hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    'Venüs’ten tek kuruş kazanmıyoruz'

    Venüs’ten tek kuruş kazanmıyoruz
    expand

    Zorlu Holding’in CEO’su Ahmet Zorlu yerli telefonları Vestel Venüs hakkında önemli bir açıklamada bulundu. Bir televizyon programına konu olan Zorlu, Venüs’leri zararına sattıklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye’nin ilk gerçek yerli akıllı telefonunu üreten Zorlu Grubu’ndan önemli bir açıklama geldi. Vestel Venüs markasıyla satışa sunulan yerli akıllı telefonlar özellikle 2. nesilleriyle birlikte hızla yayılmaya başlamıştı. Vestel’in yaygın satış ağını da kullanarak geniş kitlelere ulaşabilen şirket telefonlarını binlerce kişiye hızlıca ulaştırmayı başarmıştı.

    Yeni Nokia telefonun görselleri internet ortamına düştü

    Satışlarının %85’ini yurt dışına yapan Vestel, yerli akıllı telefonlarını da yurt dışına satarak ihracata katkıda bulunuyor. Firma 2. nesil cihazlarıyla birlikte metal çerçeve ve daha üstün özellikler sunarken hedeflerinin tüm dünyanın dikkatini çekecek bir telefon üretmek olduğunu belirtiyor. 2017 ve 2018 yıllarında  piyasaya sürülecek olan akıllı telefonlar ile dünya devleri yarışmayı hedefleyen firma bunun için araştırma geliştirme yatırımlarına devam ediyor.

    Samimi Açıklamlarda Bulundu ve Kabul Etti

    Vestel’in de sahibi olan Zorlu Holding CEO’su Ahmet Zorlu geçtiğimiz günlerde bir televizyon programına konuk oldu. Program sırasında hem şirketlerinden hem de fabrikalarından bahseden Zorlu, Manisa’da bulunan Vestel City’nin kapılarını televizyon kameralarına açtı. Program sırasında yerli akıllı telefonlar hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Venüs akıllı telefonlar için şimdiye kadar 350-400 milyon lira harcadıklarını belirten Ahmet Zorlu samimi açıklamalarda bulundu. Sunucunun akıllı telefonun geç üretilmesi hakkındaki sorusuna ‘akıllı telefonu geç ürettik. Bunu kabul ediyoruz’ cevabın veren CEO, ‘akıllı telefonu geç ürettik. Bunu kabul ediyoruz ama akıllı telefon üretmek kolay bir şey değil. Aşağı yukarı 4 senede biz bunu piyasaya sürebildik. Bu ARGE işi. Daha yeni yeni Türkiye’de harcaması milli hasılaya göre %1 düzeyine erişti.’ dedi.

    Ahmet Zorlu bu açıklamasıyla yerli akıllı telefonu geç ürettiklerini kabul etmiş ancak bunun çok zor bir iş olduğunu da eklemiş oldu. Ülkemizin gururu olarak kabul edilen Vestel Venüs’lerin diğer markaların ürünlerinden bir eksiği olmadığını da sözlerine ekleyen Zorlu, ‘ben bu telefonu kullanıyorum. Tamamen Türk mühendislerinin ürünü, diğer markaların ürünlerinden hiçbir eksiği yok’ dedi.

    ahmet zorlu vestel venüs fabrika vestel city

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Venüs’leri Zararına Satıyoruz’

    Üretim ve ARGE’nin karşılandığına dair soruya Ahmet Zorlu ‘yok hiçbir şeyi karşılamıyor. Para kazanmıyoruz, 1,5 seneden beri zarardayız.’ dedi. En üst modeli ₺999’ye satılan Vestel Venüs akıllı telefonlar yapılan açıklamaya göre araştırma geliştirme masrafları başta olmak üzere hiçbir masrafını karşılayamıyor. Sıfırdan tasarlanarak üretilen akıllı telefonlar için yaklaşık 400 milyon lira araştırma geliştirme çalışması yapıldı. Öncesinde akıllı telefonlar hakkında hiçbir deneyim ve bilgi olmadığı için sıfırdan başlayan Türk Mühendisleri çok zor bir süreci atlatarak yerli akıllı telefonları tasarladı. Her hafta mutlaka Manisa’da bulunan araştırma geliştirme merkezini ve 200 futbol sahası büyüklüğündeki fabrikasını ziyaret eden Zorlu, mühendisler ile  de yakın temas içerisinde. 1,5 senedir zararına satış yapılan Venüs’leri ticari amaç güden bir firmanın üretmeye devam etmesi ise farklı şekilde yorumlanıyor.

    iPhone 7 inceleme videosu... O kadar para vermeye değer mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hem milli amaçların hem de devlet desteğinin üretim sürecine dur durak bilmeden devam edilmesinde etkili olduğu düşünülürken, firmanın bir yandan da uzun vade de elde edilen deneyim ve pazar oranıyla kara geçmeyi düşündüğü tahmin ediliyor. Dünya’daki pek çok teknoloji firmasının uyguladığı bir diğer yöntem ise zarar telafisi. Diğer ürünlerden elde edilen karlar ile zarar edilen bölümün kapatılması ve zarara göz yumularak yatırımlara devam edilmesi sıklıkla kullanılan bir yöntem. bu yönetimi Microsoft, Sony, Samsung gibi teknoloji devleri de yer yer kullanmakta.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow