hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2016 güncel GBT sorgulama işlemini E-Devlet'ten görebilme

    2016 güncel GBT sorgulama işlemini E-Devletten görebilme
    expand

    2016 GBT sorgulama işlemi güncellenerek T.C vatandaşların daha güvenli ve daha huzurlu bir yaşam sürdürmesini amaçlayan bir hizmettir. Güncellenen GBT sorgulama işlemi adliye ve E-Devlet üzerinden öğrenilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genel Bilgi Toplama Merkezi bilinen kısaltmış hali ile GBT, Adalet Bakanlığı'nın kendi kurumunda veya E-Devlet internet sitesinde kişilerin ceza alıp almadığına dair bir uygulamadır.

    GBT SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ

    Türkiye'de yaşayan insanların hukuki kurallara uymak mecburiyeti vardır. Bu kurallar uyulmadığı takdirde, mahkemeler tarafından ceza verilmektedir. Cezalar, hukuk alanında tek bir çatı altında toplanır. Kişi suç işlediği zaman "Genel Bilgi Toplama Merkezi" dosyasında gözükür. Bu durumda işe girmek isteyen veya başka bir sebepten ötürü GBT belgesi alan kişi, işlediği suçu veya suçları görebilmektedir.

    Sabıka kaydını en çok isteyen kurumların başında iş verenlerdir. İş verenler, işe alacağı kişinin geçmişte herhangi bir suça bulaşıp bulaşmadığını; bulaştıysa, hangi sebeplerden ötürü bu suçu işlediğini bilmek ister. Ona göre iş veren, kişiden GBT, Adli Sicil Kaydı belgesi almak ister.

    GBT'yi isteyen sadece iş verenler değildir. Polis GBT sorgulama hakkına sahiptir. Aranan veya ceza almış kişiler üzerinde oldukça etkisi olan bu işlemin polislerin işine oldukça yaramaktadır. Bu sayede insanların daha güvenli ve daha huzurlu yaşamalarını sağlamaktadır polis.

    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşın GBT belgesini alma

    İki türlü gerçekleşen belgeyi alma durumu vardır.

    - Adliyeye giderek GBT belgesini alma

    - E-Devlet üzerinden GBT belgesini alma

    Vatandaş adliyeye giderek belgeyi alabilir. Adliyede belli prosedürleri karşıladıktan sonra o belgeyi alabilir.

    E-Devlet üzerinden belge almak daha kolaydır. E-Devlet şifresine sahipse vatandaş, E-Devlet sitesinde Adliye Bakanlığı bölümünden öğrenebilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow