hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    17 üniversitede 560 akademisyen açığa alındı

    17 üniversitede 560 akademisyen açığa alındı
    expand

    Darbe girişiminin ardından en az 17 üniversitede 560'ı akademik olmak üzere 697 personel açığa alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    15 Temmuz darbe girişiminin ardından üniversitelerde idari ve akademik personelin açığa alınması sürüyor. YÖK 20 Temmuz'da "paralel devlet yapılanması ile bağlantılı olan akademik ve idari personelle ilgili işlem yapılması" açıklaması yapmıştı.

    Bianet'in derlediği habere göre, darbe girişimine dair soruşturmalar kapsamında şimdiye dek toplam en az 17 üniversitede en az 560'ı akademik, 137's'i idari personel açığa alındı. İki üniversitede görev yapan 12 akademisyen gözaltına alındı.

    AİBÜ: 30 akademik, dört idari personel

    Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde benzer soruşturma kapsamında 30 akademisyen ile 4 idari personel açığa alındı.

    Adnan Menderes Üniversitesi: 19 akademisyen 11 idari personel

    Rektörlük tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 19’u akademisyen ve 11’i idari personel Rektör Prof. Dr. Cavit Bircan şu açıklamayı yaptı: "Polis ile istihbarat çalışmalarını sürdürüyoruz. Şuana kadar 14 dekan istifasını sundu. 19’u akademisyen ve 11’i idari personel olmak üzere 30 kişiyi açığa aldık. Üniversite içindeki bütün paralel yapılanmayı temizleyeceğiz.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Afyon Kocatepe Üniversitesi: 40 akademik 16 idari personel

    AKÜ Rektörlüğü yazılı açıklama yaparak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üniversite bünyesinde görev yapan 8'i profesör, 40 akademisyen ve 16 idari personel olmak üzere toplam 56 kişinin görevden uzaklaştırıldığı belirtildi.

    Atatürk Üniversitesi: 10 akademisyene gözaltı ve açığa alma

    Erzurum’da 18 Temmuz’da gözaltına alınan Atatürk Üniversitesi’nden on akademisyen açığa alındı.

    Erzurum'da gözaltına alınan Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Akçay, Prof. Dr. Cemal Gündoğdu, Prof. Dr. Nesrin Gürsan, Prof. Dr. Abdulkadir Yıldırım, Prof. Dr. Kadir Yıldırım, Prof. Dr. Hızır Ulvi, Prof. Dr. Bünyamin Ünal, Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mevlüt Aras, Prof. Dr. Halil İbrahim Haliloğlu ve Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Çolak'ın Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nce açığa alındığı belirtildi.

    18 Temmuz’da 12 akademisyenin gözaltına alınması planlanmıştı. İki kişi evde bulunamamıştı. Bir akademisyenin daha gözaltına alındı.

    Bülent Ecevit Üniversitesi: 20 akademik, 11 idari personel

    Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 20'si öğretim üyesi, 11'i idari personel olmak üzere 31 kişi açığa alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Celal Bayar Üniversitesi: 84 akademik, 18 idari personel

    Celal Bayar Üniversitesi’nde 102 kişi görevden uzaklaştırıldı.

    Rektör Prof. Dr. Kemal Çelebi darbe girişimine yönelik 15 Temmuz sonrasında üniversite personeline yönelik titiz bir çalışma yürüttüklerini belirtti: "Üniversitemizde FETÖ/PDY terör örgütü ile ilgili olarak yürütülen çalışmalar sonucu Anayasa’nın 15. ve 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 137. maddesi gereği çeşitli birimlerde görevli 84’ü akademik, 18’ i idari personel olmak üzere toplam 102 kişi görevden uzaklaştırılmıştır" dedi.

    Çanakkale 18 Mart Üniversitesi: 6 akademisyen

    Çanakkale 18 Mart Üniversitesi eski Rektörü Sedat Laçiner dahil toplam 6 akademisyen açığa alındı. ÇOMÜ yönetimi ayrıca söz konusu altı akademisyenin meslekten atılmaları için YÖK'e dosya gönderdi. Laçiner'in soruşturma kapsamında gözaltına alındığı belirtildi.

    Düzce Üniversitesi: 16 akademisyen

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düzce Üniversitesi’nde açığa alınan akademisyen sayısı dokuzdan 16’ya çıktı. Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nde yapılan açıklamada şöyle denildi:

    "Ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain kalkışma sebebi ile 18 Temmuz Pazartesi gününden itibaren toplam 16 kişi açığa alınmıştır. Üniversitemizde paralel devlet yapılanması ve terör örgütü üyesi oldukları şüphesi taşıyan B.D., H.Ö., A.K.U., B.E., C.A., B.Y., M.F.G., Y.A., Y.Ç., İ.H.K., D.Ö., M.E.E., E.S.A., S.D., L.A. ve R.M. hakkında 18 Temmuz 2016 tarihi itibariyle soruşturma başlatılmasına ve soruşturma süresince açığa alınmalarına karar verilmiştir. Üniversitemizde toplam 16 personelin açığa alındığı bu süreçte, edinilen bilgi ve belgelere dayalı olarak soruşturma kapsamı genişletilerek devletimizin ilgili kurumları ile işbirliği içerisinde işlem yapılmasına devam edilecektir.”

    Erciyes Üniversitesi: 16 akademisyen

    Erciyes Üniversitesi’nde 16 akademik personelin görevden alındı.

    Hakkari Üniversitesi: 12 personel

    Hakkari Üniversitesi'nde 12 personel açığa alındı. Üniversiteden yapılan açıklama şöyle:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Ülkemizde 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan hain kalkışma sebebi ile Üniversitemizde ilk belirlemelere göre FETÖ/PDY ve terör örgütü üyesi olduklarından şüphelenilen 12 personel hakkında soruşturma başlatılmış olup soruşturma süresince açığa alınmalarına karar verilmiştir. FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin tespit edilmesi kapsamında Üniversitemizde incelemeler ve soruşturmalar devam etmektedir. İlerleyen süreçte edinilen bilgi ve belgelere dayalı olarak soruşturma kapsamı değerlendirilecek ve devletimizin ilgili kurumları ile işbirliği içerisinde işlem yapılmasına devam edilecektir.Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

    İstanbul Üniversitesi: 95 akademisyen

    İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğü darbe girişiminin ardından çeşitli fakültelerdeki 95 öğretim üyesinin görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

    Karabük Üniversitesi: 20 akademik, 6 idari personel

    Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) 19’u öğretim üyesi toplam 26 kişi açığa alındı.

    Karabük Üniversitesi’nde 4 profesör, 6 doçent, 9 yardımcı doçent olmak üzere toplam 19 öğretim üyesi ile 1 öğretim görevlisi ve 6 idari personel açığa alındı.

    Niğde Üniversitesi: 124'ü yönetici 181 personel

    Akşam'da yer alan haberde rektörlüğün 15 dekan yardımcısı, 109 bölüm başkanı, 21 müdür, 36 müdür yardımcısı olmak üzere 181 personeli de görevden uzaklaştırdığı belirtildi.

    Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi: 9 akademik, 2 idari personel

    Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi de "Farklı birimlerde görev yapan 9 akademik personel ile 2 idari personel hakkında darbe girişiminde bulunan FETÖ-PDY terör örgütü ile ilişkileri dolayısıyla" soruşturma açıldığını ve açığa alındıklarını duyurdu.

    Sakarya Üniversitesi: 45 akademisyen

    Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 45’e yakın öğretim üyesinin açığa alındığını söyledi: “45'e yakın öğretim üyesini açığa aldık, soruşturmaları devam ediyor. Bundan sonraki sürece, tüm üniversitemiz el birliğiyle devam edecek.”

    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

    Cumhuriyet Üniversitesi'nde Paralel Devlet Yapılanması içerisinde olduğundan şüphe duyulan 7 akademisyenin görevlerinden uzaklaştırıldığı bildirildi. Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, fakültelerde dekanların istifalarının kabul edilmesi sonucu, 16 fakültede görevli 32 dekan yardımcısının görevinin de sona erdiği belirtildi ve "Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 19 Temmuz 2577 sayılı yazısı gereğince, üniversitemizde görevli olan ve Paralel Devlet Yapılanması içerisinde olduğundan şüphe duyulan 4'ü profesör, 2'si yardımcı doçent, 1'i öğretim görevlisi olmak üzere 7 öğretim elemanı açığa alınmıştır" ifadesine yer verildi.

    Uşak Üniversitesi: 9 akademisyen

    Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çelik, darbe girişimiyle ilgili üniversite bünyesinde yürüttükleri idari soruşturma kapsamında, 6 doçent ile 1 yardımcı doçent, 1 öğretim görevlisi, 1 okutmanın açığa alındığını bildirdi.

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi: 7 darbe girişimi soruşturması, 10 barış imzacısı akademisyen

    Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde parelel devlet yapılanması ile ilişkisi olduğu iddiasıyla 7, bu suça ortak olmayacağız bildirisine imza atan 10 öğretim elemanı açığa alındı.

    YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal "Şu ana kadar 4 profesör, 2 doçent ve 1 yardımcı doçent'in paralel devlet yapılanması ile ilişkili olabileceği şüphesiyle açığa alınarak soruşturma başlatıldığını" söyledi. Battal'ın imzacı akademisyenlere ilişkin açıklaması şöyle devam etti:

    "Ayrıca daha önce soruşturması devam eden 3 doçent, 2 yardımcı doçent ve 5 araştırma görevlisini de açığa aldık. YYÜ olarak elbette ki vatanımızın ve milletimizin bölünmez bütünlüğü konusundaki hassasiyetimizin de bilinmesini bir kez daha vurgulamak istiyorum."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow