hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uzayda üçüncü marul ekimi başladı

    Uzayda üçüncü marul ekimi başladı
    expand

    Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görevli astronotların, Sebze Üretim Sistemi (Veggie) programı çerçevesinde üçüncü kez kırmızı marul tohumu ekmeye başladığını bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NASA'dan yapılan açıklamada, "Yörünge laboratuvarının yeni kabin üyesi astronot Shane Kimbrough, ilk bilimsel görevlerinden biri olan Veg-03 deneyini bu sabah erken saatlerde başlattı." ifadesine yer verildi.

    Veggie proje yöneticisi Nicole Dufour, Veg-03 deneyinde ilk kez "kes, yeniden yetiştir" hasat tekniği kullanıldığını belirterek, "Bitkiler yaklaşık dört haftalık olduğunda bazı yapraklar, bir parça taze marul ve bilimsel örnek için hasat edilebilecek. Diğer yapraklar ise bitkinin köküyle olduğu gibi bırakılacak. Böylece bitki, gelişmeye devam eder ve daha fazla yaprak üretir" dedi.

    Satürn'ün altıgeni renk değiştiriyor

    Astronotların yiyeceklerine aynı bitkilerden taze, besin değeri yüksek gıda ilave etmeyi ve yörüngede tarımsal üretimi artırmayı amaçladıklarını belirten Dufour, tohumların gelecek haftadan itibaren çimlenmeye başlamasını umduklarını dile getirdi.

    Bir ayda yenilebilir hale geldi

    Astronot Scott Kelly tarafından 2015 yazında ekilen ve Veg-01 adı verilen marul, LED altında tutularak yaklaşık bir ayda yenilebilir hale getirilmişti. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Veggie sisteminde, bitkilerin yetişmesi için yeşil LED'lerden daha fazla ışık yayan kırmızı ve mavi LED'ler kullanılıyor. Morumsu renkteki bitkinin daha yenilebilir görünmesi için de sisteme daha sonra yeşil LED ekleniyor. 

    Uzayda tarım, uzun süredir bilim adamlarının ilgisini çekiyor. NASA, astronotların besin ihtiyacını karşılamak için geleceğin uzay gemilerinde ve diğer gezegenlerde sebze meyve yetiştirmeyi planlıyor. Uzayda tarım, astronotların gıda için Dünya'ya bağımlı olmadan evrenin derinliklerinde araştırma yapmasına olanak tanıyacak. UUİ'de 2002'de kurulan Lada serasında yerçekimsiz alanda bitkilerin yetiştirilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow