hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    1 Mayıs nasıl bayram oldu: Emek ve Dayanışma Günü tarihi

    1 Mayıs nasıl bayram oldu: Emek ve Dayanışma Günü tarihi
    expand

    1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ya da yaygın kullanımı ile İşçi Bayramı, yurdumuzda ve dünyanın genelinde sevinç ve neşeyle kutlanıyor. Dünyadaki tarihi kadar, 1 Mayıs’ın ülkemizdeki serüveni de oldukça dikkat çekici… İşte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün serüveni…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü yurdumuzda ve Dünya’da coşku ve sevinçle kutlanıyor. En çok merak edilenler arasında ise 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın tarihi yer alıyor. Peki, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ülkemizde nasıl kutlanmaya başladı. İşte, Türkiye’de yüz yılı aşkın zamandır devam eden 1 Mayıs serüveninin tarihi…

    1 MAYIS’IN TÜRKİYE’DEKİ TARİHİ

    Dünyada 1890’lı yıllara uzanan İşçi Bayramı, tarihi kaynaklara göre, Osmanlı Devleti’nde ilk kez 1911'de kutlandı. Selanik’teki tütün, pamuk ve liman işçileri Türk tarihinde ilk kutlayanlar arasına girdi. İstanbul’da ise ilk kez 1912 yılında kutlandığı bilgisi kaynaklarda yer aldı.

    Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşları’nın ardından 1 Mayıs uzun bir aradan sonra ilk kez 1921'de kutlandı. Türkiye Sosyalist Fırkasının (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yaptı. TSF merkezindeki bayramlaşmadan sonra partinin Genel Başkanı Hüseyin Hilmi Bey ve üç delege, sadrazamı ziyaret etti.

    Ankara'da da Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı. 1 Mayıs 1923’te de ilk kez “resmi” olarak işçi bayramı kutlamaları yapıldı. Ancak, 1924 yılında “kitlesel” 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı. Ardından 1925 yılında çıkarılan “Takrir-i Sükun” yasasıyla kutlamalar 1935 yılına kadar yasaklandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhuriyet'in ilanından sonra 27 Mayıs 1935 tarihli "Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanun" ile 1 Mayıs "Bahar Bayramı" olarak kabul edildi. Büyük ölçekli kutlamaların yaşanmadığı Türkiye’de 1 Mayıs yaklaşık 50 yıl aradan sonra tekrar ısındı. İlk açık 1 Mayıs kutlaması, 1975 yılında İstanbul Tepebaşı'nda bir gazinoda yapıldı. 1976 yılında ise Taksim Meydanı’nda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyon’u (DİSK), geniş kapsamlı bir kutlama tertip etti.

    1980 yılında sıkıyönetim nedeniyle kutlamalar yapılamazken, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından 1981 yılında Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı resmi tatiller arasından çıkarıldı. 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow