hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Terminatör gerçek yaşamda karşımıza çıkabilir mi?

    Terminatör gerçek yaşamda karşımıza çıkabilir mi
    expand

    Yapay zeka üzerine yürütülen çalışmaların son yıllarda arttığını söylesek sanırım pek de yanılmış olmayız. Bazı büyük firmalar bu konuda yaptıkları çalışmaları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşırken, bazıları ise son derece gizli projeler yürütüyor. Peki yapay zeka tüm insanlığı tehdit edebilecek düzeye erişebilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eğer bilim kurgu filmlerinden hoşlanıyorsanız, mutlaka Terminatör serisini de izlemişsinizdir. İzlemeyenler için de seriyi şu şekilde özetlememiz mümkün. Yapay zeka üzerine yapılan çalışmaların sonuç vermesi ile birlikte, kıyamet günü olarak lanse edilen olay meydana gelir. Nükleer başlıkların yapay zekanın kontrolüne geçmesi, insanlık için sonun başlangıcı olacaktır.

    Sonrasında ise kendi ordusunu kurmaya başlayan bu yapay zeka, insanları bir bir ortadan kaldırmaya başlar. Sonrasında zamanda yapılan yolculuklarla, tüm bu olanların öncesine giderek felaket önlenmeye çalışılır.

    Peki gerçekten Terminatör serisi gerçek yaşamda karşımıza çıkabilir mi? Yani yapay zeka tüm insanlığı tehdit edebilecek düzeye erişebilir mi?
    terminator 1

    Son yıllarda çalışmalar arttı

    Yapay zeka üzerine yürütülen çalışmaların son yıllarda arttığını söylesek sanırım pek de yanılmış olmayız. Bazı büyük firmalar bu konuda yaptıkları çalışmaları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşırken, bazıları ise son derece gizli projeler yürütüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bizler için şu anda en gelişmiş yapay zeka örnekleri Siri, Bixby ya da Cortana’dan ibaret. Fakat bazı yazılım firmalarının bu yapay zeka ürünlerinin çok daha ötesinde çalışmalarının olduğu iddia edilmekte.

    Özellikle de son birkaç yıldır, yapay zeka üzerine yürütülen çalışmalarda muazzam bir artış oldu. Hiç şüphesiz, bu sene sonunda yaygınlaşması beklenen akıllı hoparlörler ile bu çalışmalar daha da artacaktır.

    yapay zeka1

    Kendi aralarında anlaşıyorlar!

    Geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan bir haber ise bomba etkisi yarattı. İddialara göre, Facebook’un üzerinde çalıştığı yapay zeka prototipleri, henüz belirlenemeyen bir dil ile kendi aralarında iletişim kurdular. Üstelik bunu hiç bir dış etken olmadan yaptılar.

    Bu durumun Facebook teknik ekibi tarafından farkedildiği ve iki prototibin de fişlerinin çekildiği belirtildi. Elbette olaylar hakkında Facebook’tan resmi bir açıklama gelmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıkçası bu tarz çalışmalar, insana faydalı gibi görünse de bariz bir tehlike oluşturması da çok uzak bir ihtimal değil. Zira bilim kurgu filmlerinin gerçeği aratmayan senaryoları bizi gelecek açısından daha da dikkatli olmamız konusunda uyarıyor olabilir.


    robot women in technology background

    Böyle birşey gerçek olabilir mi?

    Peki gelelim asıl sorumuza. Gerçekten Terminatör filminde olduğu gibi yapay zeka füzelerin kontrolünü ele geçirip insanlığı bir çırpıda yok edebilir mi? Aslında bu mantıksal açıdan mümkün.

    Fakat şu anda bunu yapabilecek düzeyde bir yapay zeka ürünü bulunmuyor. En azından bulunuyorsa da bizlerin bu durumdan haberi yok.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay zeka konusu gerçekten teknoloji dünyası açısından çok kritik diyebiliriz. Zira ilerleyen zamanlarda, akıllı cihazların birbirleriyle senkronize çalışmaları konusunda en büyük rol, yapay zekaya düşüyor.

    3D render of a robot trying to solve a wooden cube puzzle

    Yapay zeka yararlı mı, zararlı mı?

    Son olarak bu soruya da yanıt vererek yazımızı sonlandıralım. Şu aralar yapay zeka olayının emekleme aşamasında olduğunu söylemek sanırım pek de yanlış olmayacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin, Marvel karakteri Iron Man’in kendine has sesli asistanı Jarvis’i ele alacak olursak, şu anda bu çizginin çok uzağında olduğumuz belirtebiliriz. Zira Jarvis gibi bir yapay zeka üretilirse de gerçekten korkmamız gerektiğini söylemek pek yanlış olmaz.

    Sonuç olarak, yapay zekanın belli sınırlar içerisinde insanlık için önemli bir kilometre taşı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat o belli sınırlar aşıldığında, hayatımızın Terminatör vari bir bilim kurgu filmine dönüşmeyeceğinin garantisini kimse veremez.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow