullanılmasını çok zorlaştıracak bir önlem. Dolayısıyla Türkiye’de reklam gösterme imkanı kalmayacak ve Türk reklam verenlerden gelir elde edemeyecek.

    •Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak. Bu da dünyadaki pek çok şirketin, sosyal medya şirketlerine zorunlu kıldıkları bir şart. Türkiye de artık aynı şartın sağlanmasını isteyecek.

    •Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulunduracak. Yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ servislerinin internet erişimi için bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95 oranına daraltılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    •Kişiler tarafından da sosyal ağ servislerine belli bir içeriğin kaldırılması için başvuru yapıldığında bu başvurulara belirlenen süreler içinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmesi zorunlu olacak. Başvuruları yanıtsız bırakan sosyal ağ servislerine ise para cezası verilebilecek. Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik de mahkeme kararıyla sosyal ağ servisine bildirilecek. Sosyal ağ servisi buna rağmen belirlenen süre içinde içeriği kaldırmaz ise kişilerin veya kurumlarında yaşadığı zararların karşılanmasından sorumlu olacak. Ayrıca ağır tazminat davalarına da konu olabilecek.

    Düzenleme hakkında ayrıca şu açıklamalar da yapıldı:

    •Yasanın birinci maddesinde sosyal ağ sağlayıcının tanımını yapıyoruz.

    •Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarına ilave sorumluluklar getiriyoruz. Bir temsilci bulundurmaları zorunlu olacak. Bu, gerçek kişi de olabilir tüzel kişi de olabilir. Gerçek kişi olacaksa Türk vatandaşı olmalı.

    •Eğer kişinin mahkemeye gitmeksizin kişilik haklarıyla ilgili bir ihlal olduğunu düşünüyorsa bir başvuru mekanizması bu temsilciliğe başvurmak ve beklediğimiz şey 48 saat içinde bu temsilciden bir cevap verilmesini bekliyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    •Bu şirketlerden 6 aylık sürelerle raporlama istiyoruz. Bu da bir zorunluluk olacak.

    •Eğer temsilci bulundurma yükümlülüğünü yerin getirmezlerse 5 aşamalı yaptırım süreci var.

    •Birinci aşama 10 milyon lira para cezası ve 30 günlük bekleme süresi. Yerine gelmezse 30 milyon para cezası. Üçüncü aşamaya geldiğimizde 3 aylık reklam vermeme cezası.

    •Bu da yerine getirilmezse kurum başkanlığı sulh ceza hakimliğine başvurarak yüzde 50 bant daralma sonrasında ise yüzde 90 bant daraltma cezası verilebilecek. Bant daralma kararı verilirse erişim sağlayıcılar da 4 saat içinde bu kararı yerine getirmekle mükellef olacaklar.

    •İçerikler nedeniyle zarar görenler ise sosyal ağ sağlayıcısından zararın tazmini istenebilecek. Kişilik hakkı ihlalinde 5 milyon TL ceza uygulanacak. Hak ihlalinde temsilciye başvuru mekanizması olacak ve sosyal ağlarda ‘unutulma hakkı’ olacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow